Bezlepkové a diabetické sladkosti
Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!
Dort Na vlásku
(Kromě potahu dia)
Korpus světlý (forma průměr 26 cm): 6 vajec, 150 g cukru fruktózy, 240 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 30-35 minut na 150 stupňů. Pozor, korpus s fruktózou rychle tmavne, proto je potřeba ho ke konci pečení přikrýt alobalem nebo pečicím papírem.
Krém jahodovo - malinový: 250 ml šťávy z jahodového DIA kompotu, 70 g fruktózy, 26 g malinového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla.
Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 70 g fruktózy - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla.
Skládání: Korpus rozříznout na 3 pláty. Každý při skládání pokapat zbylou šťávou z DIA kompotu a potřít DIA pikantní marmeládou lesní směs, promazat oběma krémy, do jedné vrstvy dát okapané kompotované jahody. Nechat ztuhnout v lednici a poté potáhnout. Dort je potažený hmotou Smartflex Velvet mandle. Figurky a dekorace z hmoty Smartflex Flower. Figurka je modelovaná z ruky, věž vyříznutá podle papírové předlohy ze dvou plátů, mezi které jsem umístila špejli. Vlasy Lociky jsem tvořila extrudérem, vzor na sukni strukturovací podložkou. (2,7 kg)
Patrový dort s máky a obrazci
(Vrchní patro dia kromě potahu.)
Korpus žíhaný (forma 28x28 cm): 9 vajec, 360 g cukru krupice, 340 g polohrubé mouky, 2 ČL prášku do pečiva, 9 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Z ušlehaného piškotu odebrat 1/3 a přidat do ní trochu kakaa - plnit do formy podle návodu TADY. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.
Korpus dia (forma 20x20 cm): 5 vajec, 140 g fruktózy, 200 g polohrubé mouky, 5 PL horké vody, 1 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s částí cukru, žloutky se zbytkem cukru šlehat asi 4 minuty do pěny, poté do nich ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct 10 minut na 180 a 35-40 minut na 150 stupňů, ke konci přikrýt pečicím papírem, protože korpus z fruktózy rychleji tmavne.
Krém jahodovo - malinový: Do 250 ml šťávy z jahodového kompotu zamíchat 2 PL malinové marmelády - doplnit vodou tak, aby vzniklo 375 ml tekutiny, 150 g cukru krupice, 1 malinový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla.
Krém z Gustinu a hladké mouky: 375 ml mléka, 1,5 vrchovaté PL Gustinu, 1,5 PL hladké mouky, 50 g vanilkového cukru, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 375 g másla. Ochutit rumem.
Krém kávový dia: 1,5 vrchovaté lžičky turecké kávy zalít 175 ml horké vody a nechat 20 minut odstát. Potom přecedit, nejlépe přes kávový filtr. Přidat 85 g fruktózy, v 50 ml mléka rozmíchat 1 vanilkový pudink a půl lžičky polohrubé mouky a zavařit do vroucí kávy. Vychladlý kávový pudink všlehat po lžících do 200 g másla.
Krém pudinkový dia: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 70 g fruktózy - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla.
Skládání: Oba korpusy rozřezat na 3 pláty. Dia korpus promazat kávovým a pudinkovým dia krémem, pláty při promazávání prokapat lehce rumem. Žíhaný korpus promazat jahodovo - malinovým krémem a krémem z Gustinu, pod světlý krém namazat malinovou marmeládu, poklást ho kompotovanými jahodami a meruňkami. Oba korpusy jsou potažené pravým marcipánem smíchaným s hmotou Smarflex Velvet (900 g marcipánu, 350 g Smarflexu). Skládat na sebe po důkladném zachlazení. Máky i černá krajka na bocích dortu jsou z hmoty Smarflex Flower. Postup na máky najdete TADY, já jednotlivé lupínky tvořila z vykrojených a ztenčených oválků, lístky jsem použila z patchworku na clematis. "Krajka" po bocích dortu je tvořená ze šňůrek vytlačených přes extrudér. (6,5 kg)
Ovocný dia dort
Kromě čokoládových ozdob na transferfólii dia.
Piškot světlý (forma kulatá průměr 25): 4 vejce, 115 g fruktózy, 160 g polohrubé mouky, 4 PL horké vody, menší ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s částí cukru, žloutky se zbytkem cukru šlehat asi 4 minuty do pěny, poté do nich ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct 10 minut na 180 a 20 minut na 150 stupňů, ke konci přikrýt pečicím papírem, protože korpus z fruktózy rychleji tmavne. Po vychladnutí rozříznout na dva pláty a jeden plát vrátit do umytého dortového ráfku rovnou na tác, kde budeme zdobit, pokapat šťávou z DIA kompotu a potřít DIA marmeládou.
Tvarohovo-smetanový krém: 250 g tvarohu, 300 ml šlehačky, 200 g zakysané smetany, 2-3 PL fruktózy (dle chuti je možné dosladit), 1 želatinový ztužovač dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Rozdělit na dvě poloviny a do jedné přidat lžíci DIA marmelády. Tuto polovinu spojit s 25 g želatinového ztužovače připraveného podle návodu s 50 g vlažné šťávy z DIA kompotu. Hmotu navrstvit do formy, poklást okapanými kompotovanými jahodami, přiklopit druhým plátem. Ten opět pokapat šťávou z kompotu a potřít marmeládou. Druhou část hmoty spojit opět s 25 g želatinového ztužovače spojeného tentokrát s 50 g vlažné vody. Navrstvit na piškot a zarovnat. Krém je nutné připravovat až těsně před použitím, jinak začne želírovat. Vše dát vychladit.
Po důkladném zachlazení sundat dortový ráfek (boky vždy předtím objedu ostrým nožem), boky a pobrch dortu potřít ušlehanou Ramou cremefine na šlehání s troškou fruktózy a povrch dortu ozdobit zoubkovanou cukrářskou kartou. Boky dortu , mašle a 65 jsou zdobené bílou čokoládou s tranferfólií, 65 jsem tvořila tak, že jsem si nejdříve z transferfólie vystřihla požadovaný tvar a poté na ni natřela ve dvou vrstvách bílou čokoládu. Dort je dozdobený jahodami, bílým hroznem, nektarinkou, jablky, kumkváty, mochyní peruánskou a pomerančem. Ve finále je potřený dortovým želé s troškou fruktózy (natírala jsem štětcem). Návod na jablka vykrajovaná do špice najdete TADY, lepší je však postupovat z celého jablka od nejmenšího dílu. (2,4 kg)
Dort šmoulové s domečkem
Kromě potahu dia.
Korpus světlý: (forma průměr 26 cm stlačená na ovál a čtvrtlitrový keramický nebo plechový hrnek): 6 vajec, 150 g cukru fruktózy, 240 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 30-35 minut na 150 stupňů. Pozor, korpus s fruktózou rychle tmavne, proto je potřeba ho ke konci pečení přikrýt alobalem nebo pečicím papírem.
Krém jahodovo-malinový: 250 ml šťávy z jahodového DIA kompotu, 70 g fruktózy, 26 g malinového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla.
Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 70 g fruktózy - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla.
Skládání: Korpus rozříznout na 3 pláty. Každý při skládání pokapat zbylou šťávou z DIA kompotu a potřít DIA pikantní marmeládou lesní směs, promazat oběma krémy, do jedné vrstvy dát okapané kompotované jahody. Korpus z hrnečku proříznout a promazat. Nechat ztuhnout v lednici a poté potáhnout. Dort je potažený pravým marcipánem 1:3, domeček hmotou Smartflex Velvet třešeň (je pevnější než pravý marcipán). Figurky a muchomůrky jsou tvořené z hmoty Smartflex Flower.
Tvarování domečku: Promazaný korpus rozdělit na dvě části, obě okrojit do požadovaného tvaru a z okrojků dotvarovat střechu. Potáhnout zvlášť spodní část a zvlášť střechu, teprve poté sestavit obě části na sebe. Spodní část dortu jsem okrajovala přes mikrotenovou fólii, pravý marcipán se jinak lepí na vykrajovátko. Figurky jsou modelované z ruky.
Bezlepkové jahodové řezy
Korpus (na menší plech): 3 vejce, 4 PL fruktózy, 1 ČL prášku do pečiva, 2 čokoládové pudinky. Bílky ušlehat s polovinou fruktózy, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, poté zlehka vmíchat na střídačku bílky a pudinky s práškem do pečiva. Péct cca 12 minut na 180 stupňů na pečicím papíru.
Po upečení a vychladnutí sloupnout z papíru, poklást bohatě proslazenými jahodami (já dala cca 400 g jahod z mrazáku - nechala jsem povolit a slila šťávu).
Krém: 1 Rama cremefine ušlehaná s 1 PL fruktózy, po ušlehání přidat 1 zakysanou smetanu. Zhruba polovinu hmoty navrstvit do jahody, do zbylé hmoty přidat cca 50 g jahodového ztužovače (já měla od firmy Zeelandia) rozmíchaného ve 120 ml slité šťávy z jahod (lze nahradit cca 150 g rozmixovaných lehce oslazených jahod) a přidat 3 plátky želatiny připravené podle návodu. Nalít na bílou vrstvu a nechat v chladu řádně ztuhnout.
Jablečné řezy s pudinkovým piškotem
Korpus: 4 vejce, 3 PL fruktózy (nebo 4 PL cukru), 2 vanilkové pudinkové prášky dr. Oetker, 1 PL prosátého kakaa, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva dr. Oetker. Ušlehat bílky s polovinou cukru, druhou polovinu šlehat se žloutky 4 minuty do pěny, poté zlehka vmíchat na střídačku pudinkové prášky smíchané s kakaem a práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct na pečicím papíru na 180 stupňů cca 12-15 minut. Vychladlý korpus sloupnout z papíru, vrátit na plech, potřít meruňkovým džemem.
Krém: 250 ml šlehačky (já dala rostlinnou, lépe drží tvar), 400 g zakysané smetany, cukr nebo fruktózu dle chuti (cca 3-4 PL). Ušlehat šlehačku s cukrem, poté všlehat zakysanou smetanu. Natřít na piškot.
Ovocná želatina: 1,5 kg oloupaných jablek nakrájených na kostky, šťáva ze 2 citronů, asi 6 PL cukru nebo 4-5 fruktózy (záleží na kyselosti jablek). Jablka podlít trochou vody a dát dusit s cukrem a citronem. Po chvíli přecedit, většinu jablek dát vychladit (vychlazené rozprostřít na smetanovou hmotu), cca 1/3 vrátit do slité šťávy a rozmixovat. Dolít do 1 litru vodou, přivést k varu a zavařit 2 vanilkové pudinky dr. Oetker rozmíchané ve 200 ml vody. Nechat částečně zchladnout a ještě vlažné navrstvit na jablka.
Pařížské řezy s pudinkovým piškotem
Korpus: 4 vejce, 3 PL fruktózy (nebo 4 PL cukru), 2 vanilkové pudinkové prášky dr. Oetker, 1 PL prosátého kakaa, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva dr. Oetker. Ušlehat bílky s polovinou cukru, druhou polovinu šlehat se žloutky 4 minuty do pěny, poté zlehka vmíchat na střídačku pudinkové prášky smíchané s kakaem a práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct na pečicím papíru na 180 stupňů cca 12-15 minut. Vychladlý korpus sloupnout z papíru, vrátit na plech.
Krém: 500 ml šlehačky (já dala rostlinnou, lépe drží tvar) osladit dle chuti (možno fruktózou) a ušlehat. 2/3 odebrat, do 1/3 vmíchat 1 zakysanou smetanu (pokud možno hustou) a asi 2 PL čokoládových vloček (nemusí být), navrstvit na korpus. Do odebrané šlehačky vmíchat asi 2 PL kakaa a asi 1/2 sáčku želatinového ztužovače dr . Oetker připraveného podle návodu (já dala již hotový čokoládový ztužovač od fi Puratos, ale nezaručuji jeho 100% bezlepkovost). Navrstvit na světlý krém, dozdobit dle fantazie a nechat řádně vychladit.
Bezlepková šarlota s pařížskou šlehačkou a banány
Světlý krém: 1 šlehačka, 1 PL fruktózy, 1/2 zakysané smetany, 1/2 sáčku želatinového ztužovače Dr. Oetker. Ušlehat šlehačku s fruktózou, zlehka vmíchat zakysanou smetanu. Poté připravit želatinový ztužovač podle návodu a spojit se smetanovou hmotou.
Pařížský krém: 1 pařížská šlehačka (Kunín, je již slazená), 1/2 zakysané smetany, 1/2 želatinového ztužovače dr. Oetker. Postup jako u světlého krému.
Dále potřeba 1 sáček bezlepkových piškotů a 2 banány.
Postup: Mísu vyložit potravinovou fólií, na boky vyskládat piškoty (dávám vždy jen část a po naplnění krémem další část, aby se piškoty nesvezly na dno mísy), poté nalít světlý krém, poklást banány rozříznutými na polovinu a zakončit tmavým krémem a vrstvou piškotů, které budou tvořit po vyklopení dno. Doporučuji připravit nejprve světlý krém, nalít do mísy a teprve poté připravit tmavý (kvůli postupnému želírování). Důkladně vychladit, nejlépe přes noc.
Bezlepkový koláč s pudinkem a švestkami
Těsto: 300 g bezlepkové mouky Jizerka, 1 prášek do pečiva Dr. Oetker, 65 g fruktózy, špetka soli, 150 g tvarohu, 100 ml mléka, 100 ml oleje. Smíchat sypké suroviny a poté přidat ostatní a zpracovat těsto. Polovinu těsta vyválet a namačkat do olejem vymazané koláčové formy.
Pudink: 400 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 2 vrchovaté PL fruktózy.
Postup: Vlažný pudink nalít na těsto ve formě, poklást švestkami. Ze zbylého těsta nakrájet pruhy a ozdobit povrch koláče. Potřít rozšlehaným vajíčkem a péct na 170 stupňů cca 45 minut (ke konci jsem zakryla alobalem, aby koláč netmavnul).
Tip: Vzhledem k tomu, že pudink má tendenci těsto vlhčit, přístě zkusím předpéct korpus 15 mintu v koláčové formě, propíchaný vidličkou, přikrytý pečicím papírem a zatížený fazolemi, aby nevyskočil. Teprve poté bych dala pudink, švestky, dozdobila a dopekla dalších 30 minut dozlatova.
Zdroj: Upravený recept z www.ivako.cz tak, aby koláč byl bez cukru. Meruňky nahrazeny švestkami.
Dort mobil Sony Ericsson X1 Xperia
Korpus bezlepkový (forma 20x 28 cm): 6 vajec, 200 g bezlepkové mouky Jizerka, 1 vanilkový pudink-prášek, 140 g fruktózy (ovocný cukr), 1 1/4 prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky šlehat s druhou polovinou do pěny 4 minuty, pak přidat vodu a nakonec zlehka vmíchat na střídačku mouku s pudinkem a práškem do pečiva. Péct 10 minut na 180 stupňů a asi 30-35 minut na 150 (ke konci jsem zakryla alobalem, aby netmavnul).
Šlehačkový krém: 2 rostlinné šlehačky Rama cremefine na šlehání, 1 zakysaná smetana, 3 PL fruktózy, 1 želatinový ztužovač Dr. Oetker, podle chuti citronová štáva. Ušlehat Ramu, přidat zakysanou smetanu, cukr, citronovou šťávu a vmíchat do ztužovače připraveného podle návodu.
Postup: Korpus rozříznout na 2-3 pláty (já rozřízla na 3, ale použila jen dva :-)), prokapat rumem, jeden díl vložit zpět do formy a nalít na něj polovinu smetanové hmoty. Z druhé poloviny krému odebrat zhruba 1/3 (poslouží na povrch), do zbytku vmíchat asi 7 rozmačkaných kompotovaných jahod a navrstvit do formy na světlý krém. Poklást zbytkem kompotovamých jahod a přiklopit druhým plátem korpusu. Vršek potřít odebraným bílým krémem a nechat důkladně vychladit, nejlépe do druhého dne.
Boky dortu jsou čokoládové - já použila bílou čokoládovou polevu Carla (čočky), ale nevím, zda je 100% bezlepková!!!! Lila jsem na folii s reliéfem a po ztuhnutí krájela podle potřeby. Povrch je sypaný zbytkem polevy, kterou jsem strouhala na hrubém struhadle.
Mobil jsem vykrájela z piškotového plátu, lehce potřela krémem (pudinkovým) a potáhla marcipánem z mléčné hmoty.
Marcipán: 20 dkg sušeného polotučného mléka, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 PL medu, 2 ČL rozpuštěného 100% ztuženého tuku, 3 ČL mandlové tresti, 50 ml vody. (Na tento dort je potřeba jen část této dávky).
Upozornění: Vzhledem k tomu, že dort nebyl určen pro celiatika ani diabetika, v čokoládě a marcipánu je cukr a je nutné ohlídat i 100% bezlepkovost ostatních ingrediencí.
Bezlepkové jablečné řezy
Korpus (forma asi 20x30 cm): 3 vejce, 11 dkg fruktózy (ovocný cukr), 3 PL teplé vody, 1/2 ČL prášku do pečiva, 180 g bezlepkové mouky Jizerka, 4 menší jablka, rozinky, mletá skořice.
Postup: Formu vyložit alobalem a vytřít olejem. Na dno nastrouhat nahrubo jablka, posypat skořicí, rozinkami a 2 ČL fruktózy. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky šlehat 4 minuty s druhou polovinou, poté přidat vodu a nakonec zlehka vmíchat mouku s práškem do pečiva. Opatrně vlít na jablka a dát péci na 180 stupňů na cca 18-20 minut. Po upečení nechat krátce zchladnout a poté vyklopit na tác tak, aby jablka byla nahoře.
Na ozdobu: Ušlehat 1 Ramu cremefine s 2-3 ČL fruktózy (podle chuti), poté všlehat 150 g zakysané smetany. Po úplném vychladnutí natřít na jablka a ozdobit cukrářskou stěrkou.
Pozn.: Vycházela jsem z receptu od ivako z www.ivako.cz/images/kucharka/fofrbuchta.htm, recept jsem lehce upravila a cukr nahradila fruktózou.
Náhledy fotografií ze složky Bezlepkové a diabetické sladkosti