Jdi na obsah Jdi na menu
 


Souhrnné recepty na krémy: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/kremy

Souhrnné recepty na korpusy: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/piskotove-korpusy

Souhrnné recepty na modelovací hmoty: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/potahove-hmoty

 

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

  

Moje dorty - strana:  13 , 12, 11, 10 987, 65, 432, 1  

  

   

Dort Blesk Mc Queen

 

Obrazek

Tak toto je společné dílko s mým manželem, který se velmi podílel na okrajování a kreslení šablon.

Korpusy: Světlý na hluboký plech: 7 vajec, 280 g polohrubé mouky, 280 g cukru krupice, 7 PL teplé vody, 1 1/2 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, poté přidat vodu a lehce a ručně vmíchat mouku s práškem do pečiva na střídačku s bílky. Tmavé těsto: Ze 7 vajec podle stejného postupu, jen dát asi 2 vrchovaté PL kakaa a dovážit do 280 g polohrubou moukou. Péct 10 minut na 170-180 a poté 20 minut na 150.

Krém podle Radůzy z raduzyrecepty.com/clanky/kremy/raduzin-krem-na-dorty: 500 ml mléka, 200 g cukru krupice, 2 vanilkové pudinky, 1 máslo, 1 Hera, rum. Uvařit hustý sladký pudink, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla pokojové teploty, ochutit rumem.

ObrazekKrém pikantní kakaový od Di ze stránek Benji:  2-3 dcl šťávy z jahodového kompotu, 2/3 vanilkového pudingu, necelá lžíce polohrubé mouky, 100g pr. cukru, 120g másla, 40g Hery, kakao. V části šťávy rozmícháme puding a mouku a zavaříme do zbytku šťávy. Vychladlý puding po částech zašleháme do tuku s cukrem. Přidáme kakao. (Já dala cukr krupici a už do pudinku).

Marcipán podle DagmarM : 20 dkg sušeného mléka - já používám buď plnotučné nebo polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá. Na tento dort je potřeba dvojitá dávka.

ObrazekPostup: Pláty proříznout na polovinu a každý ještě rozpůlit ....vznikne celkem 8 pruhů, z kterých vyskládáme auto do přibližného tvaru podobně jako u dortu Ford GT. Každý plát při promazávání pokapat rumem a potřít marmeládou, světlý krém jsem proházela kousky kompotovaných jahod. Po poskládání poté s notnou dávkou trpělivosti a představivosti vykrajovat a vykrajovat, až má auto požadovaný tvar, nezapomenout na díry na kola. Zadní křídlo jsem zespoda vyztužila dortovou oplatkou. Poté potáhnout (zuby jsem nalepila hned na úvod, poté dort potáhla a úsměv prořízla a dotvarovala), nalepit okna, logo, blesky (jsou dobarvené štětečkem jedlou gelovou potravinářskou barvou). Kola vytvarovat z okrojků spojených trochou marmelády a krému v hmotu tuhou asi jako na vosí hnízda....nechat zachladit a poté potáhnout.

 

Dort notebook

 

Obrazek

Korpus: (ve formě 28x22 cm) 7 vajec, 280 g cukru, 100 g ořechů, 1-2 PL kakaa dovážené do 180 g polohrubou moukou, 7 PL teplé vody, 1 1/2 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a ořechy na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 170 stupňů, poté dalších 40 minut na 150-160 stupňů.

Krém pařížský: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g kakaa, 250 g másla, 250 g Hery. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní Obrazeklázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

Postup: Z upečeného korpusu ukrojit plátek, z kterého vytvarujeme spodní desku notebooku. Zbylý piškot prokrojit, prokapat rumem a promazat.

Notebook: Spodní část je potažený okrojený a krémem pomazaný korpus, displej je ze silnějšího plátu marcipánu, do kterého jsou po stranách zapracované špejle na upevnění. Popis kláves je pomocí jedlých fixek.

Marcipán podle DagmarM : 20 dkg sušeného mléka - já Obrazekpoužívám polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá. Na tento dort jsem spotřebovala dávku ze 350 g cukru a 350 g mléka. Spodní krajku jsem vykrajovala pomocí kovového vykrajovátka, kterým jsem "vykousávala" pruh marcipánu.

 

Dort Krtek a autíčko

 

Obrazek

Korpus podle Katky (www.katherine.sk/uvod/cukrarske-recepty/): V oválné formě: 10 vajec, 400 g krystalového cukru, 400 g polohrubé mouky,10 PL teplé vody, 2 ČL prášku do pečiva. Pekla jsem na horkovzduch na 150 stupňů necelou hodinu. V misce a zapékací mističce jako základ pro krtinec a autíčko piškot ze 2 vajec, 80 g cukru, 80 g polohrubé mouky, 2 PL horké vody a 1/2 ČL prášku do pečiva.

Krém podle Radůzy (raduzyrecepty.com/clanky/kremy/raduzin-krem-na-dorty) : 500 ml mléka, 200 g cukru krupice, 2 vanilkové pudinky, 1 máslo, 1 Hera, rum. Uvařit hustý sladký pudink, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla pokojové teploty (krém mi zbyl, ale polovina by byla ťip, ťop). Část krému jsem obarvila kakaem.

ObrazekMandarinkový krém (obdoba pikantního krému od Di): 250 ml šťávy z mandarinkového kompotu (asi ze 2 malých kompotů), 100 g cukru, 3/4 vanilkového pudinku, 1 necelá PL polohrubé mouky - svařit na hustý sladký pudink, po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 40 g Hery.

Marcipán podle DagmarM : 20 dkg sušeného mléka - já používám polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá.

ObrazekHmota z marshmallow: (stačí poloviční dávka) 175 g bonbonů, asi 370 g prosátého cukru moučka, 2 PL citronové šťávy, citronové aroma. Bonbony rozpustit s citronovu šťávou za občasného míchání v mikrovlnné trubě, po úplném rozpuštění zamíchat část cukru, zbytek cukru vysypat na vál a hmotu pomocí něj vypracovat na jakési těsto. Pokud se hmota lepí, přidat cukr, v opačném případě trošku vody. (Pozn....cukru jsem hodně dosypávala, skoro jednou takové množství, takže se nelekejte....prostě dokud hmota hodně lepí, přidávat a přidávat a přidávat...záleží na tuhosti bonbonů). Při vyvalování je lepší podsypat cukrem smíchaným se škrobem.

Postup: Korpus je prokapaný rumem, promazaný marmeládou a krémy, některé vrstvy jsou prokládané kompotovanými mandarinkami. Polovinu dortu potáhnout marcipánovou hmotou, druhou pomazat krémem a posypat strouhanou čokoládou (stejně posypat i promazaný krtinec). Krtek a lístky jsou modelované z mléčné hmoty, autíčko je seskládání a okrájení potažené hmotou z marshmallow. Kamínky jsou bonbony Rocky. Přibližný návod na modelování kytiček na pernicky.wbs.cz/krok_za_krokem/kytky/gabi/jasmin_original.jpg.

 

Dort Sacher

 

Obrazek

Korpus podle ituly z www.dama.cz: 6 vajec, 150 g cukru moučka, 150 g rozpuštěné čokolády na vaření, 150 g másla nebo Hery, 1 vanilkový cukr, 150 g hladké mouky, 1 malá lžička prášku do pečiva, 30 g kakaa. Postup přípravy: Ušlehat máslo s polovinou cukru. Přidat vanilkový cukr a postupně zašlehat 2 celá vejce a 4 žloutky (šlehala jsem s vejci asi 4 minuty). Potom přidat rozpuštěnou čokoládu - lehce vychladlou. Ušlehat sníh ze 4 bílků s druhou polovinou cukru, namíchat si mouku s práškem do pečiva a kakaem. Potom postupně do ušlehaného krému zamíchat ručně a lehce střídavě směs mouky a sníh. Péct v dortové formě o vel. 26 cm při 170 °C asi 40-45 min. Po vychladnutí rozříznout na polovinu, spodní polovinu prolít sirupem.

ObrazekSirup: Svařit 120 ml vody s 80 g cukru krupice, 1 a 1/2 balíčkem vanilkového cukru, 2 lžičkami sušené citronové kůry, 1 ČL sušené pomerančové kůry, 1 svitkem skořice....chvíli povařit a odstavit. Do prochladlého přidat 75 ml 100% pomerančového džusu, 60 ml rumu. Přecedit a po lžících nakapat na korpus, který díky sirupu získá perfektní vláčnost.

Džem: 150 g meruňkového džemu rozehřát v mikrovlnné troubě a propasírovat. Potřít rozpůlený a sirupem prokapaný korpus, přiklopit a potřít i vršek a boky dortu.

Poleva: 200 g tmavé dortové polevy, asi 50 g ztuženého tuku - rozpustit ve vodní lázni a přelít na dort.

ObrazekRůže a lístky z modelovací čokolády: Tmavé: 50 g čokolády na vaření rozpustit ve vodní lázni, přidat 1 PL kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa). Mléčné: 120 g mléčné čokolády, asi 1 1/2- 2 PL kukuřičného sirupu (postup stejný jako u tmavé čokolády, mléčná čokoláda ale vyžaduje větší trpělivost, pouštěla tuk, který jsem osušovala...teprve poté se hmota spojila v lesklou hmotu. Návod na modelovací hmoty také na www.cakes.cz/viewtopic.php

 

Dort Ford GT

 

Obrazek

Ořechový korpus: 12 vajec, 200 g strouhaných ořechů, 280 g polohrubé mouky, 480 g cukru krupice, 12 PL teplé vody, 1 prášek do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a ořechy na střídačku s ušlehanými bílky. Pekla jsem v nastavitelné dortové formě....asi 55 minut, prvních 10 minut na 170 stupňů, poté na 150.

Kakaový korpus: 4 vejce, 160 g cukru, 2 PL kakaa dosypané do 160 g polohrubou moukou, 4 PL vody a 1 ČL prášku do pečiva. Péct na 180 stupňů asi 12-15 minut.

ObrazekPařížský krém: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g kakaa, 350 g másla, 150 g Hery. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

Pudinkový krém: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink, 1/2 másla, 1/2 Hery, rum. Uvařit pudink v mléce s cukrem, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla pokojové teploty.

ObrazekObrazekMarcipán podle DagmarM : 20 dkg sušeného mléka - já používám polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá. Na tento dort je potřeba dvojitá dávka. Dort je prokládaný banány, jednotlivé piškoty jsou prokapávané rumem. Kola jsem tvarovala z punčoviny (okrojků slepených troškou krému a marmelády).

 

Dort příliš těžká čeština

 

Obrazek

Korpus podle Katky z www.katherine.sk/uvod/cukrarske-recepty/ - z 12 vajec: 12 vajec, 480 g polohrubé mouky, 480 g cukru krupice, 12 PL teplé vody, 2 a půl ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva na střídačku s ušlehanými bílky. Pekla jsem v nastavitelné dortové formě....asi 55 minut na 150-160 stupňů.

Krém pikantní jahodový od Dijakodoma.webgarden.cz/kremy : 2-3 dcl šťávy z jahodového kompotu, 2/3 vanilkového pudingu, necelá lžíce polohrubé mouky, 100g pr. cukru, 120g másla, 40g Hery. V části šťávy rozmícháme puding a mouku a zavaříme do zbytku šťávy. Vychladlý puding po částech zašleháme do tuku s cukrem. (Já dala cukr krupici a už do pudinku).

ObrazekKrém podle Radůzy z raduzyrecepty.com/clanky/kremy/raduzin-krem-na-dorty: 500 ml mléka, 200 g cukru krupice, 2 vanilkové pudinky, 1 máslo, 1 Hera, rum. Uvařit hustý sladký pudink, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla pokojové teploty.

Marcipán podle DagmarM : 20 dkg sušeného mléka - já používám polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá. Na tento dort je potřeba dvojitá dávka. Kniha je potažená hmotou z marshmallow: (stačí poloviční dávka) 175 g bonbonů, asi 370 g prosátého cukru moučka, 2 PL citronové šťávy, citronové aroma. Bonbony rozpustit s citronovu šťávou za občasného míchání v mikrovlnné trubě, po úplném rozpuštění zamíchat část cukru, zbytek cukru vysypat na vál a hmotu pomocí něj vypracovat na jakési těsto. Pokud se hmota lepí, přidat cukr, v opačném případě trošku vody. (Pozn....cukru jsem hodně dosypávala, skoro jednou takové množství, takže se nelekejte....prostě dokud hmota hodně lepí, přidávat a přidávat a přidávat...záleží na tuhosti bonbonů). Při vyvalování je lepší podsypat cukrem smíchaným se škrobem.

ObrazekObrazekSkládání: Z boku korpusu odříznout plátek na knihu. Zbytek podélně rozříznou na 4 pláty. Každý plát pokapat rumem a potřít marmeládou. 1. vrstvu promazat světlým krémem, proložit kompotovanými jahodami, druhou vrstvu jahodovým krémem a 3. vrstvu opět světlým krémem s jahodami. Potřít lehce celý dort a potáhnout marcipánem. Knihu poskládat ze zbytku piškotu, promazat a potáhnout. Zdobení dle fantazie marcipánovými ozdobami.

 

Dort banány v pařížském krému

 

Obrazek

Korpus: 2 vajíčka, 80 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky, 2 PL teplé vody, 1/2 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinu cukru. Druhou polovinu cukru šlehat 4 minuty se žloutky, poté přidat vodu a nakonec postupně na střídačku vmíchat ručně mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky.

Pařížský krém: 2 šlehačky (400 ml) svařit den předem se 300 g čokolády na vaření (já dala 150+150 g čokoládových figurek) a se 100 g másla a 100 g cukru moučka (já dala jen 50, protože jsem použila část mléčné čokolády). Dát chladit do lednice a druhý den vyšlehat. Do vyšlehaného krému vmíchat 1 želatinový ztužovač dr. Oetker připravený podle návodu. Inspiraci na krém jsem získala od Marcely z www.mimibazar.sk/recept.php

ObrazekSkládání: Piškotový korpus vrátíme do dortové formy, rozložíme na něj polovinu krému, na tu navrstvit piškoty, na ně asi 3 banány rozříznuté na polovinu a nakonec druhou polovinu krému. Takto připravený dort vložíme opět do lednice a necháme ztuhnout...

Ozdoby: 1 čokoláda na vaření, troška tuku, 1 bílá čokoládová poleva v sáčku. Rozpustit ve vodní lázni čokoládu na vaření s troškou 100% tuku, rozetřít na pečící papír...ne moc dotenka, aby se to později nelámalo. Do ještě tekuté polevy udělat bílou polevou (ustřihnout jen malý růžek sáčku) podélné čáry, projet je kolmo cukrářskou zoubkovanou stěrkou. Ještě před Obrazekztuhnutím nakrájet na trojúhelníky (čtverce a ty po úhlopříčce rozkrojit). Ze zbytku bílé polevy namalovat na pečicí papír ornamenty dle fantazie ... já nastříkala trojúhelníky a ty pak mřížkovala. Po úplném ztuhnutí sloupnout ozdoby z papíru.

Ornament na dortu: Na ztuhlý dort položit gumovou dečku, přetřít kontrastním krémem a dečku opatrně sundat. Poté dozdobit připravenými ozdobami.

 

Dort kopertiny

 

Obrazek

Korpus podle Katky z www.katherine.sk/uvod/cukrarske-recepty/ : 5 vajec, 200 g krystalového cukru, 200 g polohrubé mouky,5 PL teplé vody, 1 ČL prášku do pečiva. Pekla jsme na horkovzduch na 150 stupňů necelou hodinu.

Krém podle Radůzy z raduzyrecepty.com/clanky/kremy/raduzin-krem-na-dorty: 500 ml mléka, 200 g cukru krupice, 2 vanilkové pudinky, 1 máslo, 1 Hera, rum. Uvařit hustý sladký pudink, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla pokojové teploty.

Skládání: Korpus 2x proříznout, každý díl pokapat rumem, potřít marmeládou, krémem, proházet pokrájenými kompotovanými broskvemi.

ObrazekPotahování hmotou z marshmallow: 175 g bonbonů, asi 370 g prosátého cukru moučka, 2 PL citronové šťávy, citronové aroma. Bonbony rozpustit s citronovu šťávou za občasného míchání v mikrovlnné trubě, po úplném rozpuštění zamíchat část cukru, zbytek cukru vysypat na vál a hmotu pomocí něj vypracovat na jakési těsto. Pokud se hmota lepí, přidat cukr, v opačném případě trošku vody. (Pozn....cukru jsem hodně dosypávala, takže se nelekejte....prostě dokud hmota hodně lepí, přidávat a přidávat a přidávat...záleží na tuhosti bonbonů). Při vyvalování je lepší podsypat cukrem smíchaným se škrobem. Postup přípravy také na www.cakes.cz/viewtopic.php.

Marcipán podle DagmarM - stačí poloviční dávka jen na kytičky a lem na dortu: 20 dkg sušeného mléka - já používám polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá.

 

Dort lokomotiva

 

Obrazek

Korpusy: 2x korpus ze 4 vajec (jeden ořechový, jeden kakaový): 4 vejce, 160 g krystalového cukru, 160 g polohrubé mouky (kakao nebo ořechy dosypat do 160 g moukou), 4 PL teplé vody, 1 ČL prášku do pečiva. 2x světlou placku ze 3 vajec podle stejného receptu...postup přípravy je na www.katherine.sk/uvod/cukrarske-recepty/ .

Větší tmavé korpusy rozpůlit...3 díly poslouží jako podvozek, zbylý díl ještě rozpůlit (2 díly pro kabinu). Z jednoho menšího korpusu odkrojit 2/3 a srolovat jako roládu, zbylou část rozkrojit na díl pro kabinu a zbytek použijeme na vykrájení "hrbů" podél rolády. Poslední světlou packu rozkrojit na 4 stejné díly-tím vznikne celkem 7 kusů pro kabinu. Kolečka jsou sušenky Hit a Disco potažené marcipánem.

Krém podle Radůzy na raduzyrecepty.com/clanky/kremy/raduzin-krem-na-dorty: 500 ml mléka, 200 g cukru krupice, 2 vanilkové pudinky, 1 máslo, 1 Hera, rum. Uvařit hustý sladký pudink, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla pokojové teploty.

ObrazekMarcipán podle DagmarM-je potřeba dvojitá dávka: 20 dkg sušeného mléka - já používám polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá.

Skládání: Každý díl pokapat rumem, potřít marmeládou a krémem, některé díly proházet nadrobno nakrájeným ovocem (kompotované broskve). 3 části podvozku poskládat, oříznout, pomazat krémem a potáhnout tmavým marcipánem, uložit do chladu. Poskládat kabinu, vzadu skrojit, aby vznikla sešikmená zadní stěna, pomazat krémem, potáhnout boky modrým marcipánem, nahoru přilepit lehce přesazenou střechu a opatrně přenést na dort kousek od zadní hrany. Pod kabinu lehce namazat krém. Roládu stočit ještě horkou, nechat vystydnout, pak promazat, vykrájet boční dílky, přilepit a potáhnout žlutě. Střed podvozku lehce potřít krémem a přiložit potaženou žlutou část. Nakonec potáhnout a přilepit kolečka, okna atd. Komín je z marcipánu na špejli.

 

Dort slaná kytice

 

Obrazek

Korpus: veka pečená v dortové formě (recept na domacipekarny.dama.cz/recept.php, pouze jsem dala oproti receptu půlku čerstvého droždí)-dno formy vyložit pečicím papírem, boky pomastit, péct asi 10 minut na 210-220 a dalších 20 na 190°.

 

Prokrojený korpus (shora seříznutý naplnit bramborovým salátem, potřít pomazánkovým máslem a zdobit podle vlastní fantazie. Kytičky jsou ze smotané debrecínky, ale také z paprik a suchého salámi vykrojeného vykrajovátky. Stonky z okurek.

 

Dort bungalov

 

Obrazek

Korpus podle Katky z www.katherine.sk/uvod/cukrarske-recepty/: 5 vajec, 200 g krystalového cukru, 200 g polohrubé mouky,5 PL teplé vody, 1 ČL prášku do pečiva. Upéct 3 korpusy z 5 vajec a 1 ze čtyř vajec (já pekla dva světlé, jeden kakaový a jeden ořechový....ořechy a kakao na úkor mouky, dosypat do 200 g moukou). Péct asi 20 minut na 180°. Z každého korpusu odříznout 1/3 z kratší strany, korpusy pokapat rumem, potřít marmeládou, krémem (část světlým a část obarveným kakaem), některé vrstvy proházet kompotovanými broskvemi a poskládat zvlášť velké části a zvlášť malé části, které jsme odřízli. Velké korpusy poslouží jako tělo domu, malý korpus řádně zachladit a na výšku po úhlopříčce rozkrojit (jde to velmi špatně, ale jde to). Tím získáme 2 trojúhelníky na střechu.

ObrazekPotahování: Nejprve jsem potáhla pruhem marcipánu boky spodního dílu, na něj položila po krajích pruhy kartonu obaleného pečicím papírem (ochrání již potažený spodní díl a zároveň podrží přesahující střechu, než marcipán a korpus ztuhne), poté položila střechu, štíty seřízla, aby byla střecha skosená po všech stranách, potřela krémem a potáhla marcipánem s vytlačeným vzorkem (použila jsem perlinku:-)).

Krém podle Radůzy z raduzyrecepty.com/clanky/kremy/raduzin-krem-na-dorty: 500 ml mléka, 200 g cukru krupice, 2 vanilkové pudinky, 1 máslo, 1 Hera, rum. Uvařit hustý sladký pudink, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla pokojové teploty.

Marcipán podle DagmarM (dělala jsem dávku a půl): 20 dkg sušeného mléka - já používám polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá.

Kytičky jsem modelovala podle návodu na www.dortydortikydorticky.estranky.cz/clanky/modelovani-krok-za-krokem/fialky.

 

Dort rybářský

 

Obrazek

Světlý piškot: 5 vajec, 10 dkg cukru krupice, 15 dkg polohrubé mouky.

Tmavý piškot: 2 vejce, 4 dkg cukru krupice, 1 PL kakaa dosypat do 6 dkg polohrubou moukou. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky ušlehat do pěny s druhou polovinou a poté lehce vmíchat na střídačku mouku a sníh. Každý piškot jsem pekla zvlášť, velký asi 25 minut a malý asi 15 minut na 180°, na dno dortové formy je lepší dát pečicí papír.

Krém podle Radůzy z raduzyrecepty.com/clanky/kremy/raduzin-krem-na-dorty: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink, 1/2 másla, 1/2 Hery, rum. Uvařit hustý sladký pudink, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla pokojové teploty. Velký korpus po vychladnutí 2x rozříznout, malý nechat vcelku, každou vrtvu pokapat rumem, potřít marmeládou a krémem, některé vrstvy proložit nadrobno nakrájenými kompotovanými broskvemi.

ObrazekMarcipán podle DagmarM (dělala jsem dvojitou dávku a zbylo, takže minimálně udělat dávku a půl): 20 dkg sušeného mléka - já používám polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá.

ObrazekRybníček jsem vydlabala ještě před potažením dortu, poté potáhla, nůžkami vystřihla marcipán v místě prohlubně (o trošku více, aby macipán od želatiny nenavlhal), díru vytřela namodro obarveným krémem a vylila namodro obarvenou želatinou. Na rozmezí mezi "trávníkem" a želatinou jsem nastříkala hladkou špičkou kopečky tmavého krému a do něj napíchala kamínky (Milánská směs). Figurky dle fantazie .

 

Dort tvarohový s rybízem

 

Obrazek

Piškot: 3 vejce, 6 dkg cukru krupice, 9 dkg polohrubé mouky. Ušlehat žloutky s cukrem do pěny, poté na střídačku vmíchávat ručně metličkou mouku s ušlehanými bílky. Péct ve vymazané a moukou vysypané dortové formě na 180° asi 25 minut. Po vychladnutí rozkrojit napůl, jeden díl pokapat rumem, potřít marmeládou a vrátit do formy.

Krém: 500 g tvarohu, 1 Rama cremefine na šlehání, 1 vanilkový cukr, 100 g moučkového cukru, 1 želatinový ztužovač Dr. Oetker. Ušlehat tvaroh s cukrem, vmíchat Ramu ušlehanou s vanilkovým cukrem, obě hmoty spojit a vmíchat podle návodu připravený želatinový ztužovač Dr. Oetker. Do formy vlít polovinu hmoty, posypat proslazeným mraženým rybízem, do druhé poloviny Obrazekhmoty vmíchat velkého panáka červeného sirupu (já dala šťávu z aronie) a asi 2 lžíce rozmixovaného rybízu. 2/3 růžové hmoty navrstvit na dort, přiklopit druhou polovinou piškotového korpusu a pomazat zbylým krémem. Nechat v lednici ztuhnout, nejlépe přes noc.

Druhý den poklást povrch dortu proslazeným rybízem, polít dortovým želé (já ho vařila ve šťávě, kterou pustit rozmrazený rybíz, doplněné vodou) a po ztuhnutí přilepit na boky dortu tyčinky (vzhledem k tomu, že jedno balení bylo málo, kombinovala jsem je s cereálními kuličkami). Dort je dozdobený marcipánem z mléčné hmoty.

 

Dort květináč

 

Obrazek

Korpus podle Dzuli: Rozpis na 5 vajec (odpovídá množství na jednu roládu).Na dort dělám z 6-8 vajec(podle jejich velikosti). 5 vajec, 5 lžic pískového cukru, 5 lžic polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1/2 pr.do pečiva. Vejce,cukr a van.cukr vyšleháme mixérem do husté pěny,pak pomalu vařečkou zamícháváme mouku s pr. do pečiva. Pečeme v předehřáté troubě. Korpus na květináč: pekla jsem ve dvou miskách (do sebe zapadajících....ta menší pak při skládání přijde dolů) a v jedné formičce na tartaletky (z toho vznikla mistička). Původně jsme dělala piškotové těsto z 8 vajec, ale udělala jsme z toho ještě placku, takže předpokládám, že by z 5 vajec stačilo.

Krém podle Radůzy z raduzyrecepty.com/clanky/kremy/raduzin-krem-na-dorty: 500 ml mléka, 200g cukru krupice, 2 vanilkové pudinky, 1 máslo, 1 Hera, rum. Uvařit hustý sladký pudink, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla pokojové teploty. (krému by stačila poloviční dávka, použila jsem polovinu na další malý dort). Misky jsem prořízla (malou jednou, velkou 2x), každou vrstvu prokapala rumem, potřela marmeládou a krémem, některé vrstvy jsme proložila nadrobno nakrájenými kompotovanými broskvemi. Tartaletku taktéž pokapat, potřít lehce marmeládou a krémem.

Marcipán podle DagmarM: dělala jsem dvojitou dávku a zbylo, takže minimálně udělat dávku a půl: 20 dkg sušeného mléka - já používám polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá.

Postup: Kytičky jsem vykrajovala vykrajovátkem květiny, tupou stranou nože naznačila rýhy (stejně tak na lístkách), natvarovala v kulatém vykrajovátku nebo malé skleničce(kytičku vložila, udělala důlek a lístky ohnula přes okraj). Nechala zaschnout vložené do bábovičkových formiček. Středy jsem vykrájela z oranžového marcipánu a vzorek vymáčkla na struhadle. Žíhaný červeno-hnědý marcipán na květináč jsem vyráběla podle atecousa.net/learn/satin-ice-tutorial-iii-marblizing.html. Květináč jsem potahovala ode dna, takže vršek zůstal nepotažený, ten jsem jen potřela krémem a posypala čokoládovými kousky místo hlíny. Některé kytičky jsem napíchala na kulatá párátka obalená zeleným marcipánem, aby vznikl prostorový dojem.

 

Minidortík

 

Obrazek

Z toho, co zbylo při výrobě dortu květináč (viz. výše). Základem je jedna roládová placka (možno udělat podle tohoto receptu:

Těsto: 4 vejce, 4 PL polohrubé mouky, 4 PL cukru krupice. Ušlehat žloutky s cukrem do pěny, poté opatrně a postupně vmíchávat na střídačku mouku a ušlehané bílky. Natřít na plech vyložený pečicím papírem, péct na 180° 12 minut). Placku jsem rozřízla na 3 pruhy a ty ještě na polovinu. Díly prokapala rumem, pomazala marmeládou, krémem (zhruba 1/2 dávka z receptu u výše uvedeného dortu), proházela zbylými kompotovanými broskvemi a do některých vrstev jsem dala mražený proslazený rybíz. Celý dort pomazala krémem, boky posypala čokoládovými šupinkami, na vršek dortu vyřízla obdélník z marcipánu a dozdobila krémem a růžičkami.

 

Dort Sudoku

 

Obrazek

Korpusy: Základ jsou 2 roládové piškotové placky-jedna hnědá a jedna světlá: 4 žloutky ušlehat s 80 g cukru, poté lehce vmíchat 80 g polohrubé mouky (u tmavé placky 1 PL kakaa dosypat do 80 g moukou) a sníh ze 4 bílků. Péct na pečicím papíře na 180 stupňů asi 12 minut. Každou placku rozříznout na polovinu, prokapat rumem a natřít marmeládou.

Krém pařížský (opravdu moc dobrý!): 3 celá vejce šlehat ve vodní lázni se 120 g cukru krupice a 30 g kakaa-do zhoustnutí. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla.

Šlehačkový krém: 1 Rama creamfine+1 ztužovač+1 vanilkový cukr-ušlehat a lehce smíchat s trochou pudinku našlehaného s trochou másla. Prokládala jsme kompotovanými meruňkami.

ObrazekMarcipán podle DagmarM: 20 dkg sušeného mléka - já používám  polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá. Návod na duhovaný marcipán na atecousa.net/learn/satin-ice-tutorial-iii-marblizing.html. Čokoládová čísla jsem tvořila zdobičkou na perníčky, cedule je z jedlého papíru!

 

Dort kabelka

 

Obrazek

Piškot: 4 vejce (bílky, žloutky zvlášť), 80 g cukru, 80 g polohrubé mouky. Upéct 3 placky - světlou, kakaovou a ořechovou (dát 1 PL kakaa/ořechů a dosypat do 80 g moukou). Péct na pečícím papíře cca 12 minut. Každou placku jsem rozřízla po kratší straně na 3 díly=vzniklo 9 plátů.

Krém podle Radůzy: 500 ml mléka, 200g cukru krupice, 2 vanilkové pudinky, 1 máslo, 1 Hera, rum. Uvařit hustý sladký pudink, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla pokojové teploty. Každou placku prokapat rumem, potřít marmeládou, pomazat krémem....já udělala část krému čokoládovou a některé vrstvy jsem proložila kompotovanými, nadrobno nakrájenými broskvemi. Vyskládané placky seříznout do tvaru kabelky (srazit hrany), potřít krémem a potáhnout marcipánem.

ObrazekMarcipán (podle DagmarM): dělala jsem dvojitou dávku a zbylo, takže minimálně udělat dávku a půl: 20 dkg sušeného mléka - já používám polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá.

 

Dort dárek

 

Obrazek

Piškotové pláty: 4 vejce (bílky, žloutky zvlášť), 80 g cukru, 1 PL kakaa dovážit do 80 g polohrubou moukou. Podle tohoto receptu upéct 2 pláty. Péct na pečícím papíře cca 12 minut. Každý plát rozříznout po kratší straně na polovinu.

Pudinková šlehačka: 1 šlehačka 1 Smetafix (ztužovač) 1 instantní vanilkový pudink Olé (dr. Oetker) 200 ml mléka Vše ušlehat do hustého krému, kterým promažeme korpus. Krém proházet višněmi.

Pařížský krém: Den předem svařit 2 šlehačky a 2 ledové kaštany (nebo 2 šlehačky+ 80 g kakaa+80 g cukru krupice+ 4 vanilkové cukry). Přes noc vychladit v lednici. Poté ušlehat a použít buď v této formě nebo opatrně zašlehat do 200 g másla – podle chuti případně dosladit a ochutit rumem (já použila v kombinaci s máslem a rumem). Potáhnout marcipánem.

Marcipán podle DagmaM: 20 dkg sušeného mléka - já používám polotučné 20 dkg cukr moučka - oboje prosít 1 kl medu 2 kl oleje trochu mandlové tresti -dávám 3 kl vodu dle potřeby.přibližně 50ml Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řidké tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl na půl. Dobře propracované poznám tak že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit) tak se netrhá.

 

Dort s traktorem

 

Obrazek

(Obdoba kruhového objezdu:

2 piškotové pláty, krém karamelový ze Salka, plněné hruškami v karamelu a broskvemi).

Marcipán podle Dagmar: 20 dkg sušeného mléka - já používám polotučné 20 dkg cukr moučka - oboje prosít 1 kl medu 2 kl oleje trochu mandlové tresti -dávám 3 kl vodu dle potřeby.přibližně 50ml Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ ObrazekPROPRACOVAT jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řidké tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl na půl. Dobře propracované poznám tak že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit) tak se netrhá.

 

Dort kruhový objezd

 

Obrazek

Placky: 16 vajec 16 lžic krupicového cukru 16 lžic polohrubé mouky kakao cca 2 lžíce nastrouhaných ořechů Nejdříve si den předem upečeme 4 placky jako na roládu - 1 světlou, 2 kakaové, 1 ořechovou - na každou placku přijdou 4 vejce, 4 lžíce cukru a 4 lžíce polohrubé mouky. Ušleháme sníh, do něj zašleháme žloutky, cukr a nakonec opatrně mouku. Do tmavé placky vmícháme podle potřeby kakao, do ořechové ořechy...pozor na hustotu těsta...je možné ubrat malinko mouky (cca 1 lžíci). Každou placku připravit zvlášť, rozetřít na pečicí papír na plech a péct cca 8-10 minut na 200 stupňů. Nechat na papíru do druhého dne...sloupnout až těsně před použitím.

ObrazekKrém podle Radůzy: 500 ml mléka 200g cukru krupice 2 vanilkové pudinky 1 máslo 1 Hera rum Uvařit hustý sladký pudink, po úplném vychladnutí zašlehat postupně do másla pokojové teploty. Přibližně 1/3 (menší) krému obarvit rozpuštěnou čokoládou nebo kakaem.

Dále potřeba: marmeláda rum šlehačka v prášku dr. Oetker+mléko 1 plechovka kompotovaného manga čokoláda na vaření+omega 2 ks hotového marcipánu potravinářské barvivo.

ObrazekPostup: Přenést 1. tmavou placku na tác, na kterém již dort zůstane (s celým dortem už nelze příliš manipulovat!!!!!!)...kraje vypodložit pruhy pečicího papíru tak, aby se tác ani dortová podložka neupatlaly při následném zdobení). Každou placku lehce pokropit rumem a potřít slabou vrstvou marmelády. Vrstvit: Na tmavou placku světlý krém, do něj zamačkat na drobno nakrájené mango-cca polovinu, pak ořechovou placku, tmavý krém, světlou placku, šlehačku-na ní opět mango, tmavou placku-vršek dortu potřít krémem. Seříznout okraje dortu tak, aby byly rovné. Horní plochu polít čokoládou nebo polevou, nechat ztuhnout....boky Obrazekdortu buď polít také nebo potřít krémem a posypat ořechy). Čokoládu možno lehce poprášit kakaem přes síto-nemusí být. Obarvit marcipán (barvu vždy rozpustit v několika kapičkách vody a marcipánem vytřít mističku s barvou...zapracovat). Vytvarovat požadované kytičky, stromky, keříky, změřit potřebnou šířku silnic a spočítat rozměry trávníků. Z natenko vyváleného zeleného marcipánu vyříznout 4 obdélníky (trávníky) a jeden kraj seříznout podle skleničky dokulata (předlohu nakreslit na pečicí papír) a jedno kolečko na kruhový objezd. Poklást dort marcipánem a libovolně dozdobit...pruhy vyříznout z bílého marcipánu, autíčka lze zakoupit v cukrárnách-čokoládová. Jako tyčky na značky lze použít špagety.

 

 

 

Moje dorty - strana:  13 , 12, 11, 10 987, 65, 432, 1

 

  

 

 

Náhledy fotografií ze složky Moje dorty I