Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zkušenosti s potahovými hmotami

 

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

  Každá amatérská cukrářka má svoje dortové začátky spojené většinou s mléčnou hmotou, takzvaným falešným marcipánem. Je to hmota, kterou člověk vyrobí z běžně dostupných surovin (cukr, sušené mléko, med, popřípadě kukuřičný sirup) a  v množství, které zrovna potřebuje. Použití mléčné hmoty má ale i svoje nevýhody. Falešný marcipán velmi reaguje na vlhkost vzduchu (při zvýšené vlhkosti vlhne, pokud je řídký, může se dokonce rozpouštět). Květy z něj nikdy neuděláte tak tenké, jako z koupených potahových hmot. Je sice perfektní na modelování figurek, ale při jeho výrobě se člověk opravdu nadře (na výrobu lze použít pekárnu chleba, ale s rizikem poškození povrchu formy). Nevýhodou je také to, že při uskladnění domácího marcipánu hmota vždy ztvrdne a musíte ji nejprve nahřát v mikrovlnné troubě a rozpracovat mokrýma rukama. Skladovat se musí v lednici. Proto většina domácích "dortařek" sahá po určité době ke koupeným potahovým hmotám, které jsou pružnější a které mají vždy ve spíži k dispozici. A protože se často setkávám s dotazy, jakou hmotu koupit, rozhodla jsem  se popsat své zkušenosti s několika koupenými hmotami, které jsem vyzkoušela. Nejvíce používám Smartflex (Velvet i Flower), White icing a pravý marcipán. 

 

69.-dort-rybn_k.jpg

Mléčná hmota


Lehce nažloutlá hmota vyrobená doma z cukru a sušeného mléka. Velmi chutná, ale sytá, skvělá na potahování dortů, pružnosti koupených potahových hmot ale nedosahuje. Při ztuhnutí se hůře krájí než koupené potahové hmoty. Perfektní na modelování figurek, rychle zasychá, již při tvorbě lze ovlivnit hustotu hmoty tak, aby figurky snadno držely. Vhodná i na modelování na poslední chvíli. Dobrá i na modelování květů, ovšem na tenké lístky je vhodnější zvolit Smartflex Flower nebo White icing. Při zvýšené vlhkosti vzduchu lepí a rosí se. Velmi dobře se barví i na syté odstíny, modré barvy se však dosahuje těžko - na dortu vpravo je marcipán lehce vybělený bělidlem Wilton a poté teprve barvený na modro. Hmota ale s použitím bělidla získává pórovitý povrch. Dort vpravo je celomarcipánový.

 

-68.-dort-bramborik.jpgWhite icing

 

Sněhobílá hmota s příjemnou vanilkovo-citronovou příchutí. Skvělá na potahování dortů (zanechává mechový povrch), nevlhne, nelepí na žehličku na marcipán ani na kleštičky. Po uložení do lednice se potah zpevní (výborná vlastnost pro sestavení patrových dortů), stále se však dobře krájí. Výborná i na modelování květů, které jsou však křehčí než například z mléčné hmoty, a je potřeba s nimi manipulovat opatrně. Modelování figurek osobně vyzkoušeno nemám, doporučuji ale modelovat na etapy a s dostatečným předstihem, aby figurky vytvrdly. Při vysoké vlhkosti vzduchu nelepí, ale špatně zasychá. Barvení na pastelové tóny bez problémů, na sytější tóny je vhodnější pravý marcipán nebo mléčná hmota – icing spolkne hodně barvy. Brambořík je celý z hmoty White icing.

 

-30.-dort-masinka-tomas.jpgSmartflex Velvet

 

Sněhobílá hmota s několika příchutěmi (čokoláda, třešeň, mandle…všechny velmi chutné). Skvělá na potahování dortů, nevlhne, nelepí na žehličku ani na kleštičky. Dá se použít i na modelování figurek, na květy používám raději Smartflex Flower. Srovnatelná s white icingem, předností je výběr příchutí. Barvení rovněž jako u icingu. Mašinka Tomáš je celá potažená hmotou Smartflex Velvet.

 

-35-1.-dort-s-koniky.jpgSmartflex Flower

 

Sněhobílá hmota v několika příchutích. Skvělá zejména modelování, a to jak květin, tak i figurek. Z této hmoty josu modelované např. koníci vpravo.

 

-34.-trojuhelnikovy-dort-s-pivonkou.jpgPravý marcipán 1:3

 

Potahová hmota z mandlí, lehce nažloutlá. Výborná chuťově, skvělá na potahování, při zvýšené vlhkosti vzduchu ale trochu lepí na žehličku a špatně se „kleštičkuje“. Výborně se barví i na syté odstíny. Modelování figurek vyzkoušeno nemám, doporučuji modelovat na etapy a nikoli na poslední chvíli. Na dortu vpravo je pravý marcipán použitý na potah dortu, květ Smartflex Flower.

 

-39.-jin-a-jang-s-lotosem.jpgChocoflex

 

Čokoládová potahová hmota se skvělou čokoládovou chutí i barvou. Velmi měkká, při použití na potahování je vhodné hmotu smíchat s nějakou pevnější potahovou hmotou (icingem nebo smartflexem), popř. zahustit cukrem se škrobem, i poté vyžaduje hmota trpělivost. Nevhodná na modelování. Nevýhodou je krátká záruční doba a tendence hmoty chytat plíseň. Na dortu vpravo je chocoflex použitý na černých částech dortu, bílé části Smartflex Velvet, květ Smartflex Flower.

 

20.-dort-s-klematisem.jpgPasta Dama

Bílá hmota s vanilkovou příchutí, podle mého chuťově trošku škorobovo-tuková. Tuk se vylučuje i při delším hnětení hmoty, při zvýšené vlhkosti trošku lepí. Osvědčilo se mi smíchat hmotu 50:50 s icingem, kdy hmota převezme částečně vlastnosti i chuť icingu a skvěle se s ní pracuje. Na dortu vpravo je pouitá hmota Pasta Dama Dekor na potah dortu, květy jsou z domácího marcipánu.

 

14.-dort-mr.-bean.jpg

Formix

Sněhobílá hmota s výraznou mandlovou příchutí, velmi dobrá chuťově, ale příliš lepí a je potřeba ji výrazně podsypávat. Já jsem se s touto hmotou nespřátelila. Na dortu vpravo je Formix použitý na část obrázku Mr. Beana, zbytek White icing.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Moje dorty I