Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řezy, buchty na plech

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

Pomerančovo-čokoládové řezy

 

img_2799.jpeg

Roládový plát (upéct 2x): 4 vejce (bílky ušlehat zvlášť), 4 PL cukru krupice, 1 PL prosátého kakaa, 3 PL polohrubé mouky. Péct asi 8-10 minut na 190°.

Pařížská šlehačka: 2 šlehačka+200 g víceprocentní čokolády - svařit den předem a vychladit. Druhý den přidat 250 ml šlehačky a 2 vanilkové cukry - ušlehat. Do již vyšlehaného přidat těsně před plněním 30 g želatinového ztužovače rozmíchaného se 60 g vlažné vody.

Pomerančový krém: 600 ml štávy z pomerančů (cca 4 pomeranče), 4 žloutky, 60 g kukuřičného škrobu a 150 g cukru - uvařit jako pudink. Nechat vychladnout. Po vychladnutí rozšlehat a smíchat se 250 ml šlehačky ušlehané s trochou vanilkového cukru (popř. trochou pomerančového likéru). Těsně před plněním přidat 40 g želatinového ztužovače rozmíchaného s 80 g vlažné vody.

Do ráfku dát piškot, pokapat pomerančovým likérem (nebo jiným). Navrstvit pařížskou šlehačku, poklást kousky nakrájeného pomeranče pomeranče a přiklopit druhým plátkem piškotu. Opět pokapat likérem a navrstvit pomerančový krém. Po vychlazeni odstranit ráfek a libovolně dozdobit (například rostlinnou šlehačkou přes šablonu).

 

Mraky

 

 (Recept jsem získala od své kolegyně Zdeny )

18.-rezy-mraky.jpg

Těsto: 250 ml vody, 15 dkg 100% tuku (já dala napůl Heru a olej), špetku soli - přivést téměř k varu, pak hned ztlumit, vmíchat 15 dkg hladké mouky a míchat na mírném ohni tak dlouho, až se těsto bude oddělovat od vařečky (odpalovat). Po vychladnutí vmíchat 6 vajec - vždy jedno po druhém a každé důkladně zašlehat, až se těsto spojí. Teprve poté přidat další vejce. Těsto rozetřít na dva plechy (na pečicí papír), péct 15 minut na 230 stupňů a dalších 10-15 na 170 stupňů (pekla jsem každý plát zvlášť). Trouba se nesmí alespoň 15 minut otevírat, jinak těsto nevyskočí!

18.--mraky-ala-venecky.jpg

Krém: 500 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 15 dkg cukru krupice, 1 vanilkový cukr - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla a přidat 200 g tvarohu. Krém natřít na jednu placku, přiklopit druhou a lehce přitlačit. Poté pocukrovat nebo pocákat čokoládou. 

 Tip: Já těsto rozdělila na dvě části, z jedné jsem udělala placku, kterou jsem rozřízla a naplnila krémem z poloviční dávky. Druhou polovinu jsem stříkala jako věnečky a malé větrníčky, věnečky naplnila pudinkovým krémem a větrníčky pudinkovým krémem a malinou (tzn. že jsem si na začátku uvařila pudink z celé dávky, půlku použila na krém do mraků, do druhé půlky zašlehala 60 g másla a naplnila jím věnečky a větrníčky). Těsto je řidší než na odpalované věnečky, proto se vroubkování nezachová. Z toho důvodu jsem potřela věnečky a větrníčky čokoládou.

 

Rohlíčky ze šlehačky

 

19.-slehackove-rohlicky.jpg

Těsto: 450 g hladké mouky, 250 g másla (může být i Hera nebo půl a půl), 200 g šlehačky (1 kelímek), špetka soli - zpracovat na těsto, není potřeba nechávat odstát ani dávat do lednice. 

Tvarohová náplň: 250 g tvarohu, 1 žloutek, 115 g cukru moučka, trocha citronové kůry. 

Postup: Těsto rozdělit na 5 dílů, každý díl rozválet na kolo a to rozdělit na 8 trojúhelníků. Naplnit libovolnou náplní obdobně jako TADY, smotat do rohlíčku. Péct 20 minut na 180 stupňů, ještě horké potřít rozpuštěným máslem s rumem a obalit v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem. Rohlíčky jsou křehké a velmi chutné.

 

Řezy z jahodové dřeně

 

20.-rezy-z-drene.jpg

Korpus (forma 32x32 cm nebo hluboký plech): 7 vajec, 140 g cukru krupice, 140 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 46 g kakaa, 5 PL oleje. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat olej a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a prosátým kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 stupňů a cca 20 minut na 150 stupňů. Vychladlý korpus ponechat na plechu nebo vrátit do umytého ráfku. 

Krém tvarohový: 500 g tvarohu, 400 g zakysané smetany, 500 ml šlehačky, 2 rozpuštěné jahodové dřeně, asi 6 PL cukru moučka, 2 želatinové ztužovače dr. Oetker. Ušlehat šlehačku, zvlášť sešlehat tvaroh se zakysanou smetanou a cukrem, opatrně smíchat. Přidat želatinové ztužovače připravené podle návodu. Směs rozdělit na dvě části, do jedné z nich přidat rozpuštěné jahodové dřeně. Krém je nutno připravovat těsně před použitím.

Korpus pokapat rumem, natřít jahodový krém, poklást okapanými kompotovanými jahodami (ze 2 plechovek), na ně natřít světlý krém. Nechat důkladně zachladit. Poté ušlehat 1,5 Ramy cremefine na šlehání s 1 vanilkovým cukrem, natřít na ztuhlý tvarohový, ozdobit cukrářskou kartou a podle fantazie zdobicí špičkou a kandovanými třešněmi.

 

Řezy Kofila

 

21.-kofila-rezy.jpg

Korpus (forma 32x32 cm nebo hluboký plech): 7 vajec, 140 g cukru krupice, 140 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 46 g kakaa, 5 PL oleje. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat olej a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a prosátým kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 stupňů a cca 20 minut na 150 stupňů. Vychladlý korpus ponechat na plechu nebo vrátit do umytého ráfku. 

Krém Kofila: 6 vajec, 6 kofil, 300 g cukru - šlehat nad párou asi 20 minut. Po vychladnutí zašlehat do 3 másel (kdo nemá rád vrstvu krému, postačí i krém ze dvou másel, 4 Kofil a 4 vajec a 200 g cukru).

Dále potřeba asi 6 banánů. Korpus pokapat rumem, poklást podílně rozříznutými banány, potřít krémem. Ušlehat 1,5 Ramy cremefine na šlehání s 1 vanilkovým cukrem, natřít na krém, ozdobit cukrářskou kartou a podle fantazie zdobicí špičkou a čokoládou.

 

Cuketový perník s višněmi

 

22.-cuketovy-pernik-s-visnemi.jpg

Suroviny: 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku oleje, 1 vejce, 1 prášek do perníku, 2 lžičky sody, 2 lžíce kakaa, mléko dle potřeby (asi 100 ml), višně.

Postup: Vše smícháme nebo krátce sešleháme a nalijeme na pekáč vyložený pečicím papírem. Poklademe vypeckovanými višněmi obalenými v cukru.

Pečeme asi 25 minut na 180 stupňů.

 

Vzduchoplavecké řezy

 

23.-vzduchoplavecke-rezy.jpg

Piškot tmavý (hluboký plech nebo dortový ráfek 25x30 cm): 3 vejce, 120 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 20 g prosátého kakaa, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 3 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 15 minut na 180 stupňů. 

Pařížská šlehačka: 300 ml šlehačky, 100 g čokoládového ztužovače Cremfix+100 ml vlažné vody. Ušlehat šlehačku a vmíchat do ní ztužovač předem rozmíchaný ve vlažné vodě (míchám asi 30 sekund, než začne ztužovač trošku želírovat). 

Pudinková šlehačka: 300 ml šlehačky, 3 lžičky cukru moučka, 1 vanilkový pudink bez vaření Olé Dr. Oetker+300 ml vychlazeného mléka, 35 g želatinového ztužovače Dr. oetker+70 ml vlažné vody. Ušlehat šlehačku s cukrem, vmíchat do ní pudink připravený z prášku a mléka a nakonec želatinový ztužovač rozmíchaný ve vlažné vodě. Oba krémy je nutné připravit až před použitím, jinak začnou tuhnout!!! 

Postup: Piškot pokapat trochou rumu, navrstvit na něj pařížský krém, pudinkovou šlehačku, uhladit a nechat řádně ztuhnout. Po ztuhnutí potřít ušlehanou Ramou cremefine na šlehání s trochou cukru, ozdobit cukrářskou kartou, špičkou nastříkat obláčky. 

Balony: Zkopírovala jsem si do Wordu balon, zmenšila a rozkopírovala na celou stránku. Vytisknutou stránku jsem vložila pod bílý pečicí papír a balony stříkala z čokolády Master Martiny z celofánového kornoutku. Po ztuhnutí jsem sloupla a ozdobila jimi řezy.

 

Superhruškové řezy

 

24.-superhruskove-rezy.jpg

Těsto: 1 malý hruškový kompot, 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 ČL jedlé sody. Kompot rozmixovat a přimíchat ostatní suroviny (nebo krátce sešlehat), nalít na pečicí papír a péct na 180 stupňů asi 20 minut.

Hruškový pudink: 3/4 kg hrušek - oloupat a nakrájet na kousky, šťáva z 1,5 citronu, citronová kůra (možno sušená-asi 2 lžičky), 3 lžíce cukru krupice, 10 hřebíčků, 1 celá skořice - povařit, ale ne tak, aby se hrušky rozvařily. Poté slít, asi 2/3 hrušek poklást vychladlý korpus, zbylé hrušky vrátit do slité šťávy a rozmixovat...vznikne cca 500 ml hmoty (nebo doplnit do tohoto množství vodou) - znova přivést k varu a přidat 1 vanilkový cukr a 1 vanilkový pudink rozmíchaný ve 100 ml vody. Ještě teplé nalít na hrušky.

Po vychladnutí potřít smetanovou hmotou: 2 zakysané smetany a 1 ušlehaná Rama cremefine na šlehání (nebo šlehačka) + 1 vanilkový cukr, 1 PL cukru moučka. Uhladit cukrářskou kartou a dozdobit zoubkovanou kartou. Důkladně vychladit.

Pozn.: Korpus je vláčný, jakoby vlhký, tmavší než klasický světlý.

 

Rafaelo řezy

 

25.-rafaelo-rezy.jpgRecept jsem získala od kolegy Pavla, resp. od jeho manželky :-) 

Těsto (menší hrnek, resp. necelý celký hrnek): 1 hrnek krystalového cukru, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 hrnky hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 250 ml mléka (nebo kefíru, já dala mléko). Suroviny smíchat nebo krátce sešlehat a nalít na pečicí napír na plech. 

Směs (velký hrnek): 1 hrnek strouhaného kokosu, 1/2 hrnku krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 1x šlehačka (popř. zakysaná smetana) - smíchat a nandat lžící na těsto. 

Postup: Pečeme na 180 stupňů cca 25 minut, po upečení ještě na horké natřeme 2 ušlehané šlehačky (nebo zakysané smetany, já dala šlehačku), posypeme kokosem. Šlehačka se rozpustí, ale řezy jsou díky ní vláčné, šťavnaté.

 

Pistáciové řezy

 

26-1.-pistaciove-rezy.jpgKorpus (forma 32x32 cm nebo hluboký plech): 6 vajec, 120 g cukru krupice, 120 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 40 g kakaa, 4 PL oleje. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat olej a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a prosátým kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 stupňů a cca 20 minut na 150 stupňů. Vychladlý korpus ponechat na plechu nebo vrátit do umytého ráfku, pokapat rumem. 

Pistáciový krém: 400 g tvarohu ve vaničce, 400 g zakysané smetany, 600 ml šlehačky, 70 g pistáciové pasty, 2 želatinové ztužovače Dr. Oetker, 2 vanilkové cukry, 3-4 PL cukru moučka. Ušlehat tvaroh se zakysanou smetanou a cukrem, poté vmíchat ušlehanou šlehačku a pistáciovou pastu. Poté opatrně zamíchat želatinový ztužovač připravený podle návodu. Krém je potřeba připravovat až těsně před namazáním, aby nezačal želírovat. Po důkladném ztuhnutí v lednici dozdobit ušlehanou Ramou cremefine na šlehání a peckami z bílé čokolády.

 

Višňové řezy

 

26-2.-visnove-rezy.jpgKorpus (forma 32x32 cm nebo hluboký plech): 6 vajec, 120 g cukru krupice, 120 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 40 g kakaa, 4 PL oleje. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat olej a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a prosátým kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 stupňů a cca 20 minut na 150 stupňů. Vychladlý korpus ponechat na plechu nebo vrátit do umytého ráfku, pokapat rumem a potřít cca 400 g višňového Frutafilu. 

Višňový krém: 500 g tvarohu ve vaničce, 300 g zakysané smetany, 500 ml šlehačky, 200 g višňového Frutafilu, 2 želatinové ztužovače Dr. Oetker, 2 vanilkové cukry, 3-4 PL cukru moučka. Ušlehat tvaroh se zakysanou smetanou a cukrem, poté vmíchat ušlehanou šlehačku a Frutafil. Poté opatrně zamíchat želatinový ztužovač připravený podle návodu. Krém je potřeba připravovat až těsně před namazáním, aby nezačal želírovat. Po důkladném ztuhnutí v lednici dozdobit ušlehanou Ramou cremefine na šlehání a čokoládovými peckami.

 

Hrk hrk řezy upravené

 

(upravený poměr krému a piškotu)

27.-hrk-hrk-rezy.jpgSuroviny: 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 prdopeč.

Krém: 1 meruňkový kompot střední, 2 mandarinkové kompoty malé, 2 šlehačky, 2 ztužovače šlehačky, 2 inst. pudinky Olé dr. Oetker (bez vaření) - vše sešleháme. Upečeme korpus, po vychladnutí na něj klademe pokrájené meruňky a mandarinky, poté navrstvíme krém a nakonec vše zakryjeme 1 ušlehanou Ramou cremefine na šlehání (povrch je zdobený cukrářskou kartou). Dozdobíme ovocem a čokoládovými pecičkami.

 

Pruhovaná roláda

 

28.-pruhovana-rolada.jpgPiškot: 4 vejce, 3,5 PL polohrubé mouky, 1 PL kakaa, 4 PL cukru krupice. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat do pěny (asi 3 minuty), poté opatrně a postupně vmíchávat na střídačku mouku a ušlehané bílky. Hmotu rozdělit na dvě části, do jedné z nich vmíchat opatrně kakao. Stříkat na pečicí papír po úhlopříčce např. igelitovým sáčkem pruhy. Péct na 180° 12 minut. Po upečení ještě teplé srolovat. 

Krém jahodový: 125 ml šťávy z jahodového kompotu, 50 g cukru krupice, 13 g jahodového pudinku, 1/2 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 100 g másla. Roládu potřít marmeládou, poté krémem, poklást kompotovanými jahodami a banánem. Opatrně stočit.

 

Karamelové řezy

 

29-1.-karamelove-rezy.jpgPiškot (na plech cca 25x30 cm): 6 vajec, 120 g cukru krupice, 120 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 40 g kakaa, 4 PL oleje. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat olej a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a prosátým kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct asi 15 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí korpus prokapat rumem.

29.-karamelove-rezy.jpgKaramelová šlehačka: 120 g cukru krupice, 750 ml šlehačky (já použila jednu 33% a dvě 40%). Cukr rozpustit za stálého míchání na mírném ohni na karamel, poté zalít 375 ml smetany na šlehání a vařit tak dlouho, dokud se karamel ve smetaně nerozpustí. Uložit do druhého dne v lednici. Druhý den přidat zbylých 375 ml vychlazené smetany a společně ušlehat. Poté spojit s 1 želatinovým ztužovačem Dr. Oetker rozmíchaným podle návodu ve vlažné vodě. Nechat chvíli vychladit a nakonec na řezy navrstvit cca 1,5 Ramy cremefine na šlehání ušlehané s 1,5 balíčkem vanilkového cukru.

Dokončení: Na řezy nastříkat pruhy pikaa a projet kolmo zoubkovanou cukrářskou kartou. Vše nechat důkladně vychladit.

 

Jahodové řezy s želatinou

 

30-1.-jahodove-rezy-s-zelatinou.jpgPiškot (plech asi 20x30 cm): 5 vajec, 100 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky šlehat 4 minuty s druhou polovinou, poté zlehka vmíchat na střídačku bílky a mouku. Péct na 180 stupňů asi 18 minut.

30.-jahodove-rezy-s-zelatinou.jpgKrém jahodový: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g jahodového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 350 g másla. Krému bylo poměrně hodně, takže kdo nemá rád větší vrstvy, doporučuji upéct korpus z cca 6-7 vajec na celý velký plech při zachování stejného množství krému.

Dokončení: Poklást kompotovanými jahodami z cca 2 plechovek a zalít želatinou připravenou podle návodu ze 2 balíčků dortového želé. Želatinu jsem zlehka dobarvila červenou barvou.

 

Pařížské řezy s pudinkovou šlehačkou

 

31.-parizske-rezy-s-pudinkovou-slehackou.jpgKorpus (na plech 25x25 cm): 5 vajec, 4 PL polohrubé mouky, 1 PL prosátého kakaa, 5 PL cukru krupice. Bílky ušlehat s trochou cukru. Zbylý cukr šlahat s bílky asi 3-4 minuty. Poté vmíchat ručně na střídačku mouku s kakaem a ušlehané bílky. Péct 15-20 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí korpus pokapat rumem.

Pařížská šlehačka: 2 pařížské šlehačky v kelímku - ušlehat, 40 g želatinového ztužovače Dr. Oetker připraveného podle návodu - spojit podle návodu se šlehačkou a navrstvit na piškot.

Po ztuhnutí v lednici dozdobit pudinkovou šlehačkou: 2 Ramy cremefine na šlehání, 1- 2 vanilkové cukry, 1/2 balíčku pudinku za studena Olé od dr. Oetkera - ušlehat. Část odložit na dozdobení cukrářským sáčkem, zbytek navrstvit na pařížskou šlehačku. Trubičky jsou koupení na www.cukrarskepotreby.cz.

 

Tvarohové řezy s rybízem a borůvkami

 

Obrazek

Piškot (plech asi 25x30 cm: 6 vajec, 120 g cukru krupice, 120 g polohrubé mouky, asi 1/2 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky šlehat 4 minuty s druhou polovinou, poté zlehka vmíchat na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct na 180 stupňů asi 18 minut.

Krém: 250 g tvarohu, 200 g zakysané smetany, 1 šlehačka, 3 PL moučkového cukru, želatinový ztužovač Dr. Oetker. Ušlehat tvaroh a zakysanou smetanu s cukrem, poté vmíchat ušlehanou šlehačku a nakonec podle návodu připravený želatinový ztužovač Dr. Oetker.

Do menší poloviny krému vmíchat omyté, okapané ovoce a lehce proslazené(rybíz, borůvky), natřít na vychladlý piškot, poté navrstvit zbytek krému a důkladně uhladit. Nechat ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc. Po ztuhnutí dozdobit ovocem.

 

Čokoládové řezy s pařížskou šlehačkou

 

Obrazek

Korpus (na plech 20x25 cm): 5 vajec, 125 g polohrubé mouky, 130 g cukru krupice, 1 PL prosátého kakaa, 1/2 prášku do pečiva, 100 g čokolády na vaření, 100 g másla (Hery), 2,5 PL mléka. Bílky ušlehat s trochou cukru. Zbylý cukr zašlehat do másla, přidat žloutky a šlehat asi 3-4 minuty do pěny. Poté přidat mléko, rozpuštěnou čokoládu a nakonec ručně vmíchat mouku s kakaem a práškem do pečiva na střídačku s bílky. Péct asi 10 minut na 180 stupňů a dalších 20 minut na 150-160 stupňů. Originál receptu na korpus v jiném dávkování najdete na forum.dortomanie.cz.

Pařížská šlehačka: 2 pařížské šlehačky v kelímku - ušlehat, 1/2 želatinového ztužovače Dr. Oetker připraveného podle návodu - spojit podle návodu se šlehačkou a navrstvit na piškot (upevněný ve formě). Po ztuhnutí v lednici dozdobit 1 ušlehanou Ramou cremefine na šlehání a čokoládovými ozdobami.

 

Šťavnaté jablečné řezy

 

Obrazek

Světlá roládová placka - 4 vejce, 4 PL cukru krupice, 4 PL polohrubé mouky. Ušlehat bílky s polovinou cukru, pak žloutky s druhou polovinou šlehat asi 3-4 minuty do pěny. Do nich vmíchat zlehka střídavě ušlehané bílky a mouku. Péct na pečicím papíru 10-12 minut na 180 stupňů, ještě horké i s papírem srolovat. Po vychladnutí namazat marmeládou, srolovat a nakrájet na plátky.

Tmavá placka: Recept stejný jako u světlé, pouze 1 PL mouky nahradit 1 PL prosátého kakaa. Tuto placku ponechat nesrolovanou.

Krém vaječný likér: 2 jogurty s příchutí vaječného likéru (dohromady 300g), 1 zakysaná smetana (200g), 2 vanilkové cukry, 1-2 PL cukru moučka - vše sešlehat a zlehka přimíchat 1 ušlehanou šlehačku. Podle chuti možno přisladit. Krém spojit s želatinovým ztužovačem Dr. Oetker připraveným podle návodu. Krém je potřeba připavit až na poslední chvíli, je potřeba ho ihned dát na korpus.

Postup: Tmavou placku dát na pečicí papír, nejlépe do dortového ráfku nebo na vyšší plech. Potřít marmeládou. Poté navrstvit polovinu krému, poklást rozřezanou světlou roládou, navrstvit druhou polovinu krému, uhladit a dát ztuhnout do lednice.

Dokončení: 1,5 kg jablek oloupat a nakrájet na kostky. Přidat šťávu ze 2 citronů, asi 6 PL cukru, podlít trochu vody, přidat 1 skořici a chvíli podusit (jablka nerozvařit!). Poté slít, 2/3 vychladlých jablek rozložit na řezy, zbylou třetinu rozmixovat, přidat slitou šťávu z jablek, doplnit do 1 l vodou a dát vařit. Do vroucího zavařit 2 vanilkové pudinky rozmíchané ve 2 dcl vody. Lehce prochladlý pudink nalít na řezy, zarovnat. Krájet vychlazené.

 

Kardinálovy řezy s mandarinkami

Obrazek


Zdroj: Maminčiny recepty

Těsta: Piškotové těsto - 1 vejce, 2 žloutky, 50 g cukru krupice, 40 g hladké mouky. Sníh: 3 bílky, 100 g cukru krupice.

Postup: Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Celé vejce, žloutky a cukr ušleháme do husté pěny a zlehka vmícháme mouku. Poté naplníme cukrářský sáček se špičkou sněhem a na polovinu plechu vyloženého pečicícm papírem nastříkáme 4-5 pruhů po celé délce plechu, cca 2 cm od sebe. Vynecháme větší mezeru a totéž uděláme na druhé půlce plechu. Pak dáme do sáčku piškotové těsto (já dala sníh i piškotové těsto nejdříve do mikrotenového sáčku, poté teprve do cukrářského, cukrářskký sáček tak zůstane relativně čistý a lze použít na obě "těsta" pouze jeden) a Obrazeknastříkáme je do mezer mezi sníh. Těsto je řídké, takže se v mezerách rozlije. Takto vytvořené pásy jemně posypeme moučkovým cukrem a upečeme při 170-180°C asi 15-18 minut dorůžova. Vychladlé pásy obrátíme i s papírem na čistý papír nebo vál a papír, na kterém se pekly, sloupneme.

Dále potřeba: marmeláda, 250 ml smetana ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky (pokud použijeme smetanu Rama Cremefine, není nutný - já dala 1 šlehačku v prášku), moučkový cukr na posypání, popřípadě ovoce (dala jsem mandarinky). Oba pláty potřeme vrstvou marmelády, jeden z horní a druhý ze spodní strany. Na spodní díl naneseme polovinu dotuha ušlehané smetany, poklademe ovocem, poté navrstvíme druhou polovinu a přiklopíme horní díl. Lehce přimáčkneme. Asi hodinu necháme odležet v ledničce a před podáváním poprášíme povrch moučkovým cukrem. Je potřeba řezat ostrým, nejlépe zoubkovaným nožem. 

 

Řezy stracciatela

 

Obrazek

Piškot: 6 vajec, 120 g cukru krupice, 120 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 40 g kakaa, 4 PL oleje. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat olej a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a prosátým kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct asi 15 minut na 180 stupňů.

Krém stracciatela: 300 ml bílého jogurtu (Hollandia selský), 2 vanilkové cukry, 500 ml šlehačky, 60 g hořké čokolády, 100 g Margot čokolády, 1 želatinový ztužovač za studena Dr. Oetker. Ušlehat šlehačky s vanilkovým cukrem, poté opatrně vmíchat rozmíchaný jogurt. Vše spojit s želatinovým ztužovačem připraveným podle návodu. Nakonec vmíchat nahrubo nastrouhanou čokoládu. Navrstvit na piškot a nechat ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc.

Nakonec posypat asi 140 g čokolády na vaření nastrouhané na hrubém struhadle.


Korpus i krém jsou obměnou stracciately od ituly - recept je bez ztužovačů a s menším množstvím jogurtu.

 

Broskvové řezy

 

Obrazek

Obměna růžových řezů.


Piškot (podle receptu Ireny): 6 vajec (žloutky, bílky zvlášť), 120 g cukru, 2 PL kakaa dosypat do 120 g polohrubou moukou. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky šlehat 4 minuty s druhou polovinou, poté zlehka vmíchat na střídačku bílky a mouku s kakaem. Péct na 180 stupňů asi 18 minut. Po zchladnutí poklást kompotovanými broskvemi nahrájenými na měsíčky (asi 2 půlky broskví si ponechat do krému).

Krém: 250 g tvarohu, 500 ml šlehačky, 2 vanilkové cukry, 2 PL moučkového cukru, želatinový ztužovač Dr. Oetker. Ušlehat šlehačku s cukrem, poté vmíchat rozmíchaný tvaroh a podle návodu připravený želatinový ztužovač Dr. Oetker. 2/3 hmoty nalít na broskve, do zbylé třetiny vmíchat rozmixované broskve, které jsme odložili stranou. Pro větší kontrast je možné malinko dobarvit potravinářskou barvou. Navrstvit na světlý krém a nechat ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc.

Po ztuhnutí ušlehat 1 Ramu cremefine na šlehání s 1 vanilkovým cukrem, část si nechat na zdobení, zbytek natřít na řezy, ozdobit cukrářskou kartou a zbylou šlehačkou.

 

Hruškový koláč

 

Obrazek

Těsto: 150 g tvarohu, 4 PL oleje, 1 vejce, 2 PL mléka, 50 g cukru krupice, 200 g hladké mouky, 1/4 ČL prášku do pečiva. Mouku smíchat s práškem do pečiva a přidat k ostatním surovinám. Vypracovat hladké těsto. Koláčovou formu vyložit pečicím papírem, na něj položit částečně rozválené těsto a rukama rovnoměrně natáhnout do celé formy.

Dále potřeba: 400 g oloupaných a jádřinců zbavených hrušek nakrájených na měsíčky. Lehce pokapat Obrazekcitronem, aby hrušky nehnědly, poté poklást těsto a takto připravený koláč dát péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů - 20 minut. Po 20 minutách zalít koláč připravenou zálivkou a péct dalších cca 20 minut dozlatova.

Krém na zálivku: 1 vejce, 1 žloutek, 200 g zakysané smetany, 50 g cukru krupice, 1/4 ČL skořice, 1 ČL citronové šťávy.

Po vychladnutí posypat skořicovým cukrem.

 

Roládové dortíky s broskvemi

 

Obrazek

Korpus: 4 vejce, 4 PL cukru krupice, 1,5 PL prosátého kakaa, 3 PL polohrubé mouky. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 3 minuty, poté vmíchat na střídačku mouku s kakaem a bílky. Péct na pečicím papíru 12 minut na 180 stupňů. Ještě teplé srolovat.

Krém nastavený Gustinem a moukou: 250 ml mléka, 60 g cukru krupice, 2 vanilkové cukry, 15 g kukuřičného škrobu, 15 g polohrubé mouky - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 125 g másla a 125 g Hery, dochutit rumem nebo lépe vaječným likérem.

Postup: Vychladlou roládu promazat marmeládou (dala jsem višňovou), stočit, nakrájet na plátky. Na každý plátek dát kompotovanou broskev (možno vykrájet potřebná kolečka vykrajovátkem, pokud je broskev příliš velká), dozdobit krémem, případně bílou čokoládou.

 

Rybízový koláč se sněhem

 

Obrazek

Těsto: 50 g másla, 150 g cukru moučka, 3 PL vody, 3 žloutky, 250 g polohrubé mouky, 1/2 sáčku prášku do pečiva, mléko.

Sníh: 3 bílky, 200 g cukru krupice, skořice, 300 g očištěného rybízu (já dala napůl černý a červený).

Postup: Změklé máslo, cukr, vodu a žloutky třeme, dokud hmota nezesvětlá. Přidáme mouku s práškem do pečiva a mlékem naředíme na takovou hustotu, aby šlo těsto nalít na plech. Plech vyložený papírem na pečení pokryjeme těstem a zapečeme v troubě vyhřáté na 170 °C (pekla jsem cca 15 minut). Mezitím ušleháme z bílků a cukru tuhý sníh, lehce vmícháme rybíz (rybíz je nutné do sněhu zamíchat, aby z buchty nepadal), dochutíme skořicí, natřeme na zapečené těsto a pečeme, dokud sníh nezrůžoví (zapékala jsem cca 20-25 minut na 150 stupňů).

Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz.

 

Roláda s jahodami

 

Obrazek

Piškot: 4 vejce, 4 PL polohrubé mouky, 4 PL cukru krupice. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat do pěny (asi 3 minuty), poté opatrně a postupně vmíchávat na střídačku mouku a ušlehané bílky. Natřít na plech vyložený pečicím papírem, péct na 180° 12 minut. Po upečení ještě teplé srolovat.

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 1 másla, dochutit rumem. Promazat roládu, poklást bohatě jahodami (já dávala na střed celou a poté půlky, aby se roláda dobře stočila), stočit, potřít krémem i vrch rolády a posypat strouhanou čokoládou. Dozdobit zbylým krémem a jahodami.

 

Pikao řezy

 

Obrazek

Korpus (na menší plech cca 25x35): 4 vejce, 120 g cukru krupice, 2 PL horké vody, 75 g polohrubé mouky, 75 g Solamylu, 1,5 PL prosátého kakaa, špetka soli. Bílky ušlehat s polovinu cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat cca 3 minuty, poté přidat vodu a ručně vmíchat na střídačku bílky a mouku se Solamylem, solí a kakaem. Péct na 180 stupňů cca 18 minut.

Krém: 250 ml mléka, 1 vanilkoý pudink, 100 g cukru krupice - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla nebo másla napůl s Herou, ochutit rumem. 3/4 krému natřít na korpus a poklást kompotovanými mandarinkami, jahodami (já dala oboje-každé na půl plechu).

Ochucená šlehačka: Ušlehat 1 Ramu cremefine na šlehání s 1 vanilkovým cukrem, zašlehat do ní zbylý krém. Natřít na pudinkový krém a uhladit.

Na řezy nastříkat čáry z pikaa a projet zoubkovanou cukrářskou kartou kolmo k čarám. Podávat po vychlazení.

 

Mandarinkové řezy

 

Obrazek

(obdoba růžových a duhových řezů, lze udělat i najednou a ozdobit vždy půl plechu jiným způsobem)

Piškot (podle receptu Ireny z www.dama.cz): 6 vajec (žloutky bílky zvlášť), 120 g cukru, 2 PL kakaa dosypat do 120 g polohrubou moukou. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky šlehat 4 minuty s druhou polovinou, poté zlehka vmíchat na střídačku bílky a mouku s kakaem. Péct na 180 stupňů asi 18 minut.

Po zchladnutí potřít marmeládou, poklást piškoty, pokapat vaječným likérem. Mezi piškoty poklást kousky kompotovaných mandarinek.

Krém: 200 g zakysané smetany, 1 tvaroh - ušlehat s 1 vanilkovým cukrem a 3-4 PL moučkového cukru. Přidat asi 2 ČL citronové šťávy a vmíchat zlehka ručně 250 ml ušlehané šlehačky nebo rostlinné šlehačky. Připravit želatinový ztužovač dr. Oetker podle návodu a spojit se smetanovou hmotou. Navrstvit na piškot, ozdobit cukrářskou kartou a dozdobit šlehačkou a čokoládou. Důkladně vychladit (nejlépe do druhého dne).

 

Růžové řezy

 

Obrazek

Piškot (podle receptu Ireny z www.dama.cz ): 6 vajec (žloutky bílky zvlášť), 120 g cukru, 2 PL kakaa dosypat do 120 g polohrubou moukou. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky šlehat 4 minuty s druhou polovinou, poté zlehka vmíchat na střídačku bílky a mouku s kakaem. Péct na 180 stupňů asi 18 minut.

Po zchladnutí potřít marmeládou, poklást piškoty, pokapat vaječným likérem. Mezi piškoty poklást kousky kompotovaných jahod.

ObrazekKrém: 200 g zakysané smetany, 1 tvaroh - ušlehat s 1 vanilkovým cukrem a 3-4 PL moučkového cukru. Přidat asi 2 ČL citronové šťávy a vmíchat zlehka ručně 250 ml ušlehané šlehačky nebo rostlinné šlehačky. Připravit želatinový ztužovač dr. Oetker podle návodu a spojit se smetanovou hmotou. 2/3 nalít na piškot, do 1/3 přidat asi 5 rozmixovaných jahod, pro větší kontrast lze malinko dobarvit červeným potravinářským barvivem a navrstvit na světlý krém.

Poslední bílou vrstvu tvoří 250 ml rostlinné šlehačky (např. rama cremefine na šlehání) - oslazené, trochu šlehačky odebrat na finální dozdobení. Povrch je zdobený cukrářskou kartou. Důkladně vychladit (nejlépe do druhého dne).

 

Jablečný šlehačkový koláč

 

Obrazek

Těsto: 300 g polohrubé mouky, 120 g cukru moučka, 150 g másla, 2 vejce. Zadělat těsto, vyválet (lepší je nechat ho chvíli odpočinout v chladu-alespoň půl hodiny až hodinu) a vyložit jím vyšší koláčovou formu až po okraj (já dno formy vyložila pečicím papírem).

Náplň: 10 menších jablek oloupat, pokrájet na plátky, pokapat citronovou sťávou a navrstvit na těsto.

ObrazekVrchní vrstva: 1 šlehačka, 130 g cukru moučka, 100 g hladké mouky, 1 vejce, 150 g rozpuštěného vychladlého másla, citronová kůra. Ušlehat šlehačku a do ní opatrně metličkou vmíchat nadvakrát vejce rozšlehané v másle a mouku s cukrem a kůrou. Natřít na jablka.

Posypat asi 2 ČL cukru krupice a trochou skořice a péct na 180 stupňů asi 50 minut. Pokud bude koláč příliš tmavnout, přiklopit pečicím papírem nebo alobalem. krájet až po důkladném vychladnutí!!!! Před podáváním pocukrovat.

 

Margot řezy

 

Obrazek

Suroviny (na menší plech asi 20x30 cm): 125 ml šlehačky (já dala Ramu cremefine na šlehání), 120 ml mléka, 1 vejce, 1 PL oleje, 3/4 nastrouhané čokolády Margot, 1 vanilkový cukr, 120 g cukru krystal, 250 g polohrubé mouky, 2 ČL prášku do pečiva. Vše sešlehat dohromady a vlít na plech vyložený papírem na pečení. Péct na 180 stupňů zhruba 20 minut.

Po vychladnutí polít čokoládovou polevou a ozdobit zbylou polovinou šlehačky (ušlehané), posypat zbytkem čokolády Margot (nastrouhat).

 

Řezy florida

 

Obrazek

Korpus pudinkový (dávka na malý plech asi 20x30 cm): 3 vejce, 120 g cukru krupice, 1 vanilkový puding, 80 g polohrubé mouky, 2/3 ČL prášku do pečiva, 3 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky šlehat s druhou polovinou tři minuty do pěny, pak přidat vodu a zlehka metličkou vmíchat mouku s pudinkem a práškem do pečiva na střídačku s ušlehanými bílky. Péct na 180 stupňů 15-20 minut.

Vanilkový krém: 100 g Vanilmixu (puding za studena), 250 g vody - zamíchat a nechat 10 minut stát. Ušlehat 125 g másla se 40 g cukru moučka a poté po lžících zašlehat pudink, dochutit rumem (lze nahradit i klasickým pudinkovým krémem). Krém nastříkat na vychladlý upečený korpus do mřížky (jako na mřížkový koláč), mezi něj naskládat pokrájené kompotované meruňky.

Šlehačka: 1 Rama cremefine (rostlinná šlehačka) a 1 vanilkový cukr - ušlehat. Natřít na řezy, ozdobit cukrářskou stěrkou. Každý kousek přizdobit kouskem meruňky (já zdobila ještě zbytkem krému)a cukrářskou polevou (čočka) nebo kouskem čokolády.

 

Jahodové šlehačkové kostky

 

Obrazek

Korpus (formy 20x24 cm): 4 vejce, 160 g cukru krupice, 1 PL prosátého kakaa dovážit do 160 g polohrubou moukou, 1 necelá ČL prášku do pečiva, 4 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct asi 15-18 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí korpus proříznout (pokud byste nechtěli prořezávat, stačí ze 3 vajec).

Jahodový krém: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g jahodového pudinku, 1 necelá PL polohrubé mouky - svařit na hustou sladkou kaši. Po vychladnutí rozmixovat a přidat 200 g zakysané smetany. Ušlehat 250 ml rostlinné šlehačky podle návodu, polovinu lehce vmíchat do jahodové hmoty. Druhá polovina bílé šlehačky poslouží na dozdobení.

Postup: Proříznutý korpus potřít marmeládou, popřípadě trochou jahodového krému. Zbylý jahodový krém navrstvit na druhou vrstvu korpusu. Poté potřít bílou šlehačkou (podle chuti je možné přisladit) a dozdobit jahodami.

 

Rychlé pařížské kostky

 

Obrazek

Korpus (forma 20x24): 2 vejce, 1 PL prosátého kakaa dovážit do 80 g polohrubou moukou, 80 g cukru krupice, 2 PL teplé vody, menší 1/2 ČL prášku do pečiva. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct cca 10-15 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí pokapat vaječným likérem.

Rychlý pařížský krém: Ušlehat 250 ml rostlinné šlehačky. 2/3 ušlehané šlehačky odebrat a všlehat do ní 2 PL kakaa rozpuštěného v trošce vody a 3 PL nugety povolené v mikrovlnné troubě (ne teplé!). Do zbylé třetiny šlehačky přidat trochu vaječného likéru a koňakovou šlehačku stříkat zdobící špičkou na řezy. Dozdobit čokoládovými šupinkami a jahodou.

 

Pohádkové řezy

 

Obrazek

Korpus: 4 vejce, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 120 g polohrubou moukou, 120 g cukru krupice. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, poté vmíchat na střídačku mouku s kakaem a bílky. Péct 15-18 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí rozříznout na třetiny.

Krém Pohádka od sajmonky: 15 g hladké mouky + 15 g másla umíchat na světlou jíšku. Poté zalít 125 ml mléka a uvařit hustou kaši. Ušlehat 125 g másla (já dala napůl s Herou) s 50 g moučkového cukru a 20 g prosátého kakaa, přidat po lžících vychladlou kaši.

Šlehačka: 1 Rama cremefine na šlehání ušlehaná s 1 vanilkovým cukrem.

Skládání: První vrstvu piškotu pomazat nugetou a krémem Pohádka, poklást banány. Druhou vrstvu pomazat šlehačkou. Vršek a boky řezů potřít zbylým krémem, boky ozdobit strouhanou čokoládou na vaření. Zbytkem šlehačky ozdobit vršek řezů, čokoládové ozdoby jsou z polevy Carla natřené na folii na čokotranfer (prodávají cukrářské potřeby) a rozřezané na trojúhelníky.

 

Tvarohová šarlota

 

Obrazek

Piškot: 4 vejce, 4 PL polohrubé mouky, 4 PL cukru krupice. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky šlehat s druhou polovinou 4 minuty do pěny a poté vmíchat na střídačku mouku a ušlehané bílky. Péct na pečicím papíru na 180 stupňů asi 12 minut. Ještě horké srolovat jako roládu i s papírem. Po vychladnutí promazat červenou marmeládou, nakrájet na plátky a jimi vyložit boky mísy předem vyložené potravinovou fólií.

Náplň: 250 g tvarohu, 1 zakysaná smetana, 1 Rama cremefine na šlehání, 8 dkg cukru moučka, 1 želatinový ztužovač Dr. Oetker, dále potřeba piškoty, 1 jahodový kompot. Ušlehat šlehačku, tvaroh ušlehat zvlášť se zakysanou smetanou a cukrem, poté lehce spojit. Želatinový ztužovač připravit dle návodu, spojit se smetanovou hmotou, 1/2 hmoty vlít do mísy na roládu. Poklást jahodami (3-4 jahody dát stranou), zatřít ještě trochou smetanové hmoty, poklást piškoty. Do zbylé hmoty přidat 2-3 PL šťávy z kompotu a 3-4 rozmačkané jahody. Navrstvit na piškoty a zakončit piškotovou vrtvou, která bude tvořit dno šarloty. Dát nejlépe před noc do ledničky.

 

Šlehačkové řezy

 

Obrazek

Korpus (na menší plech - asi 25x30 cm): 4 vejce, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 160 g polohrubou moukou, 160 g cukru krupice, 4 PL teplé vody, 1 rovná ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 15-18 minut na 180 stupňů.

ObrazekSvětlý krém: 100 g Vanilmixu, 300 ml vody, 1 Rama cremefine na šlehání, cukr dle chuti. Ušlehat šlehačku s cukrem (2-3 ČL), poté vmíchat připravený s vodou smíchaný Vanilmix, krátce sešlehat, dle chuti případně dosladit.

Tmavá šlehačka: 1 šlehačka v prášku dr. Oetker-ušlehat dle návodu a poté přidat dle chuti asi 2 PL prosátého kakaa.

Čokoláda: Čokoládová poleva Carla natřená na folii na čokotranfer (prodávají cukrářské potřeby) a rozřezaná na trojúhelníky.

 

Jogostřecha

 

Obrazek

Korpus: 4 vejce, 4 PL cukru krupice, 4 PL polohrubé mouky. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, poté vmíchat na střídačku mouku a bílky. Péct na pečicím papíru 12 minut na 180 stupňů. Vychladlý plát rozdělit po delší straně na 3 díly, dvěma díly vyložit připravenou formu podle návodu forum.living.cz/download.php, kterou ještě vyložíme před položením piškotu potravinovou fólií.

ObrazekKrém: 1 šlehačka, 1 Activia sladká bílá, 1 zakysaná smetana, 1 vanilkový cukr, 2-3 PL cukru moučka, 3 ČL citronové šťávy, jahody (asi 5 ks), 1 želatinový ztužovač Dr. Oetker. Dále pak piškoty, 1 banán. Ušlehat šlehačku s cukrem, přidat zakysanou smetanu, Activii, citronovou šťávu. Želatinový ztužovač připravit podle návodu a postupně do něj vmíchat smetanovou hmotu. Polovinu hmoty vlít do formy, poklást dětskými piškoty a rozpůleným banánem, do druhé poloviny smetanové hmoty vmíchat rozmixované jahody a nalít do formy. Přiklopit posledním dílem piškotu a nechat něklik hodin chladit v lednici. Za inspiraci, jak vyrobit formu na střechu, díky moc Beruně7 z Livingu.

 

Rybízové řezy s tvarohovým krémem

 

Obrazek

Korpus: 4 vejce, 4 PL cukru krupice, 4 PL polohrubé mouky. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny. Poté ručně vmíchat na střídačku ušlehané bílky a mouku. Péct na pečicím papíru na 180 stupňů 12 minut. Po upečení a vychladnutí korpus rozříznout na polovinu.

Rybízová náplň: 250 g mraženého rybízu (já dala napůl červený a černý), 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 100 ml vody - svařit. Po částečném rozvaření přidat 1 vanilkový pudink rozmíchaný ve 100-150 ml vody a společně vařit asi 2 minuty. Ještě teplé navrstvit na polovinu korpusu a přiklopit druhou polovinou.

Tvarohový krém: 1 tvaroh, 1 šlehačka, 1 vanilkový cukr, 40 g cukru, 3 plátky želatiny, 50 ml mléka. Ušlehat tvaroh s cukrem, přidat ušlehanou šlehačku a společně krátce sešlehat. Nakonec vmíchat želatinu rozpuštěnou v 50 ml teplého mléka a uložit do ledničky, dokud nezačne krém trochu tuhnout (já měla tvaroh z vaničky, takže uložení do lednice bylo nutné!). Poté stříkat ozdobnou hubičkou na vrchní vrstvu piškotu.

 

Větrníky

 

Obrazek

Odpalované těsto podle iv@ z www.dama.cz: 250 ml vody, 140 g hladké mouky, 95 g tuku (máslo, olej-já dala Heru), 3 vejce, špetka soli. Vodu, tuk a sůl přivést k varu, poté ztlumit a vmíchat mouku....chvíli míchat, až se těsto přestane lepit na vařečku. Nechat zchladnout, poté vmíchat vejce jedno po druhém a vždy řádně propracovat, než se přidá další (já dělala šlehačem). Stříkat na pomaštěný plech cukrářským sáčkem plná kolečka, péci v troubě prvních 10 minut na 230 stupňů, poté ztlumit na 170 a sušit dalších 20-25. Do trouby je nutné před pečením vložit kastrol s horkou vodou, v průběhu pečení je nutné troubu neotvírat, jinak větrníky nevyběhnou!!!!! Po upečení ihned rozkrojit. Neosvědčilo se mi stříkat větrníky na pečicí papír. Zatímco na pomaštěném plechu zůstala spodní strana rovná, na pečicím papíru se vypoukla a větrníčky se lehce kolébaly.

Pudinkový krém podle iv@: 125 g cukru krupice, 500 ml mléka, 2 pudinky, 2 žloutky, vanilkový cukr, 125 g másla. V troše mléka rozšlehat žloutky a pudinkové prášky a zavařit do zbylého mléka s cukrem. Po zchladnutí zašlehat do másla.

Karamelová šlehačka: 80 g cukru krupice, 500 ml šlehačky (já použila 40%). Cukr rozpustit za stálého míchání na mírném ohni na karamel, poté zalít 250 ml ohřáté smetany na šlehání a vařit tak dlouho, dokud se karamel ve smetaně nerozpustí. Uložit do druhého dne v lednici. Druhý den přidat zbylých 250 ml vychlazené smetany a společně ušlehat.

Karamelová poleva: 200 g moučkového cukru 4-6 PL vody, 1 PL rumu. 70 g cukru rozpustit za stálého míchání na mírném ohni na karamel, přidat vodu a míchat tak dlouho, až se karamel rozpustí (pokud se voda vypaří, ještě malinko zakápnout). Poté přidat karamelovou hmotu do zbylého cukru s rumem - raději po částech a míchat tak, aby vznikla hladká poleva. Podle potřeby případně přidat horkou vodu.

 

Věnečky od iv@

 

Obrazek

Odpalované těsto: 250 ml vody, 140 g hladké mouky, 95 g tuku (máslo, olej-já dala Heru), 3 vejce, špetka soli.Vodu, tuk a sůl přivést k varu, poté ztlumit a vmíchat mouku....chvíli míchat, až se těsto přestane lepit na vařečku. Nechat zchladnout, poté vmíchat vejce jedno po druhém a vždy řádně propracovat, než se přidá další (já dělala šlehačem). Stříkat na pečící papír cukrářským sáčkem kolečka, péci v troubě prvních 10 minut na 230 stupňů, poté ztlumit na 170 a sušit dalších 15-20 minut. Do trouby je nutné před pečením vložit kastrol s horkou vodou, v průběhu pečení je nutné troubu neotvírat, jinak věnečky nevyběhnou!!!!! Po upečení ihned rozkrojit.

ObrazekObrazekKrém: 125 g cukru krupice, 500 ml mléka, 2 pudinky, 2 žloutky, vanilkový cukr, 125 g másla. V troše mléka rozšlehat žloutky a pudinkové prášky a zavařit do zbylého mléka s cukrem. Po zchladnutí zašlehat do másla.

Poleva: 200 g cukru moučka prosít, 3 PL horké vody, 1 PL rumu, 1 ČL rozpuštěného tuku-utřít dohladka. Z uvedené dávky je asi 50 středně velkých věnečků a jsou opravdu výborné!

 

Rychlé řezy s Vanilmixem

 

Obrazek

Piškot: 4 vejce, 120 g cukru krupice, 10 g prosátého kakaa, 50 g Solamylu, 60 g polohrubé mouky, 2 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky ušlehat s druhou polovinou (trvá to cca 4 minuty), poté přidat vodu a ještě chviličku šlehat. Nakonec ručně metličkou vmíchat na střídačku bílky a mouku smíchanou se Solamylem a kakaem. Péct na pečicím papíře na 180 stupňů asi 12 minut. Po vychladnutí rozpůlit na polovinu.

Krém: 100 g Vanilmixu (prášek k přípravě pudinku za studena) ušlehat se 300 ml studené vody, nechat 10 minut odstát (určitě by šlo nahradit pudinkem za studena Olé od Dr. Oetkera nebo klasicky uvařeným vychladlým pudinkem). 1/2 šlehačky v prášku Dr. Oetker ušlehat podle návodu s mlékem, přidat pudink z Vanilmixu a sešlehat dohromady. Rozdělit na polovinu, do poloviny vmíchat asi 2 PL prosátého kakaa.

Postup: Na polovinu piškotu navrstvit kakaový krém, přiklopit druhou polovinou piškotu, poté navrstvit světlý krém. Ozdobit zoubkovanou cukrářskou kartou a posypat čokoládovými hoblinami.

 

Višňové dortíky

 

Obrazek

Korpus: 4 vejce, 4 PL polohrubé mouky, 4 PL cukru krupice. Ušlehat bílky a 2 PL cukru. Zvlášť šlehat 4 minuty žloutky s dalšími 2 PL cukru. Poté ručně metličkou vmíchat na střídačku do žloutkové hmoty mouku a ušlehané bílky. Péct na pečicím papíru na 180 stupňů asi 12 minut. Ještě teplé stočit do rolády. Po vychladnutí rozbalit, namazat marmeládou, znova stočit a nakrájet na plátky.

Višňová náplň: 20 dkg mražených višní, 10 ČL cukru (podle chuti ubrat či přidat), 1 vanilkový cukr, 200 ml vody - svařit, až se višně částečně rozvaří, poté vmíchat 1 vanilkový pudink rozmíchaný v 50 ml vody. Po částečném zchladnutí natřít na plátky rolády.

Smetanová hmota: 1/2 šlehačky v prášku dr. Oetker ušlehané podle návodu s mlékem, 100 g zakysané smetany, pokud by hmota byla řídká, přisypat ještě šlehačku v prášku a šlehat dál. Nastříkat na okraje dortíků ozdobnou hubičkou.

 

Řezy s punčovinou a jahodami

 

Obrazek

Tip na zpracování zbytků po přípravě dortu, možno ale upéct i samostatně.

Piškot: 4 vejce, 4 PL teplé vody, 160 g krupicového cukru, 1 PL kakaa dovážit do 160 g polohrubou moukou, 1 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky šlehat s druhou polovinou 4 minuty, poté přidat vodu a nakonec vmíchat ručně mouku s kakaem a práškem do pečiva na střídačku s ušlehanými bílky. Péct asi 15 minut na 180 stupňů.

Krém: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 pudink - svařit a po vychladnutí sešlehat s půlkou Hery a půlkou másla, ochutit rumem.

Punčovina: Ukrojit polovinu upečeného korpusu - rozdrobit a smíchat s trochou krému, několika lžičkami marmelády, 2 Čl kakaa a trochou rumu tak, aby vznikla sypká hmota, která po stlačení drží u sebe (možno využít okrojky z dortu).

Skládání: Korpus pokapat rumem, potřít marmeládou, polovinou krému, na to navrstvit punčovinu, druhou polovinu krému, vršek ozdobit 1/2 ušlehané šlehačky v prášku dr. Oetker a jahodami.

 

Kapučínový dortík

 

Obrazek

Korpus: 2 vajíčka, 80 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky, 2 PL teplé vody, 1/2 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinu cukru. Druhou polovinu cukru šlehat 4 minuty se žloutky, poté přidat vodu a nakonec postupně na střídačku vmíchat ručně mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky.

Pařížský krém: 2 vejce, 80 g krupicového cukru, 1 ČL vanilkového cukru, 20 g kakaa, 170 g másla napůl s Herou. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla. Krém navrstvit na korpus prokapaný rumem.

Kapučínová šlehačka: 1 šlehačka v prášku dr. Oetker ušlehat podle návodu (odložit několik lžic stranou), přidal 1 1/2 PL práškového kapučína a 2 PL hustého karamelového sirupu (dává se např na zmrzliny...lze nahradit třeba pikaem, kakaem nebo vynechat) a 1 ČL vanilkového cukru. Navrstvit na dort, ozdobit čokohoblinkami, kočičími jazýčky a bílou šlehačkou.

 

Krémové řezy s jahodami a piškoty

 

Obrazek

Na malý plech.

Piškot: 3 vajíčka, 120 g cukru, 2 PL kakaa dovážit do 120 g polohrubou moukou, 3 PL horké vody, 1/2 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru. Žloutky šlehat s druhou polovinou 4 minuty, pak přidat vodu a ručně vmíchat na střídačku mouku s kakaem a práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct na 180 stupňů asi 18-20 minut.

Krém: 250 ml mléka, 1 pudink, 100 g cukru. Uvařit pudink, vychladlý zašlehat do 125 g másla a 125 g Hery. Krém rozdělit na dvě poloviny, jednu obarvit kakaem. Do druhé poloviny zašlehat asi 3 vrchovaté lžíce tvarohu, možno dochutit vanilkou nebo vanilkovým aroma. Dále potřeba vanička jahod, dětské piškoty, 1 šlehačka v prášku dr. Oetker, rum.

Skládání: Piškot, tmavý krém, poklást dětskými piškoty lehce pokapanými rumem, mezi piškoty nakrájet kousky jahod, navrstvit světlý krém a nahoru šlehačku. Ozdobit jahodami.

 

Svěženkové řezy

 

Obrazek

Na malý plech nebo pekáč.

Piškot: 3 vejce, 3 PL teplé vody, 120 g polohrubé mouky, 120 g cukru krupice, 1/2 ČL prášku do pečiva. Žloutky ušlehat s cukrem do pěny, přidat vodu a poté lehce vmíchat na střídačku mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Korpus po vychladnutí potřít marmeládou a navrstvit punčovinu.

Punčovina: Zbytky piškotového korpusu (možno využít i zamražené okrojky po přípravě dortu) nebo piškoty (lepší část nadrtit, část jen rozlámat, rozlámané piškoty vytvářejí "kresbu") - možno nakombinovat korpus a piškoty. Pokapat rumem a spojit trochou krému nebo másla, několika lžícemi marmelády, přibarvit kakaem, možno přidat i strouhané nebo sekané ořechy, podle potřeby přisladit. Vytvořit soudržnou hmotu konzistencí zhruba jako na vosí hnízda (může být i vlhčí).

Vrchní vrstva: Ušlehat 1 šlehačku v prášku dr. Oetker podle návodu, odložit stranou. V druhé míse ušlehat polovinu pudinku bez vaření Olé dr. Oetker podle návodu, přidat třetinu ušlehané šlehačky, navrstvit na punčovinu. Druhou třetinu šlehačky rozetřít na pudinkovou šlehačku a ozdobit zoubkovanou cukrářskou kartou. Poslední třetinu šlehačky stříkat na řezy ozdobnou špičkou, sypat čokoládovými hoblinkami.

 

Pikantní jahodové řezy a řezy s nugetou

 

Obrazek

PIKANTNÍ JAHODOVÉ ŘEZY (na menší plech)

Piškot: 3 vajíčka, 3 PL kakaa dovážit do 120 g polohrubou moukou, 120 g cukru krupice, 3 PL teplé vody, 3/4 PL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky šlehat 4 minuty s druhou polovinou, přidat vodu, opatrně a ručně vmíchat na střídačku mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct na 180 stupňů zhruba 15 minut. Po vychladnutí poklást kompotovanými jahodami a potřít krémem.

Krém pikantní jahodový od Di ze stránek Benji: 2-3 dcl šťávy z jahodového kompotu, 2/3 vanilkového pudingu, necelá lžíce polohrubé mouky, 100g pr. cukru, 120g másla, 40g Hery. V části šťávy rozmícháme pudink a mouku a zavaříme do zbytku šťávy. Vychladlý pudink po částech zašleháme do tuku s cukrem. (Já dala cukr krupici a už do pudinku). Na krém navrstvit jednu ušlehanou šlehačku z prášku dr. Oetker připravenou podle návodu. Ozdobit zoubkovanou cukrářskou stěrkou.

ŘEZY S NUGETOU (na menší plech)

 Piškot: 3 vajíčka, 3 PL kakaa dovážit do 120 g polohrubou moukou, 120 g cukru krupice, 3 PL teplé vody, 3/4 PL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky šlehat 4 minuty s druhou polovinou, přidat vodu, opatrně a ručně vmíchat na střídačku mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct na 180 stupňů zhruba 15 minut. Po vychladnutí potřít nugetou a pudinkovým krémem.

Krém podle Radůzy: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink, 1/2 másla, 1/2 Hery, rum. Uvařit hustý sladký pudink, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla pokojové teploty. Na krém navrstvit 1 ušlehanou šlehačku v prášku dr. Oetker, na konci šlehání do ní vmíchat asi 3 PL kakaa a 1 PL nugety. Ozdobit cukrářskou stěřkou a posypat čokoládovými hoblinkami.

 

Stračatela od mamočky

 

Obrazek

Tmavé těsto: 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 1 van.cukr, 2 celá vejce, 2 lžíce kakaa.

Světlé těsto: 2 tvarohy, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 1 vanilkový puding, 1 vanil.cukr, 2 vejce. Z tmavého těsta odlijeme 3/4 hrnku. Zbytek nalijeme na vysypaný plech. Potom po lžičkách nalijeme světlé těsto a rozetřeme a na to (nacákáme) zbytek tmavého těsta z hrnku. Pečeme asi 30-40min. na 170°C. Buchta je moc dobrá a dlouho vydrží vláčná. Originál receptu na www.dama.cz.

 

Perník s rychlou pařížskou šlehačkou

 

Obrazek

Perník: 40 dkg hladké mouky (asi 3 hrnky), 35 dkg cukru krupice (1,5 hrnku), 3 PL oleje, 2 vejce, 250-300 ml mléka (podle hustoty těsta), 1 prášek do perníku, 2 PL kakaa, 2 PL rozehřáté meruňkové marmelády, 1/2 ČL skořice nebo perníkového koření. Všechny suroviny sešleháme a vijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme asi 20-25 minut na 180 stupňů.

Rychlá pařížská šlehačka: 1 šlehačka v prášku Dr. Oetker, 1 PL cukru moučka - ušleháme se studeným mlékem podle návodu a do již ušlehané zašleháme 2-3 PL lžíce prosátého kakaa. Dle chuti je možné ještě dostadit. Výborně drží tvar i do druhého dne!!!!!! Sáčkem s ozdobnou špičkou stříkat na perník, dozdobit dle fantazie (já dala kočičí jazýčky), nebo v rámci zrychlení lze perník jen pocukrovat (pro děti třeba přes vystřihnuté tvary).

 

Řezy ala pařížská florida

 

Obrazek

Těsto (na menší plech (poloviční) nebo do pekáčku): 3 vajíčka, 120 g cukru krupice, 1 PL kakaa dovážená do 120 g polohrubou moukou, 3 PL horké vody, 1/2 prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru. S druhou polovinou šlehat cca 4 minuty žloutky, pak přidat vodu a nakonec opatrně vmíchat na střídačku mouku smíchanou s prosátým kakaem a s práškem do pečiva a ušlehané bílky.

ObrazekPařížská šlehačka: 1 šlehačka, 50 g čokolády - den předem svařit - nechat jen krátce přejít varem, odstavit a dát na noc vychladit do ledničky. Druhý den ušlehat na vyšší otáčky.

Pudinková šlehačka: 1 Rama cremefine (nebo šlehačka), 1 vanilkový cukr, 150 ml mléka, 1 pudink bez vaření Olé dr. Oetker. Ušlehat Ramu s cukrem, v druhé mísce ušlehat vychlazené mléko s polovinou pudinkového prášku. Poté obě hmoty sešlehat dohromady a přisypávat postupně druhou polovinu pudinkového prášku. Nakonec stříkat ozdobně obě šlehačky na upečený a vychlazený piškot.

 

Hruškový koláč se smetanovou polevou

 

Obrazek

Těsto: 10 dkg cukru krupice, 2 vejce, 50 g oleje, 3 PL vody, 125 g polohrubé mouky, 2 ČL prášku do pečiva. Žloutky ušlehat s cukrem, přidat vodu, olej a nakonec lehce vmíchat na střídačku ušlehaný sníh a mouku s práškem do pečiva. Upéct v koláčové vymazané a hrubou moukou vysypané formě....cca 20 minut na 180°.

Hrušková náplň: 450 g hrušek (možné smíchat s jablky), 100 ml vody, 1 vanilkový cukr, 6 dkg cukru krupice, 2-3 PL citronu, 5 hřebíčků, půlku tyčky skořice, 1 vanilkový pudink rozmíchaný v 50 ml vody. Hrušky nakrájet na kousky a povařit s vodou, cukrem a kořením. Když jsou měkké, ale ještě zůstávají kousky, vyndat koření a zavařit do nich 1 vanilkový pudink. Po zchladnutí nanést na upečený korpus.

ObrazekSmetanová poleva: 1 zakysaná smetana, 1 ušlehaná šlehačka, 1 ztužovač, 1/2 vanilkového cukru, 3 ČL cukru moučka, 1/2 sáčku vanilkového dezertu Milk Shake Dr Oetker, zastříknout citronem. Navrstvit na koláč, ozdobit čokoládou (udělat čokoládové kruhy a od středu je projet šlejlí) a nechat ztuhnout v lednici. Polevu si nechte pořádně rozpustit, aby se podařilo nastříkat všechny kruhy najednou....mně se ucpával sáček, a proto není vzhled až tak dokonalý.

 

Mandarinková roláda

 

Obrazek

Těsto: 4 vejce, 4 PL polohrubé mouky, 4 PL cukru krupice. Ušlehat žloutky s cukrem do pěny, poté opatrně a postupně vmíchávat na střídačku mouku a ušlehané bílky. Natřít na plech vyložený pečicím papírem, péct na 180° 12 minut. Po upečení ještě teplé srolovat.

Krém (podobný jako na hrk hrk buchtu, jen méně tekutin, aby byl hustý, a práškovou šlehačku): Šťáva z 1 malého mandarinkového kompotu (150 ml), 1/2 sáčku šlehačky v prášku Dr. Oetker, 1/2 sáčku pudinku bez vaření Olé Dr. Oetker, 1 vanilkový cukr, 1 ČL cukru moučka-vše ušlehat do hustého krému. Natřít na vychladlou roládu, poklást okapanými mandarinkami a srolovat. Na povrch: 1/2 šlehačky v prášku Dr. Oetker, 75 ml mléka-vyšlehat. Šlehačkou potřít povrch rolády, ozdobit cukrářskou stěrkou a dozdobit libovolným způsobem. Je to rychlovka a jen se po ní zaprášilo!

 

Perníková hvězda

 

Obrazek

Ingredience: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek krystalového cukru, 1 prášek do perníku, 1 lžíce kakaa, 1/4 hrnku oleje, mléko dle potřeby (cca 1 1/2 hrnku)...použila jsme poloviční dávku (podle velikosti formy). Pečeme cca 30 minut na 180 stupňů.

Zdobení hvězdiček: Vykrajovátko obkreslit na silnější ubrousek a vystřihnout potřebný počet kusů. Přiložit na vychladlý perník a pocukrovat. Poté ubrousek opatrně sundat tak, abychom nesklepali cukr z ubrousku na místa, která mají zůstat nepokrytá. Dozdobit libovolným způsobem.

 

Tříbarevný koláč od cinie

 

Obrazek

Tmavé těsto: 30 dkg polohrubé mouky, 10 dkg másla (rozpustit), 10 dkg cukru krupice, 5 lžic studené vody, 1 vejce, 3 lžíce kakaa, 1/2 prášku do pečiva. Vypracovat těsto a rukama navlhčenýma stud. vodou urovnat na vymazaný a vysypaný plech.

Druhá vrstva: 2-3 tvarohy - utřít s mlékem, cukrem a žloutkem (jako nádivku), popř. přidat rozinky a natřít na tmavé těsto (já dala 2 tvarohy+1 vanilkový cukr, 130 g cukru moučka a 2 žloutky). Třetí vrstva: 20 dkg cukru krupice, 1/2 skleničky od hořčice oleje, 25 dkg polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 6 lžic studené vody, 3 celá vejce, utřít a nalít na tvaroh. Péct v mírně vyhřáté troubě asi na 150 stup (já pekla 25-30 minut na 180). Čerpáno z www.dama.cz.

 

Karamelové řezy

 

Obrazek

Piškot podle Ireny z www.dama.cz: 6 vajíček (žloutky, bílky zvlášť), 150 g cukru, 35 g kakaa, 30 g škrobu, 90 g polohrubé mouky.

Karamelový krém: 1 svařené Salko (vařit v plechovce 2 hodiny), 250 g másla (napůl máslo a Hera), pudink (1/2 sáčku uvařit ve 125 ml mléka), 2 vanilkové cukry. Vše sešlehat...je důležité, aby mělo vše stejnou teplotu.

Šlehačkový krém: 1 Rama cremefine na šlehání sešlehaná s 1 vanilkovým cukrem a 1/2 sáčku vanilkového koktejlu Milk Shake od dr. Oetker. Na piškot namazat karamelový krém, na něj navrstvit šlehačkový, posypat strouhanou čokoládou.

 

Jogurtové řezy s ostružinami

 

Obrazek

Těsto: 1,5 hrnku polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 1/3 hrnku oleje, 2 PL kakaa, 2 vejce, 200 g bílého jogurtu - vše sešlehat a nalít na vymazaný a moukou vysypaný plech. Péci cca 20-25 minut na 180 stupňů.

Tvarohové těsto: 10 PL bílého jogurtu, 150 g tvarohu, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 70 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink-prášek, půl prášku do pečiva-smíchat a nalít na upečený ještě teplý korpus a dát zapéct na dalších cca 20 minut. Vychladlý moučník poklást proslazenými rozpůlenými ostružinami (lesní celé), na ně navrstvit 2 ušlehané Ramy cremefine na šlehání. Chladit v lednici, těsto krásně zvláční.

 

Dunajské řezy

 

Obrazek

Na malý plech.

Těsto: 2 vejce, 80 g cukru moučka, 125 g Hery, 1/2 prášku do pečiva, 150 g polohrubé mouky, 75 ml mléka, 1 PL kakaa. Z bílků ušlehat sníh. Žloutky ušlehat s cukrem a máslem do pěny, přidat mouku s práškem do pečiva, mléko a nakonec lehce vmíchat sníh z bílků. Polovinu těsta rozetřít na vymazaný a moukou vysypaný plech, druhou polovinu obarvit lžící kakaa a navrstvit na světlé těsto. Kompotované meruňky pokrájet (já dala broskve) a poskládat na těsto, lehce přimáčknout. Péct cca 35 minut na 180 stupňů.

Po vychladnutí potřít  krémem: 1/2 balíčku pudinku svařit ve 125 ml mléka oslazeného 50 g cukru krupice. Vychladlý pudink zašlehat do 125 g másla, ochutit rumem. Krém dozdobit čokoládovou polevou.

 

Duhové řezy s jahodami

 

Obrazek

Piškot podle receptu Ireny www.dama.cz: 6 vajec (žloutky bílky zvlášť), 120 g cukru, 2 PL kakaa dosypat do 120 g polohrubou moukou. Po zchladnutí potřít marmeládou, poklást piškoty, pokapat vaječným likérem. Mezi piškoty poklást kousky jahod (já dala mražené).

Krém: 2 zakysané smetany, 1 tvaroh - ušlehat s 1 Obrazekvanilkovým cukrem a 80 g moučkového cukru. Přidat asi 2 ČL citronové šťávy a vmíchat ušlehanou Ramu cremefine na šlehání. To vše pomalu vmíchat do želatinového ztužovače dr. Oetker (připraveného podle návodu). Nalít na piškot. 200 g mražených jahod rozmixovat s 2 PL cukru přidat 1/4 balíčku rozpuštěné práškové želatiny a nalít na světlý krém. Grilovací jehlou vytvořit krouživými pohyby duhování. Důkladně vychladit (nejlépe do druhého dne).

 

Dvoubarevná buchta z cukety s ovocem

 

Obrazek

Buchta z cukety od Fiby z www.dama.cz: 2 hrnky nastrouhané cukety, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, ½ hrnku oleje, 1 celé vejce, 1 prášek do pečiva, 2 malé lžičky sody, 2 lžíce kakaa. Vše v míse smícháme a nalijeme na pekáč. (Já odebrala polovinu světlého, ještě neobarveného těsta, dala ho po lžících na plech, do druhé půlky přidala lžíci kakaa a vyplnila prázdná místa na plechu).

Krém: 250 g tvarohu, 2 zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, 10O g cukru moučka (stačilo by i méně-podle chuti), 1 valikový puding bez vaření, 3 PL rumu-ušlehat a natřít. Sypala jsem nakrájenými čerstvými broskvemi, ananasem, jablky a rybízem. Polít čirým dortovým želé.

 

Buchta z cukety ala míša řez

 

Obrazek

Buchta z cukety od Fiby z www.dama.cz: 2 hrnky nastrouhané cukety, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, ½ hrnku oleje, 1 celé vejce, 1 prášek do pečiva, 2 malé lžičky sody, 2 lžíce kakaa. Vše v míse smícháme a nalijeme na pekáč.

Krém: 500 g tvarohu, 250 g másla, 200 g cukru moučka. Nakonec postříkat polevou.

 

Višňové řezy s mascarpone

 

Obrazek

Piškot podle Irenywww.dama.cz (na malý plech): 3 vajíčka (šlehat sníh), 60 g cukru, 60 g kakaa + polohrubé mouky,(na misku dáme jednu lžíci kakaa a dosypeme moukou do 60 g).

Krém: 1 mascarpone (250g), 1 vanilkový cukr, cca 80 g cukru mučka (podle chuti), 3 PL rumu, 100 g zakysané smetany, 1 šlehačka, 1 ztužovač, 3 plátky želatiny. Mascarpone ušlehat s cukrem a vanilkovým cukrem, přidat rum, zakysanou smetanu, vmíchat ušlehanou šlehačku se ztužovačem a v trošce mléka rozehřátou želatinu.

Višňová hmota: 450 g višní, 130 g cukru, 1 vanilkový cukr, 25 ml vody-vše svařit, až višně pustí vodu, pak višně scedit. Višně poklademe na upečený piškot, potřeme krémem a po částečném ztuhnutí zalijeme želatinou připravenou ze scezené vody z višní+1 dortové želé.

 

Perník s piškoty

 

Obrazek

Těsto: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek krystalového cukru, 1 prášek do perníku, 1 lžíce kakaa, 1/4 hrnku oleje, mléko dle potřeby (cca 1 1/2 hrnku).

Na vymazaný a moukou vysypaný menší plech nalijeme 1/2 těsta, proložíme piškoty slepenými marmeládou (já dávala proříznuté cukrářské) a namočenými ve vaječném likéru zředěném mlékem, navrch přijde 2. polovina těsta. Pečeme na 180 stupňů cca 25 minut.

 

Šarlota dalmatin s nektarinkami

 

Obrazek

Piškot na roládu: Ušleháme 4 bílky, do nich pomalu zašleháme 4 žloutky, 4 lžíce cukru a nakonec zlehka 3 lžíce polohrubé mouky a 1 lžíci prosátého kakaa. Pečeme na pečicím papíru cca 10 minut na 180 stupňů.  Ještě teplé zarolujeme, po vychladnutí promažeme marmeládou (já dala ananasovou) a nakrájíme na plátky. Mísu vyložíme potravinovou folií a na dno a boky naskládáme plátky rolády.

Krém: 2 šlehačky, 2 zakysané smetany, 1/2 instantního pudinku bez vaření Olé dr. Oetker, 1 vanilkový cukr, 100 g moučkového cukru, citron dle chuti, 6 plátků želatiny dr. Oetker, oloupané nektarinky - 5ks (spaříme horkou vodou a oloupeme, kousky jsem prosladila 1 vanilkovým cukrem a nechala okapat). Šlehačky ušleháme s instantním pudinkem (asi 100 ml si necháme na rozpuštění želatiny), přidáme cukr, spojíme se zakysanými smetanami, ochutíme citronem a vmícháme želatinu rozpuštěnou v odložené šlehačce. Nalijeme do mísy na rolády, prokládáme nektarinkami (popř. broskvemi). Pokud zbyla roláda, vyskládáme ji navrch, možno kombinovat s piškoty. Důkladně vychladíme, aby náplň ztuhla (nejlépe přes noc)!!!

 

Jahodová šarlota

 

Obrazek

Piškot na roládu: Ušleháme 4 bílky, do nich pomalu zašleháme 4 žloutky, 4 lžíce cukru a nakonec zlehka 4 lžíce polohrubé mouky. Pečeme na pečicím papíru cca 9 minut na 180 stupňů. Ještě teplé zarolujeme, po vychladnutí promažeme marmeládou a nakrájíme na plátky. Mísu vyložíme potravinovou folií a na dno a boky naskládáme plátky rolády.

ObrazekKrém: 2 šlehačky, 2 zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, 120 g moučkového cukru, citron dle chuti, 6 plátků želatiny dr. Oetker, jahody. Šlehačky ušleháme (asi 100 ml si necháme na rozpuštění želatiny), přidáme cukr, spojíme se zakysanými smetanami, ochutíme citronem a vmícháme želatinu rozpuštěnou v odložené šlehačce. Nalijeme do mísy na rolády, prokládáme jahodami. Pokud zbyla roláda, vyskládáme ji navrch, možno i piškoty. Důkladně vychladíme, aby náplň ztuhla!!!

 

Pudinkové řezy se skořicí

 

Obrazek

Těsto: 4 vejce, 20dkg cukru krupice. 20dkg hl. mouky, 1 prášek do pečiva, 1 dcl oleje. Celá vejce ušleháme s cukrem, potom přidáme olej a mouku s práškem do pečiva. Vylijeme na vyšší plech vyložený pečicím papírem. Uvaříme puding: 1 l mléka, 3 vanilkové pudinky, 5 PL cukru. Ještě horký pudink nalijeme cik cak na těsto, srovnáme stěrkou a teprve nyní dáme vše péci na cca 20-25 minut na 180 stupňů.

Na upečený jen lehce zchladlý moučník navrstvíme 2 zakysané smetany smíchané se 2 vanilkovými cukry. Po vychladnutí jsem potřela 1 ušlehanou šlehačkou Dr. Oetker z prášku, ozdobila vidličkou a posypala přes sítko skořicí. Před podávám je možné dozdobit na šlehačku ovocem (já dávala čerstvé jahody a bylo to vynikající)!

 

Žravé řezy

 

Obrazek

Těsto: 250g cukru, 150g hladké mouky, 5 vajec (žloutky, bílky zvlášť), 5 lžic horké vody, 1/2 prášku do pečiva. Žloutky, cukr, vodu ušlehat, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh. Pečeme ve formě s vyšším okrajem, vymazané tukem, vysypané hrubou mukou. Elektrická Obrazektrouba cca 180°C. Upéct a nechat vychladnout.

Náplň: 1 šlehačka, 2  zakysané smetany (čím hustější, tím lepší), kompotované ovoce dle chuti. Ušleháme šlehačku do tuha, osladíme dle chuti. Kysané smetany opatrně smícháme se šlehačkou a přidáme na kostičky nakrájené okapané ovoce. Směs natřeme na vychladlý moučník.

ObrazekŽelé: Šťávu z kompotu dolijeme vodou, abychom měli 3/4 litru tekutiny. Tu povaříme se 2 pudinky. Prochladlé želé nalijeme na náplň a dáme do ledničky.

Poloviční dávka podle Ireny z www.dama.cz: 3 vejce, 90 g mouky polohrubé, 90 g cukru. Na náplň jsem dala 300 šlehačky, 1 ztužovač, 1 zakysanku, 1 vanilkový cukr, cukr a jahody Vrch jsem udělala z Hami šťávičky doředěné vodou na 300 ml + 1 vanilkový pudink bez vaření.

 

Šťouchaná buchta podle Lucie z Mimibazaru

 

Obrazek

Těsto: 35 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru, 1 prášek do pečiva, 12 dkg rozpuštěné Hery, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 3/4 hrnku mléka, špetička soli. Mouku, cukr, prdopeč a sůl promícháme, přidáme i ostatní "mokré" suroviny a promícháme. Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme dorůžova. Po upečení druhým koncem vařečky našťoucháme po celé buchtě "šťouchance".

Poleva: 18dkg másla nebo Hery, 4 lžíce rumu, 3 lžíce horké vody, 30 dkg práškového cukru (dala jsem jen 20), 4 dkg kakaa. Máslo, rum a vodu rozpustíme a přidáme cukr smíchaný s kakaem. Vaříme do spojení. Necháme chvíli zchladnout a potom nalijeme na moučník a rozetřeme, aby se poleva dostala do všech dírek. Necháme ztuhnout. Originál receptu na www.mimibazar.cz/recept.php.

 

Pribináčkové řezy

 

Obrazek

Na menší hlubší plech.

Těsto: 3 vejce (bílky, žloutky zvlášť), lžíce kakaa dosypat do 90 g polohrubou moukou, 90 g cukru. Upéct piškot.

Pribináčkový krém: 400 ml mléka, vanilkový pudink, vanilkový cukr + cukr dle chuti-vše svařit. Vychladlé zašlehat do 1/2 kg tvarohu + 1 vanilkový pudink bez vaření dr Oetker Olé. Osladit dle chuti, případně zakápnout citronem. Piškot poklást broskvemi, navršit tvaroh, opět broskve a zalít čirým dortovým želé. Důkladně vychladit. K vaničkovému tvarohu bych doporučila přidat trochu želatiny, pokud je řídký.

 

Roláda s banánem

 

Obrazek

Těsto: 4 vejce, 4 lžíce cukru a 4 lžíce polohrubé mouky. Ušleháme sníh, do něj zašleháme žloutky, cukr a nakonec opatrně mouku. Do tmavé rolády vmícháme podle potřeby kakao, do ořechové ořechy...pozor na hustotu těsta...je možné ubrat malinko mouky (cca 1 lžíci). Rozetřít na pečicí papír na plech a péct cca 10 minut na 200 stupňů.

Po upečení srolovat a nechat vychladnout. Po vychladnutí promažeme libovolným krémem, marmeládou, šlehačkou, je možné proházet ovocem nebo doprostřed rolády zarolovat banán.

 

Pařížské řezy s pudinkovou šlehačkou

 

Obrazek

Dávka pro dortovou formu.

Těsto: 1 velké vejce, půl hrnku cukru krupice, čtvrt  hrnku oleje, půl hrnku mléka, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 vrchovatá lžíce kakaa, půlka  prášku do pečiva. Ušlehat a upéct ve vymazané dortové formě, po vychladnutí proříznout.

Pudinková šlehačka: půl šlehačky, půl Smetafixu (ztužovač), půl instantího vanilkového pudinku Olé (dr. Oetker), 100 ml mléka. Vše ušlehat do hustého krému, kterým promažeme korpus.

Pařížský krém: Den předem svařit 1 šlehačku a 1 ledové kaštany (nebo 1 šlehačku+ 40 g kakaa+40 g cukru krupice+ 2 vanilkové cukry). Přes noc vychladit v lednici. Poté ušlehat a použít buď v této formě nebo opatrně zašlehat do 100 g másla – podle chuti případně dosladit a ochutit rumem (já použila v kombinaci s máslem a rumem). Pařížský krém natřít na promazaný dort a ozdobit polevou. (Pozn. z dvojnásobné dávky by šlo určitě použít i na plech … řádně vyšlehanou pudinkovou šlehačku bych dala pod pařížskou …podobné řezy se prodávají u nás v cukrárně a jsou opravdu výborné!)

 

Banánové řezy podle Dagmar

 

Obrazek

Kakaové piškotové těsto z 5 vajec. Vyšlehám z 5 bílku v míse sníh, s 5 lžícemi cukru krupice a špetkou soli, přidám 5 žloutku a zašlehám ještě 4 lžíce horké vody. Přidám olej, 7 lžic polohr.mouky s práškem do pečiva a kakaem.

Náplň: 2 pomazánkové másla, 3 vanilkové cukry, 2 lžíce moučkové cukru, 1 tvaroh, 1 ušlehaná šlehačka.

Postup: Na upečené piškotové těsto jsem natřela kousek náplně, rozložila jsem nakrájené banány, natřela zase náplň. Uvařila jsem 0,5 l kávy, kterou jsem osladila. Do kávy jsem namáčela piškoty a uložila vedle sebe na náplň. Nahoru jsem rozetřela poslední kousek náplně a posypala grankem. Zdroj: www.dama.cz.

 

Buchta s tvarohovým krémem ala polokoule od Ireny

 

Obrazek

Piškotová polokoule od Ireny z www.dama.cz.

Piškot: 6 vajíček (šlehat sníh), 120 g cukru moučka, 120 g kakaa + polohrubé mouky,(na misku dáme dvě lžíce kakaa a dosypeme moukou do 120g).

Krém: 600 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 130 g cukru moučka, 250 g tvarohu, 250 g másla.

ObrazekDalší: Krabička mraženého lesního ovoce, kakao na posypání. Piškot je jasný, pekla jsem na 170 C, základnu 20 minut, polokouli 30. Krém uvařím pudink, ušlehám máslo s cukrem, po lžících přidávám tvaroh a vychladlý pudink. (Do polokoule jsem dávala krém nastřídačku s pocukrovaným ovocem, zbytek krému jsem natřela navrch. Pak už jen posypat kakaem.)

 

Hrk hrk buchta

 

Obrazek

Těsto: 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 prdopeč.

Krém: 1 ananas.kompot velký, 1 šlehačka, 1 ztužovač šlehačky, 1 inst.pudink Olé dr. Oetker (bez vaření). Upečeme placku a navrch krém vše na krém do uzavřené nádoby, prohrkáme a navršíme na upeč. korpus. Povrch pocákáme čokoládou. Já dala navrch ještě 1 šlehačku v prášku dr Oetker a místo ananasu mandarinky. Zdroj: www.dama.cz.

 

Tvarohové řezy

 

Obrazek

(Podle ivankydav82 z www.dama.cz)

Těsto: 2 vejce,4lžíce oleje,70g cukr,10g kakaa,125 ml mléka nebo kefíru,100g polohrubé mouky,půl prášku do pečiva - vše smíchat a nalít na plech(lepší menší než ten veliký) a upéct při 180°C asi 30 min a poté na to tvarohovou nádivku a dopéct tak dvacet minut.

Nádivka: 2 zakysané smetany,1 tvaroh,1 vejce,půl prášku do pečiva,30g cukru, 3lžíce škrobu-smíchat a natřít- je potřeba přisladit!

 

Medovník a roláda s karamelovým krémem a šlehačkou

 

Obrazek

Roláda:4 vejce, 4 lžíce cukru a 4 lžíce polohrubé mouky. Ušleháme sníh, do něj zašleháme žloutky, cukr a nakonec opatrně mouku. Do tmavé rolády vmícháme podle potřeby kakao, do ořechové ořechy...pozor na hustotu těsta...je možné ubrat malinko mouky (cca 1 lžíci). Rozetřít na pečicí papír na plech a péct cca 8-10 minut na 200 stupňů. Po upečení srolovat a nechat vychladnout. Po vychladnutí promažeme libovolným krémem, marmeládou, šlehačkou, je možné proházet ovocem.

Rychlý medovník: Koupené medové pláty prokapeme kávou s rumem, okraj ořízneme, rozdrobíme a smícháme s nastrouhanými ořechy. Později použijeme na posyp. Pláty promažeme karamelovým krémem: 1 salko vaříme v uzavřené plechovce ve vodě cca 2 hodiny. Po vychladnutí zašleháme do 1 másla + 1 vanilkový cukr.

 

Tvarohová štola od Koulidla

 

Obrazek

Těsto: 500g hladké mouky, 1prášek do pečiva, 1vanilkový cukr, 200g cukru krupice, 2vejce, 1/2Hery, 50g sádla, 1tvaroh, 3lžíce rumu, 120g rozinek, 120g ořechů (sekaných na hrubo). Zpracujeme těsto na vále, uděláme dva válečky a dáme péci do středně vyhřáté trouby (180 stupňů), pečeme asi 3/4 hodiny. Po upečení potřít máslem a obalit v cukru s vanilkou. ObrazekZabalit do alobalu (po vychladnutí) a uložit v chladnu (spíž, spodek ledničky). Péct 3-4 týdny dopředu!!! Zdroj: www.dama.cz .

Tip od papagaji z www.dama.cz: Aby byla štola krásná zvrchu, smíchá se sníh z bílků s moučk.cukrem a nechá ze na 5-10minut zapéct na skoro hotové štole-POZOR AŤ NEZHNĚDNE!!!

 

Trubičky a košíčky

 

Obrazek

Trubičky: 350g hladké mouky, 150g cukru, 180g másla, 70g ořechů, 1 celé vejce+1 žloutek - do tmavých 1 lžíce kakaa (já si vždy těsto rozdělím na 2 poloviny...tmavé namáčím celé, světlé jen špičky).

Náplň: 200g másla, 200g cukru, 150g kokosu rum (na obrázku je ale pudinkový krém).

Košíčky:  50 dkg hladké mouky, 30 dkg másla, 20 dkg cukru, 2 žloutky, 1 celé vejce, citronová kůra a trocha šťávy.

Pudinkový krém: 1 vanilk. pudink jsem svařila ve 200 ml mléka...po vychladnutí zašlehala do másla a dle chuti osladila a zakápla rumem. Ozdobit ovocem a zalít želatinou. Jako cukroví dělám košíčky tak, že dám na dno marmeládu, na to krém, který dávám do vosích hnízd, na to čepičku z těsta na vosí hnízda a zalít čokoládou.

 

Bezpracný perník

 

Obrazek

Těsto: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek krystalového cukru, 1 prášek do perníku, 1 lžíce kakaa, 1/4 hrnku oleje, mléko dle potřeby (cca 1 1/2 hrnku).

 Perník je možné ozdobit také ještě před pečením tvarohem tvaroh smíchaný s cukrem, žloutkem, vanilkovým cukrem a mlékem.

 

Božský perník od Zindule 

 

Obrazek

Těsto: 2 hrnky mléka, 1 hrnek oleje - stačí 3/4 hrnku, 1 vejce, 2 lžíce tmavého kakaa, 1 skořicový cukr, 1 hrnek cukru, 3 hrnky hladké mouky, 1 prášek do perníku, 1 prášek do pečiva, 1 čokoládový puding, 1 lžíce marmelády, 3 lžíce rumu.

Originál receptu na domacipekarny.dama.cz/recept.php

 

Náhledy fotografií ze složky Řezy, zákusky, buchty na plech