Jdi na obsah Jdi na menu
 


Perníčky

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

Perníčky podle Simony

 

podle-siimony.jpgTěsto: 500g žitné (nebo hladké) mouky, 200g m.cukru, 100g medu, 50g 100% tuku, 2 lžičky kakaa, 1 lžička sody, 1-2 lžíce perníkového koření, troška skořice a 3 vejce.

Postup: Ze surovin vypracovat těsto (tuk rozpustit), zpracované těsto nechat uležet v lednici alespoň do druhého dne, teprve poté péct. 

Pozn.: Po upečení potírat ještě horké perníčky vajíčkem rozšlehaným s trochou vody (perníky jsou pak lesklé), drobné tvary je možné potírat před pečením (na větších tvarech se ale při potírání před pečením tvoří nehezké bubliny, proto je lepší je potírat až upečené)..

 

Perníčky podle Džuli

 

Obrazek

Těsto: 80 dkg hl. mouky ,28 dkg moučkového cukru,12 dkg Hery, 5 lžic tekutého medu, 2 celá vejce a 2 žloutky, 2 lžičky sody a 2 lžičky koření do perníku.

Vypracujeme těsto, které můžeme okamžitě péct.

Perníčky hned po vytažení z trouby potřeme směsí rozšlehaného vejce s trochou vody, popř. s trochou potravinářského barviva.

Originál receptu na www.pernicky.wbs.cz/Pernikove_recepty.html

Perníčky od Janiko z Dámy

 

Obrazek

ObrazekIngredience: 4 vejce, 40 dkg moučkového cukru, 35 dkg tekutého medu, lžíce rumu. Vše pořádně rozmíchat a pak přidat: 1 kg prosáté hladké mouky, 2 lžičky jedlé sody, lžíci kakaa (nemusí ozdoby-janiko.jpgbýt), 3 lžíce perníkového koření (není to prášek do perníku). Zase pořádně uhnětat, nakonec ručně a řádně. Těsto nechat aspoň dva dny odpočívat  v chladu. Pak už se vykrajuje a peče. A zdobit až zase aspoň po 24 hodinách. Pečeme na 180 stupňů a jen jak začnou chytat barvu. Pak jsou měkké,když pečeme dýl, jsou tvrdé. (Já dávám perníkového koření méně, tak 3 ČL a peču 5-7 minut na 180 stupňů).

Zdroj: diskuse.dama.cz/komunita.php

 

Medovníky Hobby-Origin podle Ercicky

 

Obrazek

Těsto: 800g hl. múky, 200g medu, 300g práškového cukru, 3pl. kakaa, 2 zarovnané čl. sódy, 1-2čl. medovníkového korenia, 100g tuku, trochu uvarenej čiernej kávy, 3 vajcia, 1vajce na potretie medovníkov, voda.

Výroba cesta: Vajcia necháme zohriať pri izbovej teplote. Uvaríme silnejšiu kávu (stačí 2-3pl) a necháme ju vychladnúť. Tuk rozpustíme a tiež necháme vychladnúť. Múku preosejeme s cukrom, sódou, kakaom a koreninami. Zo všetkých surovín (okrem kávy) vymiesime cesto. Kávu pridávame podľa poteby tak, aby cesto nebolo ani veľmi husté, ale ani veľmi riedke. Hotové cesto potom zabalíme do poravinárskej fólie, prípadne do mikroténového sáčku a odložíme minimálne do druhého dňa na chladné miesto (odložené cesto vydrží na chladnom mieste veľmi dlho, podľa mojich skúseností 2 týždne určite :o)). Pečenie: Cesto pred spracovaním necháme zohriať na izbovú teplotu. Potom z neho vaľkáme pláty hrubé 3-4mm (pre menšie) a 4-5mm (pre väčšie) a vykrajujeme rôzne tvary. Plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý ukladáme vykrojené medovníky. Medzi jednotlivámi kusmi necháme medzeru do 2 cm, pretože sa pečením zväčšia. Pečieme pri teplote okolo 180°C podla rúry a asi 5-15min podľa veľkosti medovníkov. Upečené medovníky vytiahneme z rúry a potrieme ešte za horúca s trochou vody rozšľahaným vajíčkom.

zvony-erika.jpgHustá poleva podle Ercicky: Na 1ml bielka 4,25g preosiateho* práškového cukru, pár kvapiek citrónovej šťavy a 1 čl. zemiakovej škrobovej múčky**. To znamená, že na jedno bileko cca. 40ml spotrebujeme asi 170g cukru. Ostatné suroviny sú na jedno bielko. Polevu miešane ručne, alebo kuchynským robotom, ktorý má program miešania. Poleva sa nesmie šľahať! Miešame asi 20 minút. Poleva má mať konzistenciu asi ako vyšľahaná šľahačka, nesmie odkavpkávať z varešky. Ak by bola riedka, môžeme ju zahustiť tým, ze ju budeme dlhšie miešať, prípadne pridáme trochu preosiateho cukru. *Cukor na hustú polevu preosejeme niekoľkokrát na hustom site. Nesmú v ňom zostať krištáliky cukru, pretože tie upchávajú otvor kornútka. ** Zemiaková škrobová múčka (Solamyl), nie maizena! pretože maizena nie je biela a zafarbí polevu.

Řídká na polévání: méně cukru (140 g) nebo naředit hustou polevu několika kapkami horké vody.

Tip na lesklou polevu: Sušit v troubě asi 20 minut na 70 stupňů.

Originál receptu na www.hobby-origin.net/medovn.aspx,

Pozn.: Postavičky čertů a Mikulášů (16 cm) jsem pekla na 170 stupňů asi 11 minut, malé asi 6-7 minut.

 

Náhledy fotografií ze složky Perníčky