Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slané chuťovky

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

Větrníčky plněné pomazánkou z nivy

 

90.-slane-vetrnicky.jpg

Odpalované těsto: 250 ml vody, 140 g hladké mouky, 95 g tuku (máslo, olej-já dala Heru napůl s olejem), 3 vejce, špetka soli. Vodu, tuk a sůl přivést k varu, poté ztlumit a vmíchat mouku....chvíli míchat, až se těsto přestane lepit na vařečku. Nechat zchladnout, poté vmíchat vejce jedno po druhém a vždy řádně propracovat, než se přidá další (já dělala šlehačem). Stříkat na pečící papír nebo vymaštěný plech cukrářským sáčkem "bobečky", péct v troubě prvních 10 minut na 230 stupňů, poté ztlumit na 170 a sušit dalších 15-20 minut. Do trouby je nutné před pečením vložit kastrol s horkou vodou, v průběhu pečení je nutné troubu neotvírat, jinak nevyběhnou!!!!! Po upečení ihned rozkrojit.

Pomazánka z nivy: 15 dkg nivy, 1 pomazánkové máslo, 2-3 trojúhelníčky taveného sýra, 10 dkg másla+2 lžíce Ramy (nemusí být, stačí máslo) - našlehat, dle chuti možné zjemnit více máslem nebo sýrem. Plnit špičkou do větrníčků, ozdobit červenou a zelenou paprikou.

 

Dětské slané koláče

 

Obrazek

Suroviny: Balíček listového těsta, 200 g tvrdého nastrouhaného sýra, 3-4 vejce, pepř, sůl, 2 ČL hořčice, bazalka, šunka, kečup nebo směs na pizzu.

Postup: Listové těsto rozválet na 4 kola velikosti dezertního talíře, vykrájet libovolné tvary na ozdobu (ty dát stranou). Kola potřít směsí na pizzu, poklást šunkou a směsí nastrouhaného sýra ochuceného bazalkou, solí, pepřem a hořčicí. Na to klást vykrájené tvary z listového těsta. Vrchní části těsta pomašlovat vajíčkem a péct 10 minut na 220 stupňů a poté na 180-200 dalších 10 minut.

(Připravené koláče měly krásný tvar, listové těsto se ale bohužel vyfukuje, takže výsledný efekt upečeného není dokonalý....křehké těsto by bylo na podobné experimenty určitě vhodnější)

 

Rohlíčky z listového těsta

 

Obrazek

Suroviny: Balíček listového těsta, sýr eidam, niva, šunka, paprikáš, na posyp sezam, rozmar a grilovací koření, kmín (jinak fantazii se meze nekladou).

 

Postup: Těsto rozválet, nakrájet na čtverce a poté na trojúhelníky, balit rohlíčky, pomašlovat vajíčkem a péct na 200-220 stupňů dozlatova.

 

Koláč z listového těsta s ricottou

 

Obrazek

Suroviny: Listové těsto, šunka, 3 vejce, 15 dkg ricotty, slanina, olivy, špenát, mozzarela, niva, bazalka, oregano, sůl, pepř, kečup nebo směs na pizzu.

Postup: Listové těsto rozválet a vložit do pečicím papírem vyložené koláčové formy. Propíchat vidličkou, potřít směsí na pizzu nebo kečupem, , poklást šunkou a zalít vejci rozšlehanými s  ricottou + sůl a pepř. Poklást slaninou, olivami, špenátem (nebo čím je libo), posypat mozzarellou, nivou, bazalkou a oreganem. Dozdobit okrájeným těstem. Péct 30 minut na 180 stupňů.

 

Slané pečivo s nivou podle Markéty z Mimibazaru

 

Obrazek

Suroviny: 24 dkg hladké mouky, 24 dkg plísňového sýru NIVA, 20 dkg másla.

Postup: Sýr i máslo nastrouháme, uděláme těsto. Necháme odležet (i přes noc). Vyválíme plát (asi 3 mm silný), potom vykrajujeme kolečka (můžou být i jiné vykrajovačky). Potřeme rozšlehaným vejcem se solí a ozdobíme polovinou mandle. Upečeme, já pekla horkovzdušnou na 180 stupňů a každý plech tak 11 minut.

Originál receptu na www.mimibazar.cz/recept.php.

 

Koláčky s jarní cibulkou a sýrem

 

Obrazek

Těsto: 20 dkg hladké mouky, 15 dkg másla, 1/2 ČL soli, 2 PL vody.

Náplň: 10 dkg eidamu, 5 dkg nivy, 1 jarní cibulka nadrobno nakrájená i s natí, cca půlka šlehačky, 2 vejce, sůl, pepř.

Postup: Z mouky se solí a z másla udělat drobenku, poté přidat vodu a vypracovat těsto, dát na chvilku ve fólii do lednice. Mezitím si připravit nádivku smícháním všech surovin. Těsto rozválet, vykrájet kolečka, z okrojků užmoulat válečky, které použijeme jako rantlíky okolo koleček...vzniknou takové mističky. Ty naplníme nádivkou a pečeme na pečícím papíru cca 25 minut na 180 stupňů dozlatova. Koláčky jsou křehké a velmi rychle hotové!!! Z uvedené dávky je jich asi 20.

 

Koláč s chřestem a sýrem ala Apetit

 

Obrazek

Těsto: 140 g hladké mouky, 80 g másla, 80 g tvrdého nastrouhaného sýra, 3 lžíce studené vody. Mouku s máslem vsypat do mísy, udělat jemnou drobenku, pak přidat sýr a vodu, zpracovat v těsto.Těsto zabalit do fólie a dát na 5 minut do chladničky.

Koláčovou formu vymazat máslem, vyložit těstem a vrátit na cca 20 minut do ledničky. Z okrojeného těsta vykrájet libovolné tvary, mřížku apod.

ObrazekNáplň: 5 vajec, 180 ml mléka, 100 g riccoty (společně rozšlehat a mírně osolit), 100 g strouhaného sýra, chřest podle libosti, rozmarýn, sůl, sušená šunka. Připravené těsto předpečeme v troubě cca 15 minut přikryté pečícím papírem a zatížené fazolemi (jinak se vyfoukne), poté odklopit, propíchat vidličkou a péct ještě cca 10 minut kvůli barvě. Poté korpus posypeme polovinou sýra, poklademe oloupaným chřestem, zalijeme vejci s riccotou a mlékem, posypeme druhou polovinou sýra, poklademe sušenou šunkou nebo anglickou slaninou, ozdobíme vykrájeným těstem a posypeme rozmarýnem. Pečeme cca 40 minut na 180 stupňů dozlatova.

 

Šneky a různé chuťovky z listového těsta

 

Obrazek

Šneky: Rozválet listové těsto na tenko, poklást šunkou, uzeným sýrem, eidamem, nivou (popř. jinými surovinami dle fantazie), srolovat na roládu. Roládu nakrájet na plátky asi 1 cm široké, ty klást na plech vyložený pečicím papírem, pomašlovat rozšlehaným vajíčkem, posolit, posypat kmínem a péct na 220 stupňů dozlatova.

Další tipy: Do listového těsta lze také zabalit koktejlové párečky, strouhaný sýr (rozválené těsto posypat sýrem, přeložit a ještě rozválet, nakrájet na proužky a upéct sýrové tyčky).

ObrazekObrazekTěsto lze také nakrájet na proužky, namotat na malé trubičky, upéct a poté plnit např. šlehanou nivou nebo jinou pomazánkou.

 

Náhledy fotografií ze složky Slané chuťovky