Jdi na obsah Jdi na menu
 


Speciality mého manžela

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

Nekynuté koblihy

 

Obrazek

Suroviny: 300 g hladké mouky, 200 g polohrubé, 1 vrchovatá PL prášku do pečiva, 1 ČL soli, špetka mletého muškátového oříšku, 250 g moučkového cukru, 3 vejce, 3 PL mléka, 200 g zakysané smetany, 50 g rozpuštěného másla, 2 ČL citronové kůry, 1 PL pomerančové marmelády (pokud je s kůrou, rozmixovat nebo propasírovat).

Postup: Vejce s cukrem vyšlehat v pěnu, pak přidat zakysanou smetanu, mléko, máslo, marmeládu a kůru. Nakonec vmíchat prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, muškátovým oříškem a solí. Z těsta vytvarovat kouli, pokud lepí, přidat mouku, pak nechat cca půl hodiny odpočinout. Z těsta vyválíme 5 mm vysoký plát a vypichujeme koblihy. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.

 

Muškátové hrušky

 

Obrazek

Suroviny: 3 hrušky, 10 dkg másla, 5 dkg cukru krupice, 1 citrón, 2 PL medu, podle chuti muškát (bílé víno...a to pouze muškát!!!!! zhruba 2 deci), zakysaná smetana nebo lépe vanilková zmrzlina.

Máslo rozpustit na pánvi, přidat cukr. Na mírném ohni nechat rozpouštět a lehce zkaramelizovat (ne ztvrdnout). Do houstnoucího cukru přidat šťávu z 1 citrónu a vložit Obrazekhrušky. Ty opékat v karamelu po obou stranách doměkka. Poté přidat med a nakonec muškát dle chuti a požadované vůně. Vše necháme ještě chvíli na ztlumeném ohni prohřívat, dokud omáčka nezhoustne. Hrušky podávat přelité karamelovou omáčkou, nejlépe s kopečkem vanilkové zmrzliny (my dali zakysanou smetanu a brusinky).

Tip: Ještě lepší než hrušky jsou stejně upravované banány!!!!!

 

Boží milosti

 

Obrazek

Suroviny: 40 dkg hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 PL cukru, 1/8 kg tvarohu (1/2 kostky), 2 žloutky, 1 celé vejce, 8 dkg másla, 1 PL rumu, špetka soli, sklenka od hořčice mléka (spíš méně).

Na pekárně zapnout program s práškem do pečiva nebo těsto-nechat jen umíchat (kdo nemá pekárnu, zapojí ruce). Poté těsto rozválet, okrajovat různé tvary (libovolně pruhy, trojúheníky....dostanou tvar nafouknutím), smažit v hodně rozpálené vrstvě oleje dozlatova (musí se při smažení nafouknout). Po usmažení obalovat v cukru s vanilkou a podávat teplé nebo studené, ale pokud možno brzy po usmažení). Jsou výborné!

 

Masopustní koblížky

 

Obrazek

Suroviny: 300 ml mléka,,špetka soli,,3 lžíce rumu,100g másla, 8 žloutků (rozšlehat ve změklém másle), 3 lžíce moučkového cukru, 400g polohrubé Obrazekmouky, 200g hladké mouky,
1 kostka čerstvého droždí (42g), marmeláda na plnění.

Postup: Zadělat kynuté těsto a nechat vykynout (nebo v pekárně na program těsto, ale půl hodiny před ObrazekObrazekObrazek

 

 

skončením programu těsto už poleze z pekárny. Po vykynutí a Obrazekvyválení asi na 1 cm silnou placku vykrájíme skleničkou kolečka, naneseme marmeládu, nejlépe meruňkovou, prázdným kolečkem překryjeme, okraje stiskneme a přesahující těsto skleničkou odkrojíme.
Ještě chvíli necháme kynout, pak smažíme na vrstvě tuku (nejlépe ve fritéze), aby v něm koblihy plavaly. Smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené pocukrujeme.

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Speciality mého manžela