Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rychlovky a speciality

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

Domácí tortellini plněné špenátem s lososovou omáčkou

 

79-5.-domaci-tortellini.jpg

Těsto: (porce pro 4 osoby) 4 vejce, 400 g hladké mouky, 2-3 lžičky olivového oleje, menší polovina lžičky soli. Mouku prosát, přidat sůl, pak doprostřed do dolíku vejce a olej - zpracovat v těsto (musí být vláčné, zpracování trvá 6-10 minut). Těsto poté zabalit do potravinové fólie a nechat odpočinout asi půl až hodinu při pokojové teplotě. Nakonec rozdělit na 4 díly a postupně vyválet nebo zpracovat ve strojku na nudle. Já zpracovala ve strojku - postupně až na tloušťku č. 3. Vyválené těsto nakrájet na čtverce. 

Náplň: 100 g ricotty, 70 g sýru Gran Moravia (nastrouhat), asi 100 g baby špenátu (předem povařeného v osolené vodě a nakrájeného), 1 vejce, 2 utřené stroužky česneku, sůl, pepř. 

79-1.-domaci-tortellini.jpg

Dokončení: Nakrájené těsto plnit připravenou náplní a smotat do tortelliny podle návodu TADY. Vařit v osolené vroucí vodě asi 7 minut (nutno ochutnat). Poté scedit a zakápnout olivovým olejem. 

Omáčka: 2 jarní cibulky, 1 stroužek česneku nakrájeného na kousky, 1 šlehačka, mléko dle potřeby, asi 30 g strouhaného sýra Gran Moravia, 2 trojúhelníčky taveného sýra, 30 g uzeného lososa, 1,5 dl bílého vína, sůl, pepř, rozmarýn.

79-4.-domaci-tortellini.jpg

 Pokrájenou cibulku osmahnout na olivovém oleji, přidat česnek, poté zalít smetanou, přidat víno, sýr, sůl, pepř, rozmarýn, podle potřeby mléko - povařit na hladkou omáčku. Nakonec přidat na kousky pokrájeného uzeného lososa a omáčku prohřát. Uvařené tortellini přelít omáčkou, dozdobit cca 70 g uzeného lososa (rozdělit do 4 porcí), případně ještě posypat sýrem Gran Moravia.

 

Chřestový krém s krevetami

 

chrestova-polevka.jpgSuroviny: 2 středně velké brambory, 1 cibule (nebo 1/2 cibule a 1 jarní cibulka), 1,5 l kuřecího vývaru, 300 g zeleného chřestu (měla jsem domácí), 1,5 dcl šlehačky sůl, bílý pepř, muškátový oříšek, 20 g másla, 1 mrkev, 1,5 lžíce medu, 120 g koktejlových krevet. 

Postup: Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme na menší kostky, zalijeme vývarem a vaříme do měkka. Chřest uvaříme zvlášť v osolené vodě - některé konce okrojíme na ozdobu, zbytek přidáme k bramborám a cibuli a vše rozmixujeme. Zjemníme šlehačkou a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Poté na pánvi rozpustíme máslo a zhruba 5 minut na něm dusíme očištěnou a na tenké nudličky nakrájenou mrkev. Přidáme med a krevety a smažíme zhruba 3 minuty. Při podávání klademe do polévky konce chřestu, které jsme odložili na ozdobu, a přes něj krevety s mrkví. Podáváme s krutonky z housky osmažené na másle.

Kuřecí vývar: Kuřecí skelet zalijeme vodou a přivedeme k varu, sebereme pěnu a zmírníme plamen na minimum. Osolíme, přidáme 1 rozkrojenou mrkev, kousek petržele, 1/2 cibule, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření a 7 kuliček pepře a necháme táhnout zhruba hodinu. Hotový vývar přecedíme.
Recept je úpravou 
Krémové chřestové polévky s krevetami.

 

Šlehačkový řízek s rozmarýnovými brambory

 

Obrazek

Šlehačkové řízky: Vepřové maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a obalíme klasicky v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Poté vyskládáme řízky jeden vedle druhého do máslem vymazaného pekáčku těsně vedle sebe a zalijeme 250 ml šlehačky (pokud budete dělat více řízků na velké plechu, chce to šlehačky alespoň dvě). Péct na 190-200 stupňů asi 30-40 minut. Když jsou řízky zlaté a šlehačka z pekáčku zmizí, je hotovo.

Rozmarýnové brambory: Oloupat brambory a nakrájet na silnější plátky, předvařit v osolené vodě do poloměkka. Poté slít a vyskládat na plech vyložený alobalem a pomašlovaný rozpuštěným máslem. Do zbytku másla přidat 1 rozmačkaný stroužek česneku. Brambory pomašlovat, posypat solí a rozmarýnem (dávám sušený). Péct dozlatova na 200 stupňů zhruba 20-30 minut.

 

Penne se špenátem, česnekem a bazalkou

 

Obrazek

Suroviny: 3/4 balíčku těstovin penne - uvařit, ne rozvařit (asi jako na zapečené těstoviny) a přidat trošku oleje.

Omáčka: 1 šlehačka, 1/4 l mléka - nalít do pánve a přidat asi 4 stroužky česneku (prolisovaného), 3 trojúhelníčky taveného sýra, 100 dkg nivy, mražený špenát (já dala asi 4 kostky), bazalku (asi 1 ČL sušené nebo i čerstvou), sůl, pepř. Vše nechat přejít varem tak, aby se sýry rozpustily. Podle potřeby zahustit Solamylem rozmíchaným v trošce vody a naředit mlékem (omáčka může být řidší, protože se vypeče). Dle chuti přisolit, připepřit, přidat bazalku, popř. česnek.

Dokončení: Těstoviny navrstvit do zapékacích misek , přelít omáčkou, poklást nebo posypat libovolným sýrem a dát na 15-20 minut na 200 stupňů zapéct dozlatova.

 

Masové kuličky

 

Obrazek

Suroviny: 1/2 kg ochucené mleté, 100-200 ml hovězího nebo kuřecího vývaru, 1 velká cibule, škrob na zahuštění, sójová a worchestrová omáčka, koření na čínu, grilovací koření, kari, hl. mouka na obalení kuliček, trocha smetany.

Postup: Z masové směsi tvarovat mokrýma rukama kuličky a ty obalit ve směsi mouky, grilovacího koření, kari a koření na čínu. Kuličky na pánvi osmažit po všech stranách a vyndat na talíř vyložený ubrouskem. Osmahnout cibuli nakrájenou na proužky, nechat zeklovatět a poté zalít vývarem, ochutit sójovou a worchestrovou omáčkou, popř. kořením (kari, koření na čínu) a zahustit škrobem rozmíchaným v troše vody. Do omáčky vložit zpět kuličky a nechat prohřát. Nakonec lehce zakápnout šlehačkou (já používám na zastříknutí šlehačku ve spreji). Na chvíli přiklopit pokličkou (podle potřeby podlít nabo naopak zahustit).

 

Listový koláč s vinnou klobásou

 

Obrazek

Ingredience: 1 listové těsto, 500 g vinné klobásy, 3 plátky anlické slaniny nebo šunky, 4 vejce, kečup, sůl, pepř, rozmarýn, sušený česnek, niva (asi 10 dkg).

Postup: Listové těsto rozválet na pečicím papíru na velikost plechu, dát na plech i s papírem, okraje těsta zvednout, celé potřít kečupem, posypat sušeným česnek. Poté poklást stočenou vinnou klobásou, mezi klobásu nadrobit nivu a natrhat slaninu nebo šunku. Celé zalít rozšlehanými osolenými a opepřenými vejci a posypat rozmarýnem. Péct na 230 stupňů asi 25 minut.

 

Květákové lívanečky

 

Obrazek

Suroviny: 1 květák, 4 vejce, 8 plátků debrecínky nebo šunky, 16 dkg polohrubé mouky, sůl, pepř.

 

Postup: Květák předvařit jako na obalování (nerozvařit) a nastrouhat na hrubém struhadle. Debrecínku nakrájet na kousky, přidat k nastrouhanému květáku společně se žloutky, moukou, solí a pepřem. Zamíchat a nakonec lehce vmíchat ušlehaný sníh z bílků. Smažit na lívanečníkové pánvi dozlatova.

 

Kuřecí nudličky na kari s jablky

 

Obrazek

Ingredience: 3 vykoštěná kuřecí stehna, 1 větší cibule, 2 jablka, smetana, Solamyl, kari, koření na čínu, sůl.

Postup: Maso nakrájet na nudličky, okořenit vydatně kari kořením a kořením na čínu a zprudka osmahnout, osolit. Osmahnuté maso sesypat na cedník a nechat okapat. Mezitím osmahnout cibulku nahrájenou na proužky, přidat okapané maso, zalít smetanou (asi 100-150 ml), zahustit Solamylem rozmíchaným ve vodě (asi 1 ČL Solamylu). Nakonec přidat jablka nakrájená na silnější plátky, přikrýt pokličkou a nechat chvíli dusit (jen tak, aby jablka změkla, ale nerozvařila se).

 

Bramborové noky se slaninou a ořechy

 

Obrazek

Noky: (na cca 2-3 porce) 400 g uvařených nastrouhaných brambor, 100 g hladké mouky, sůl, 1 menší vejce. Připravit těsto, vál posypat moukou, těsto rozdělit na 6-8 dílů, z každého vyválet váleček asi jako prst silný a rozkrájet na zhruba 2cm kousky. Z nich vytvarovat válečky, vidličkou lehce stlačit, jen aby se obtiskl vzoreček, všechny noky nejednou zavařit do vroucí osolené vody. Scedit chvíli poté, co vyplavou na povrch, trvá to jen pár minut. Omastit máslem a proházet, aby se neslepily.

Omáčka: 5-10 dkg anglické slaniny, smetana, mléko, 2 trojúhelníčky taveného sýru, sůl, lžička Solamylu. Anglickou slaninu osmahnout, poté zalít smetanou lehce nastavenou mlékem, přidat sýr a nechat rozpustit. Podle potřeby zahustit škrobem rozmíchaným v troše vody, dochutit solí a pepřem. Přelít na noky a sypat nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.

 

Brambory plněné hermelínem

 

Obrazek

Ingredience: Velké brambory, máslo,hermelín, eidam, šunka, anglická slanina, vejce, sůl, rozmarýn nebo tymián, sušený česnek.

Postup: Brambory uvařit ve slupce, oloupat a vydlabat....čím více místa bude na náplň, tím lépe. Takto připravené brambory vložíme do pekáčku lehce vymazaného máslem, osolíme, posypeme sušeným česnekem, rozmarýnem, do důlku dáme trošku másla, pokrájenou šunku, na kostičky nakrájený hermelín. Zasypeme strouhaným eidamem a zalijeme rozšlehaným osoleným vejcem-já do něj přidala trošku zakysané smetany. Na vršek brambory klademe plátky anglické slaniny. Zapékáme na 220-230 stupňů 25-30 minut dozlatova. (Obměna: pro milovníky masa by šlo určitě naplnit i ochuceným mletým masem nebo ještě lépe jemnou vinnou klobásou vymačkanou ze střívka).

 

Vepřové maso na třešních a višních

 

Obrazek

Suroviny: 70 dkg libového vepřového masa (já dala plec, ale určitě by šla použít i kýta), sůl, pepř, 3 snítky čerstvého rozmarýnu (určitě možno nahradit sušeným-dala bych tak lžičku), asi 1/2 kg třešní (dávala jsem mražené), pár višní-jsou výraznější a dají šťávě patřičnou chuť (třešně samy o sobě jsou v omáčce nevýrazné, višní jsem dala asi tak 10).

Postup: Maso osolit, opepřit a zapíchat do něj snítky rozmarýnu (nebo posypat sušeným). Vložit do olejem vymazaného pekáčku, lehce podlít vodou, péci asi půl hodiny na 220 stupňů, poté za občasného podlévání a polévání vypečenou šťávou asi hodinu a půl na 200 stupňů. Zhruba 20 minut před koncem pečení přidat třešně a višně a už nepodlévat.

ObrazekVýsledek byl opravdu zajímavý! Určitě by šlo udělat něco podobného i s kyselejšími jablky. Jako přílohu jsem podávala opečené rozmarýnové brambory - brambory oloupat, nakrájet na cca 1 cm silné plátky, povařit cca 5-7 minut v osolené vodě, poté slít, vložit do máslem vymazaného pekáče nebo na plech (aby se příliš nepřekrývaly), osolit, posypat špetkou rozmarýnu a dát do trouby na 200-220 stupňů na cca 20-30 minut.

 

Plněný fenykl

 

Obrazek

Suroviny: 2 velké fenyklové palice, 1 cibule, 3 plátky anglické slaniny, 1/2 kg vinné klobásy, 2 malé snítky rozmarýnu, niva a smetana na zakapání.

Postup: Fenyklové palice omýt, rozpůlit a povařit 15 minut ve vroucí osolené vodě. Nechat okapat, odstranit košťál a vložit do máslem vymazané zapékací formy. 1 nadrobno nakrájenou cibulku osmažit, přidat nakrájenou anglickou slaninu, odstavit z ohně a přidat ze střívka vymáčknutou vinnou klobásu a nadrobno pokrájený rozmarýn. Možno přidat i nadrobno pokrájené části fenyklu, které se při vaření oddělí od palic. Připravenou směsí naplnit fenykl, posypat nivou a zakápnout smetanou. Zapékat v troubě na 200° 35 minut.

 

Závitky se šunkou a hermelínem

 

Obrazek

Suroviny: 3 vajíčka, 1 Hermelín, sůl, pepř, 7 velkých obdélníkových nebo 14 čtvercových nebo kulatých plátků šunky, trojobal.

Postup: Vajíčka umícháme na troše oleje, osolíme, opepříme a odstavíme. Ihned vmícháme na kostičky nakrájený hermelín. Plátky šunky rozložíme (menší plátky klademe 2 lehce přes sebe...aby vytvořily větší plochu), doprostřed navrstvíme hermelínovo-vaječnou nádivku, zavineme ((já jen překládám šunku přes nádivku) a okraje spíchneme párátkem, aby se plátky neotvíraly. Obalíme v trojobalu a smažíme. Tento recept mi kdysi dala kamarádka...a patří mezi ty, ke kterým se stále vracíme...je to rychlé a fakt nám to chutná. Jo a ještě něco: bacha na párátka ;-) ... doporučuju vytáhnout hned po usmažení.

 

Kuřecí závitek se sušenými švestkami

 

Obrazek

Ingredience: kuřecí řízky, sušené švestky (do každého závitku 2-3), jarní cibulka, anglická slanina (1-2 plátky na 1 závitek), sůl.

Marináda: 1 PL třtinového cukru, 1 PL francouzské hořčice, 2 PL rozehřátého másla, 1 PL medu, pepř.

Postup: Řízky naklepeme, osolíme, na každý položíme 2-3 švestky, špalíček jarní cibulky, zarolujeme a obalíme v anglické slanině. Klademe do máslem vymaštěného pekáčku, potřeme marinádou a pečeme asi 30 minut.

 

Lilek zapečený s tuňákem a nivou

 

Obrazek

Ingredience: 2 lilky, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 rajče, 1 plechovka tuňáka, sůl, pepř, rozmarýn nebo jiné bylinky, niva, trocha mouky, másla a mléka na bešamel.

Postup: Lilky rozkrojíme, vydlabeme dužinu, nakrájíme ji na kostky a vše (včetně vnitřní strany slupek) nasolíme. Necháme "vypotit" alespoň půl hodiny, lilek pustí hořkou šťávu, kterou poté osušíme do ubrousku. Na pánvi zpěníme nadrobno nakrájenou ciluli, přidáme 1 na kostičky nakrájené rajče, 2 prolisované stroužky česneku a nakonec tuňáka. Vše promícháme, osolíme a opepříme. Poté osmahneme zvlášť na velké kostky pokrájenou dužinu z lilku...cca 10 minut, osmahnutou přimícháme k ostatním ingrediencím. Vzniklou směsí plníme vydlabané lilky. Na směs navrstvíme bešamel (kousek másla rozpustíme, vsypeme lžíci mouky, chvíli mícháme a odstavíme; do odstaveneého vlijeme ihned mléko a umícháme na hladou kaši; osolíme, opepříme a přidáme špetku rozmarýnu nebo jiných bylinek). Připravené lilky posypeme rozdrobenou nivou a zapékáme v máslem vymazaném pekáčku cca půl hodiny. My podávali s brambory zapečenými se šlehačkou a nivou.

 

Zapečené brambory s brokolicí

 

Obrazek

Suroviny: 6-7 velkých brambor, 1 hlávka brokolice, 1 šlehačka, trocha mléka, 2 velké nebo 3 malé trojúhelníčky tav. sýra,,10 dkg strouhaného eidamu, 5-10 dkg nivy, 3-4 plátky anglické slaniny, sůl, pepř, špetka sušeného česneku.

ObrazekPostup: Brambory oloupat, nakrájet na plátky a uvařit v osolené vodě skoro do měkka. Brokolici vhodit zvlášť do osolené vroucí vody a vařit cca 3-4 minuty. Na pánvi povařit šlehačku rozředěnou trochou mléka, v ní rozpustit tavené sýry a ochutit solí, pepřem. Vymazat zapékací mísu, naskládat brambory střídavě s brokolicí, prosypat strouhaným sýrem, navrch nadrobit nivu, prolít připravenou omáčkou a poklást pokrájenou anglickou slaninou. Zapékat cca 20-30 minut do zlatova.

Podle stejného receptu lze upravit i těstoviny.

 

Sýrové krokety ala Apetit

 

Obrazek

Suroviny: 500 ml mléka, 80 g krupice, 2 vejce, 100 g strouhaného sýra eidam + 50-100 g nivy, sůl, pepř.

 

Postup: Z mléka a krupice uvařit kustou kaši. Do vychladlé kaše zamíchat sýr, vejce, sůl a pepř. Lžící vykrajovat kousky, vytvarovat válečky a obalit ve strouhance. Smažit dozlatova.

 

Žampiony plněné vinnou klobásou

 

Obrazek

Suroviny: 2 lžíce olivového oleje, 1 malá cibule nadrobno nakrájená, 150g vinné klobásy vymáčknuté ze střívka (já dala asi víc...přiměřeně do žampionů), hrst čerstvého nasekaného nebo 1 lžička sušeného tymiánu (dala jsem tak 1/2 lžičky), 12 žampionů (hlavičky vcelku, nohy odříznout a nakrájet), 50g nastrouhaného sýra.

ObrazekPostup: Osmahnout cibulku dozlatova a s ní pokrájené nohy hub. Stáhnout z ohně a přimíchat klobásu a tymián. Naplnit žampiony směsí, posypat sýrem a naskládat do pekáčku vymazaného máslem. Čtvrt hodiny zapékat. Já je dělala na bramborech zalitých šlehačkou, kladla jsem je na brambory cca 20 minut před dopečením. Kombinace žampionů se smetanou byla super.

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Rychlovky a speciality