Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní pravidla pro práci s mléčnou hmotou

Recept: Mléčná hmota (falešný marcipán)

  • ObrazekPoužívejte nejlépe polotučné sušené mléko. Nahradit ho sušenou smetanu do kávy nelze!
  • Mléko i cukr je nutné důkladně prosít!
  • Opatrně s vodou! Příliš řídkou hmotu lze zahustit cukrem se sušeným mlékem, v opačném případě stačí přikápnout vodu nebo si jen namočit ruce při dalším zpracovávání.
  • Při rozvalování mléčné hmoty podsypáváme moučkovým cukrem, cukrem se sušeným mlékem nebo troškou Solamylu..
  • Hmotu, kterou připravujeme den předem, uchováváme v mikrotenovém sáčku nebo potravinové fólii v lednici. Pokud ztvrdne, lze ji snadno napravit několikasekundovým zahřátím v mikrovlnné troubě (pozor na připálení, stačí opravdu pár sekund!) a zpracováním mokrýma rukama. Do hmoty je nutné zapracovat trošku vody, jinak po vychladnutí opět ztvrdne.
  • Barvíme potravinářskými barvami (nikdy ne barvami na vajíčka!), a to práškovými (Kovandovi-prodává drogerie) nebo gelovými (Wilton-pouze v cukrářských potřebách). Práškové barvy je lepší rozpustit si v několika kapkách vody, aby došlo k rovnoměrnému zabarvení hmoty, gelové barvy se nabírají na párátko a otřou o marcipán. Při přidání barvy je nutné použít vždy nové párátko.. Abychom dosáhli černé barvy, je nutné mléčnou hmotu nejprve obarvit kakaem a poté přidat černou gelovou barvu.
  • Při potahování je nutné vyválet si dostatečně velký plát, aby pokryl celý dort. Dort uhlazujeme vždy odshora. Aby nevznikly po bocích sklady, je nutné uhlazovat boky postupně kolem dokola a přitom marcipán jednou rukou jakoby natahovat.....pořád dokola. Aby nedošlo k protržení marcipánu, je nutné mít trošku silnější placku.
  • Marcipán nedáváme na tvarohovou, šlehačkovou ani želatinovou hmotu, jinak mokvá!!! Také pozor na skladování v lednici, která se příliš namražuje!!!!  Šlehačku lze použít, pokud nepřijde do přímého kontaktu s marcipánem - tedy udělat po stranách korpusu mantinely z krému a vnitřek naplnit šlehačkou.
  • Hmotu podmazáváme tenkou vrstvou máslového krému (nastaveného pudinkem, moučnou kaší nebo vaječnou hmotou) nebo marmelády.
  • Nadbytečnou hmotu na hranách dortu lze odstřihnout nůžkami, spodní část dortu je nejlepší odříznout rádýlkem nebo nožem na marcipán.
  • Marcipánové ozdoby lze snadno přilepit vodou - jen lehce navlhčeným štětečkem - a chvíli přidržet. Připevnit je lze také troškou medu.

 

  • Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!