Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí pekárna a kynuté těsto

ObrazekUpozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

Recepty na výrobky zveřejněné ve fotogalerii v rubrice Domácí pekárna a Kynuté těsto najdete na http.//domacipekarny.dama.cz/recepty.php, a to podle Obrazekčísla uvedeného za názvem fotografie. Všechny recepty lze použít  i pro zpracování v ruce s tím, že je třeba dát o trochu více droždí než při zpracování v domácí pekárně (cca 1/2 kostky droždí na půl kila mouky).

Níže uvedené recepty jsou  vlastní nebo rodinné recepty, které jsem zveřejnila na výše uvedených stránkách.

  

 

Slaný krokodýl


41.-slany-krokodyl.jpg

Těsto (podle receptu Ivy ze stránek  primapekarna.estranky.cz): 200 ml vody, 30 g oleje, lžička cukru, 14 g droždí, 60 g strouhaného sýra, 1,5 rovné lžičky soli, 380 g hladké mouky. Suroviny dáme do pekárny a použijeme program Těsto nebo zaděláme ručně.

Náplň: Na potření těsta asi lžíci tatarky, lžíci kečupu, rozmarýn - smíchat. Dále na pokladení pórek, asi 20 dkg šunky, trochu suchého salámu, asi 10 dkg nivy a 10 dkg eidamu.

41-1.-slany-krokodyl.jpg

Postup: Po vykynutí vyklopit těsto na vál, rozválet na obdélník, potřít připravenou směsí, naplnit pórkem, šunkou, nivou a sýrem a zabalit podle návodu TADYOči jsem udělala z oliv, do nosu jsem píchla dvě mandle. Péct na 200 stupňů asi 20 minut, poté ztlumit na 180 a péct ještě dalších alespoň 10 minut dozlatova. Po upečení přetáhnout i s papírem na mřížku, aby krokodýl nezvlhnul. Po vychladnutí libovolně dozdobit na tácu.

  

Svatební koláčky bez kynutí

 

54.-svatebni-kolacky-bez-kynuti.jpgSuroviny: 500 g hladké mouky, 200 g másla nebo Hery, 50 g sádla, 2 celá vejce, 42 g droždí, 2 lžičky cukru (do kvásku), špetka soli, asi 50 ml mléka (na kvásek), 1 prášek do pečiva. 

Postup v pekárně: Do pekárny vložíme suroviny (dolů rozpuštěné máslo, sádlo, vejce, sůl, potom mouku s práškem do pečiva, do ďolíčku nalít vlažné mléko, přidat cukr a nadrobit droždí) a spustit program Těsto. Nechat pouze zamíchat těsto, poté pekárnu vypnout. 54-1.-svatebni-kolacky-bez-kynuti.jpgNenecháváme kynout! Pokud nemáme pekárnu, necháme vzejít kvásek (vlažné mléko, cukr, droždí, poprášit moukou) a poté vypracujeme těsto. Těsto ihned po vypracování vyválíme (je lepší si ho rozdělit minimálně na dva díly a rozvalovat postupně), nakrájíme na malé čtverečky a plníme libovolnou náplní (já plnila tvarohovou: 250 g tvarohu, 1 žloutek, 125 g práškového cukru). Pečeme na 200 stupňů asi 10 minut. Ihned po upečení potíráme opravdu vydatně máslem s rumem (rumu raději více, krásně pak voní) a obalujeme v práškovém cukru s vanilkovým cukrem.

 

Moravské svatební koláče

  

98.-moravsk_-kol__e-_.-167.jpgSuroviny: 200 ml mléka, 1 žloutek, 125 g másla (Hera...), 125 g tuku Iva (nebo sádlo), 7 lžic cukru, špetka soli, 270 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 30 g čerstvého nebo 3 lžičky sušeného droždí

Náplň:
250 g měkkého tvarohu, 1 žloutek, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, rozinky

Drobenka: 50 g polohrubé mouky, 40 g cukru krupice, 40 g másla (Hera...)


Postup: Suroviny na těsto vložíme do pekárny a zapneme na program těsto. Ihned po hnětení vypnout a těsto ihned vyklopit na vál, kynout se nenechává!!! Těsto rozdělíme
na cca 24 ks,  které rukama nebo válečkem roztáhneme tak, abychom mohli dát náplň. Zabalíme jako buchtu a dáme spojem dolů na plech. Bochánky stlačíme na placku, uděláme důlek, pomašlujeme rozšlehaným žloutkem, do důlku vložíme marmeládu, posypeme drobenkou a necháme cca 10-15 minut kynout. Pečeme při 180 - 200°C cca 20 minut.

  

Masopustní koblížky od Zorčina manžela (č. 99)

 

Obrazek

Suroviny: 300 ml mléka, špetka soli, 3 lžíce rumu, 100 g másla, 8 žloutků (rozšlehat ve změklém másle), 3 lžíce moučkového cukru, 400 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 1 kostka čerstvého droždí (42g), marmeláda na plnění.

Postup:
Půl hodiny před skončením programu ale už těsto poleze z pekárny (viděla jsem na vlastní oči :-) Podle mého by stačilo těsto z 1/2 dávky. Na fotce nejsou zdaleka všechny koblihy.
Po vykynutí a vyválení asi na 1 cm silnou placku vykrájíme tvořítkem na koblihy nebo skleničkou kolečka, naneseme marmeládu, nejlépe meruňkovou, prázdným kolečkem překryjeme, okraje stiskneme a přesahující těsto skleničkou odkrojíme.
Ještě chvíli necháme kynout, pak smažíme na vrstvě tuku (nejlépe ve fritéze), aby v něm koblihy plavaly. Smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené pocukrujeme. 

Obrázkový návod, jak tvořit koblihy, najdete na www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/speciality-meho-manzela.

 

Dalamánky grahamky (č. 116)

 

Obrazek

Suroviny: 250 ml vody, 1 lžíce octa, 3 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1 lžička drceného kmínu, 200g grahamové mouky, 100g hladké mouky, 50g žitné chlebové mouky, 1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí, 2 lžíce kvásku (recept č.98 nebo č.627)

Postup: Vykynuté těsto propracujeme, vytvarujeme dalamánky, necháme ještě chvíli na plechu s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem kynout, v půlce nařízneme ostrým nožem, pomašlujeme vejcem, posypeme solí, sezamem, kmínem, lněným semínkem ... Pečeme při 180 - 200°C / cca 25 minut. Uprostřed pečení pomašlujeme vodou.

 

Loupáčky (č. 157)

 

Obrazek

Suroviny: 175 ml mléka, špetka soli, 70 g rozpuštěného másla, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, 420 g hladké mouky, 60 g cukru, 1,5 lžičky sušeného nebo necelá 1/2 čerstvého droždí, 1/2 lžičky koření Sladké pečení (nemusí být)

ObrazekPostup: Po vykynutí těsto propracujeme, vytvarujeme rohlíčky (postup u receptu č.80), které můžeme naplnit čokoládou nebo Nutelou, džemem a pod, naskládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou 30 - 40 minut. Pak pomašlujeme vejcem, žloutkem smíchaným s mlékem nebo rumem, posypeme nemletým mákem nebo hrubým cukrem a pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C / 15 - 20 minut. 

 

Zorbulky (č. 170)

 

Obrazek

Suroviny: 225 ml mléka, 2 lžičky soli, 1,5 lžíce másla, 1 lžíce cukru, 375g hladké mouky, 1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí

ObrazekPostup: Po vykynutí těsto propracujeme a vytvarujeme bulky, na plechu s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem, necháme ještě chvíli kynout, pomašlujeme vejcem, posypeme čím je libo, případně poklademe anglickou slaninou a sýrem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 220°C / cca 15 minut. Výborné plnit čímkoliv.

 

Špaldový černopivník (č. 172)

 

Obrazek

Suroviny: 200 ml černého piva, 100 ml vody, 2 lžičky soli, 1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 200g špaldové mouky, 100g žitné chlebové mouky, 100g pšeničné chlebové mouky, 100g hladké mouky, 3 lžíce kvásku (recept č.98 nebo č.627), 2 lžičky kmínu, 1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí, 1 lžíce otrub. 

Postup: Suroviny vložíme do pekárny v doporučeném pořadí, zvolíme program klasik.

 

 

 

 

Chléb co dům dal (č. 209)

 

Obrazek

Suroviny: 350 ml podmáslí, 2 lžičky soli, 1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 2 lžičky kmínu, 3 lžíce kvásku (recept č.98 nebo č.627), 150g špaldové mouky, asi 100g jemně mletých ovesných vloček, asi 50g pšeničné celozrnné mouky, zbylých 200g mouky namícháme např. hladkou, hladkou polosvětlou a pšeničnou chlebovou, 1,5 lžičky sušeného nebo necelá 1/2 čerstvého droždí.


Po zvukovém signálu přidáme hrst semínek: slunečnice, sezam, lněné semínko a dýně.

 

Vločkový chléb s kváskem (č. 220)

 

Obrazek

Suroviny: 280 - 300 ml vody, 1 lžíce octa, 1 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 200g pšeničné chlebové mouky, 100g žitné chlebové mouky, 50g pšeničné celozrnné mouky, 150g ovesných vloček jemně mletých, 200g kvásku (recept č.98 nebo č.627), 1/2 lžičky sušeného nebo půlku z 1/4 čerstvého droždí, po zvukovém signálu přidáme 1 lžíci otrub a asi hrst semínek (sezamová, slunečnicová, lněná a hlavně dýňová).

 

Kváskový chléb v troubě (č. 274)

 

Suroviny: 300 ml vody, 50g bílého jogurtu, 2 lžičky soli, 1 lžíce octa, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky kmínu, 150g žitné chlebové mouky, 50g špaldové mouky, 300g pšeničné chlebové mouky, 150g kvásku (recept č.98 nebo č.627), 1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí, semínka. 

 

Rohlíčky ze svaté Anny (č. 322)

 

Obrazek

Suroviny: 250 ml mléka, 64g sádla a Hery, 1 lžička oleje, 1 žloutek, citrónová kůra, 500g hladké mouky, 70g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky sušeného nebo 1/2 čerstvého droždí.

ObrazekNáplň: tvaroh (1 žloutek, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra a 110g cukru moučka) a švestky

Postup:¨Po vykynutí těsto propracujeme a umotáme plněné rohlíčky (postup u receptu č.80). Naskládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou 30 - 40 minut. Pak pomašlujeme vejcem nebo jen žloutkem s trochou mléka a pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C / 15 - 20 minut. 

 

Domácí housky a rohlíky (č. 325)

 

Obrazek

Suroviny: 150 ml mléka,  1 vejce, 100g tuku (sádla a Hery), 2 lžičky soli, 1,5 lžičky cukru, 250g polohrubé mouky, 250g hladké mouky, 2 lžičky sušeného nebo 1/2 čerstvého droždí.

Postup: Po vykynutí těsto propracujeme, umotáme housky, rohlíky (postup u receptu č.80) a jiné, naskládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou 30 - 40 minut. Pak pomašlujeme vejcem nebo jen žloutkem, mlékem či vodou, můžeme posypat semínky nebo hrubou solí a pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C / 15 - 20 minut. 

 

Chléb trojlístek s kváskem (č. 334)

 

Obrazek

Suroviny: 300 ml vody, 20 ml mléka na kvásek, 3/4 kostky droždí (samozřejmě do pekárny míň droždí), 2 lžičky cukru, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky soli, 4 lžíce kvásku (recept č.98 nebo č.627), 200g žitné chlebové mouky, 100g pšeničné chlebové mouky, 100g hladké mouky, 100g špaldové mouky, 3 lžíce čerstvé bramborové kaše, spousta semínek.

Postup: Těsto necháme vykynout klasicky v pekárně na program Základní!!! A před pečením vypneme. Těsto vyklepneme z formy a trochu s ním bouchneme, aby jakoby spadlo. Vytvarujeme Obrazekbochník (snažím se ho vytvarovat co nejvíce do výšky, protože se při následném kynutí malinko rozjede), dáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme cca 30 minut kynout...sami uvidíte, jak se ten bochník zvětšuje....podle toho, jaký děláme chléb (světlý kyne rychleji). Pak ho nakrojíme nahoře (šikmé zářezy), pomašlujeme (dobré je osolené mléko) a posypeme semínky. Pečeme v troubě prvních 15 minut při 220°C (s hrnkem horké vody v troubě), dalších cca 20 minut při 200°C (už bez hrnku). Po prvních 15 minutách ještě jednou mašlujeme. Když je chleba už dost tmavý, přikryjeme alobalem a dopékáme. Zda je chléb upečený, zkusím špejlí nebo poklepáním na dno bochníku, měl by znít dutě. 

 

Grahamové rohlíky (č. 361)

 

Obrazek

Suroviny: 300 ml mléka, 25g sádla, 2 lžičky soli, 1 lžíce sušené bramborové kaše, 250g hladké mouky, 150g polohrubé mouky, 100g grahamové mouky, 2 lžičky sušeného nebo 1/2 čerstvého droždí.

Postup: Po vykynutí těsto propracujeme, umotáme rohlíky (postup u receptu č.80), naskládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou 30 - 40 minut. Pak pomašlujeme vejcem nebo jen žloutkem, mlékem či vodou, můžeme posypat semínky nebo hrubou solí a pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C / 15 - 20 minut. 

 

Kváskový chléb s karamelem (č. 423)

 

Obrazek

Suroviny: 300 ml vody, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 lžíce hustého karamelu, 200g pšeničné polosvětlé mouky, 150g špaldové mouky, 50g mletých ovesných vloček, 100g chlebové žitné mouky, 2 lObrazekžíce kukuřičné mouky hladké, 200 ml kvásku (recept č.98 nebo č.627),1 lžíce otrub, 1 lžíce třtinového cukru s melasou, 6g čerstvého nebo 1/2 lžičky sušeného droždí, 1 lžíce lněných semínek, 1 lžíce dýňových semínek, 2 lžíce slunečnicových semínek. 

 

Sýrové tyčinky (č. 496)

 

Obrazek

Suroviny: 120 ml mléka, 150g rozpuštěného másla (Hera), 1 vejce, 1/2 lžičky soli, špetka pepře, 370 - 400g hladké mouky (podle velikosti vejce tuku v sýru), 150g nastrouhaného sýra Eidam, 2 lžičky sušeného nebo 1/2 čerstvého droždí, 1 lžička cukru.

Postup: Po vykynutí těsto rozválíme na plát, nakrájíme na pruhy cca 2 cm široké, stočíme do vrtulek a necháme kynout na plechu s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem. Před pečením pomašlujeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme hrubou solí, kmínem, mákem nebo sezamem. Pečeme při 200°C / cca 25 minut. 

 

Boží milosti Zorky manžela (č. 553)

 

Obrazek

Suroviny: cca 180 ml mléka, 1 lžíce cukru, 125g tvarohu, 2 žloutky, 1 vejce, 80g másla, 1 lžíce rumu, špetka soli, 400g hladké mouky, 1 prášek do pečiva.

Postup: Necháme pouze umíchat. Poté těsto rozválíme, vykrájíme různé tvary (pruhy, trojúhelníky....). Smažíme v hodně rozpálené vrstvě oleje dozlatova (musí se při smažení nafouknout). Po usmažení obalujeme v cukru s vanilkou a podáváme teplé nebo studené, ale pokud možno brzy po usmažení. 

 

Celokváskový se  špaldou (č. 638)

 

Obrazek

Suroviny: 500g kvásku třetího stupně, 200g zakysané smetany, 50 ml vody, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 200g špaldové mouky, 350g pšeničné chlebové mouky,
2 lžíce dýňového semínka, 2 lžíce sezamu. 

 

Věnec z pudinkového těsta (č. 740)

 

Obrazek

Suroviny: 200 ml mléka, 1 vejce,
20g rozpuštěného másla, 20g rozpuštěného sádla, 1 vanilkový pudink v prášku, 60g cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 1 lžička čerstvé nebo sušené citronové kůry,200g hladké mouky,180g polohrubé mouky, 25g čerstvého nebo 2,5 lžičky sušeného droždí.


Maková náplň (lze zakoupit hotovou), švestky

Drobenka:
50g polohrubé mouky, 40g krupicového cukru, 40g másla

Postup: Po vykynutí těsto propracujeme a rozdělíme na 15 dílů. Každý zploštíme a naplníme makovovou náplní a zabalíme jako buchtu. Jednu po druhé skládáme vedle sebe do vymazané formy na Obrazekbábovku s kolmými stěnami nebo do formy na věnec. Buchty pomašlujeme rozpuštěným máslem, shora uděláme do každé buchty důlek, do něj vložíme švestku, povrch posypeme drobenkou. Necháme kynout ve formě cca 30 minut (až se viditelně zvětší objem).  Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C / 45 minut.

Tip: Pokud zbude těsto, které se již nevejde do formy, lze udělat loupáky nebo plněné sladké rohlíky. Těsto voní vanilkově a je opravdu zajímavé.