Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moje dorty 201-220

  

 

Souhrnné recepty na krémy: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/kremy

Souhrnné recepty na korpusy: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/piskotove-korpusy

Souhrnné recepty na modelovací hmoty: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/potahove-hmoty

 

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

Moje dorty - strana:  1312, 11, 10 987, 65, 4321   

 

 

Oranžový dort s ornamenty


67.-oranzovy-dort-s-ornamenty.jpg

Korpus světlý (forma 24x24 cm): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a cca 40 minut na 150 stupňů. 

Krém jahodovo - malinový: 250ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g malinového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

67-1.-oranzovy-dort-s-ornamenty.jpg

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Korpus rozřezat na 3 pláty, prokapat šťávou z kompotu s trochou rumu, promazat oběma krémy, pod světlý krém namazat malinovou marmeládu, poklást kompotovanými jahodami. Dort je potažený hmotou Smartflex Velvet, květy a zdobení Smarflex Flower. Květy kovové vykrajovátko, nejmenší květ ze sady Flower, dobarvené pudrovými barvami. Šnůrky tvořené přes extrudér. (2,8 kg).

 

Patrový dort s máky a obrazci

 

68.-patrovy-dort-s-maky-a-obrazci.jpg

(Vrchní patro dia kromě potahu.)

Korpus žíhaný (forma 28x28 cm): 9 vajec, 360 g cukru krupice, 340 g polohrubé mouky, 2 ČL prášku do pečiva, 9 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Z ušlehaného piškotu odebrat 1/3 a přidat do ní trochu kakaa - plnit do formy podle návodu TADY. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů. 

Korpus dia (forma 20x20 cm): 5 vajec, 140 g fruktózy, 200 g polohrubé mouky, 5 PL horké vody, 1 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s částí cukru, žloutky se zbytkem cukru šlehat asi 4 minuty do pěny, poté do nich ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct 10 minut na 180 a 35-40 minut na 150 stupňů, ke konci přikrýt pečicím papírem, protože korpus z fruktózy rychleji tmavne. 

68-1.-patrovy-dort-s-maky-a-obrazci.jpg

Krém jahodovo - malinový: Do 250 ml šťávy z jahodového kompotu zamíchat 2 PL malinové marmelády - doplnit vodou tak, aby vzniklo 375 ml tekutiny, 150 g cukru krupice, 1 malinový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

Krém z Gustinu a hladké mouky: 375 ml mléka, 1,5 vrchovaté PL Gustinu, 1,5 PL hladké mouky, 50 g vanilkového cukru, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 375 g másla. Ochutit rumem. 

Krém kávový dia: 1,5 vrchovaté lžičky turecké kávy zalít 175 ml horké vody a nechat 20 minut odstát. Potom přecedit, nejlépe přes kávový filtr. Přidat 85 g fruktózy, v 50 ml mléka rozmíchat 1 vanilkový pudink a půl lžičky polohrubé mouky a zavařit do vroucí kávy. Vychladlý kávový pudink všlehat po lžících do 200 g másla.

 Krém pudinkový dia: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 70 g fruktózy - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

68-2.-patrovy-dort-s-maky-a-obrazci.jpg

Skládání: Oba korpusy rozřezat na 3 pláty. Dia korpus promazat kávovým a pudinkovým dia krémem, pláty při promazávání prokapat lehce rumem. Žíhaný korpus promazat jahodovo - malinovým krémem a krémem z Gustinu, pod světlý krém namazat malinovou marmeládu, poklást ho kompotovanými jahodami a meruňkami. Oba korpusy jsou potažené pravým marcipánem smíchaným s hmotou Smarflex Velvet (900 g marcipánu, 350 g Smarflexu). Skládat na sebe po důkladném zachlazení. Máky i černá krajka na bocích dortu jsou z hmoty Smarflex Flower. Postup na máky najdete TADY, já jednotlivé lupínky tvořila z vykrojených a ztenčených oválků, lístky jsem použila z patchworku na clematis. "Krajka" po bocích dortu je tvořená ze šňůrek vytlačených přes extrudér. (6,5 kg)

 

Dort koňská hlava s podkovou


69.-dort-konska-hlava-s-podkovou.jpg

Korpus žíhaný (formy kulaté průměr 23 cm a 10 cm): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 220 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Z ušlehaného piškotu odebrat 1/3 a přidat do ní trochu kakaa - plnit do formy podle návodu TADY. Péct 10 minut na 170 a cca 40 minut na 150 stupňů.

Krém meruňkový: 250 ml šťávy z meruňkového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g vanilkového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

69-1.-dort-konska-hlava-s-podkovou.jpg

Krém podle Simony: 250 ml mléka, 1 vrchovatá lžíce Gustinu, 1 lžíce hladké mouky, 50 g cukru krupice, 50 g vanilkového cukru - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Větší korpus rozřezat na 3 pláty, každý prokapat šťávou z kompotu s trochou rumu, promazat oběma krémy, pod světlý krém namazat malinovou marmeládu, poklást kompotovanými meruňkami. Menší korpus rozříznout diagonálně a otočit o 180 stupňů, popřípadě každou část ještě proříznout. Promazat a po zachlazení seříznout tak, aby zadní strana korpusu byla kolmá k podložce. Dort je potažený pravým marcipánem 1:3 smíchaným s hmotou Smartflex Velvet (450 g marcipánu, 150 g Smarflexu). Okraje jsou obštípané kleštičkami na marcipán. Horní patro potažené pouze Smarflexem. Figurka koně a dekorace - hmota Smarflex Flower, vše modelované z ruky. Postup na jetel najdete TADY. Písmenka patchwork, květiny plastové vykrajovátko, dobarvené pudrovými barvami. Podkova je nabarvená stříbrnou pudrovou barvou s trochou slivovice (2,7 kg).

 

Dort se zvířátky

 

70.-dort-se-zviratky.jpg

Korpus světlý (forma šestihran): 5 vajec, 200 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, 1 ČL prášku do pečiva, 5 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém lesní ovoce ze dřeně: 1 rozpuštěná dřeň lesní ovoce - dolít do 250 ml šťávou z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g malinového pudinku, 1 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla. 

70-2.-dort-se-zviratky.jpg

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Korpus rozřezat na 3 pláty, každý prokapat šťávou z kompotu s trochou rumu, promazat střídavě oběma krémy, světlý krém poklást kompotovanými jahodami. Dort je potažený pravým marcipánem 1:3 smíchaným s hmotou Smartflex Velvet (450 g marcipánu, 150 g Smarflexu).

Figurky a dekorace - hmota Smarflex Flower, vše modelované z ruky. Tráva je tvořená přes lis na česnek, písmenka patchwork, kopretinky pístové vykrajovátko. Vzor na dvířkách a prknech je tvořen strukturální fólií. (2,4 kg)

 

Šmoulové s Gargamelem


71.-smoulove-s-gargamelem.jpgKorpus světlý (forma 20x28 cm): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů. 

Krém jahodový ze dřeně: 1 rozpuštěná jahodová dřeň - dolít do 250 ml šťávou z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g malinového pudinku, 1 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla.

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

71-3.-smoulove-s-gargamelem.jpg

Skládání: Korpus rozřezat na 3 pláty, každý prokapat šťávou z kompotu s trochou rumu, promazat střídavě oběma krémy, světlý krém poklást kompotovanými jahodami. Dort je potažený pravým marcipánem 1:3 smíchaným s hmotou Smartflex Velvet (500 g marcipánu, 200 g Smarflexu).

Figurky a dekorace - hmota Smarflex Flower, vše modelované z ruky. Domeček jsem vystřihla podle předlohy z papíru, všechny díly jsem vykrojila 2x a mezi ně umístila špejli, kterou je domek zapíchnutý do dortu. Tráva je tvořená přes lis na česnek, písmenka patchwork, kopretinky pístové vykrajovátko, lístky po bocích kovové vykrajovátko dubový list. (2,9 kg)

 

Svatební dort lyžařský

 

72.-svatebni-dort-lyzarsky.jpg

Korpus žíhaný (nastavitelná forma kulatá průměr 27 cm stlačená na ovál): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 260 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva.  Z ušlehaného piškotu odebrat 1/3 a přidat do ní lžíci kakaa - plnit do formy podle návodu TADYPéct 10 minut na 170 a 45 minut na 150 stupňů.

Korpus světlý (forma slza malá): 2 vejce, 80 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky, 2 PL teplé vody, 1/3 lžičky prášku do pečiva. Péct asi 20 minut na 180 stupňů.

Krém karamelový: 250 ml mléka, 1 extra karamelový pudink, 1 vanilkový cukr - uvařit. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla, přidat asi 3 polévkové lžíce hotového zkaramelizovaného Salka. 

72-1.-svatebni-dort-lyzarsky.jpg

Krém světlý z Gustinu a mouky: 500 ml mléka, 2 PL Gustinu, 2 PL hladké mouky, 80 g vanilkového cukru, 120 g cukru - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 500 g másla. Ochutit rumem.

Skládání: Oválný korpus rozřezat na 4 pláty. Každý plát při skládání pokapat rumem, promazat střídavě oběma krémy. Přiložit i světlý korpus, podle potřeby seříznou, aby byl celý dort z kopce. Z okrojků vytvořit punčovinu a dort dotvarovat (boule). Celý dort je potažený hmotou Smartflex Velvet mandle, dekorace Smartflex Flower. Figurky jsou modelované z ruky. Stromečky jsou natříhané nůžkami, vločky tvořené pístovým vykrajovátkem. (3,6 kg)

 

Ovocný dort s rybízovým čokolistím

 

73.-ovocny-s-cokolistim.jpg

Piškot (forma 26x26 cm): 5 vajec, 200 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, 5 PL horké vody, 1 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s částí cukru, žloutky se zbytkem cukru šlehat asi 4 minuty do pěny, poté do nich ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct asi 20-25 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí rozříznout na dva pláty a jeden plát vrátit do umytého dortového ráfku rovnou na tác, kde budeme zdobit, pokapat šťávou z kompotu a potřít višňovým džemem.

Tvarohovo-smetanový krém: 2 šlehačky, 400 g zakysané smetany, 250 g tvarohu ve vaničce, 2 vanilkové cukry, 2-3 PL cukru moučka, 80 g želatinového ztužovače dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Hmotu rozdělit na dvě poloviny, do jedné vmíchat část rozmixovaných kompotovaných jahod a mandarinek a spojit se 40 g želatinového ztužovače připraveného podle návodu s 80 ml šťávy z kompotu. Navrstvit do formy na korpus a urovnat. Poklást okapanými kompotovanými jahodami a mandarinkami a přikrýt druhou polovinou korpusu. Ten opět pokapat. Zalít zbytkem bílé hmoty spojené s dalšími 40 g želatinového ztužovače připraveného podle návodu s 80 ml vody. Důkladně uhladit. Vše dát vychladit.

73-1.-ovocny-s-cokolistim.jpg

Po důkladném zachlazení sundat dortový ráfek (boky vždy předtím objedu ostrým nožem), boky i vrch dortu potřít ušlehanou Ramou cremefine na šlehání, do ní zašlehat vanilkový cukr. Povrch dortu je zdobený zoubkovanou cukrářskou kartou. Mašle a trojúhelníky na bocích jsou zdobené čokoládou s transferfólií. Návod na mašli najdete TADY. Čokoládové listy jsem tvořila tak, že jsem na omyté lišty černého rybízu natřela štětcem čokoládu ve dvou vrstvách. Po ztuhnutí jsem list opatrně sloupla.

Dozdobené meruňkou, pomerančem, hroznem, rybízem, třešněmi a jostou. Ovoce na řezu je potřené dortovým želé. (2,7 kg)

 

Vánoce u Peppy

 

74.-vanoce-u-peppy.jpg

Korpusy světlé (forma kulatá průměr 16 cm, slza - na cca 4 vejce): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Naplnit obě formy. Péct dohromady 10 minut na 170 a 35-40 minut na 150 stupňů. 

Krém jahodovo - malinový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g malinového pudinku, 1 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla.

74-2.-vanoce-u-peppy.jpg

Skládání: Korpusy rozřezat - slzu na 3 a kulatý na 4 pláty, ty pokapat rumem se šťávou z kompotu, promazat střídavě oběma krémy. Pod světlý krém jsem dala višňový džem a krém pokladla kompotovanými jahodami. Promazané korpusy zachladit a poté potáhnout hmotou Smarflex Velvet. Okraje obou dortů jsou ozdobené kleštičkami na marcipán. 

Figurky jsou z hmoty Smartflex Flower modelované z ruky. Sluníčko jsem vykrojila podle papírové předlohy vytisknuté z internetu - uprostřed je vedená špejle, kterou je dekorace zapíchnutá do dortu. Špejle je také uprostřed trojky - spojila jsem dva plátky potahové hmoty, mezi ně dala špejli a vykrojila trojku. Vločky jsou tvořené pístovým vykrajovátkem, malé stromečky kovovým, velký stromek opět vystřihnutý podle papírové předlohy z internetu. (3,2 kg)

 

Svatební dort s gerberami

 

75.-svatebni-dort-s-gerberami.jpg

Spodní korpus světlý: forma průměr 31 cm): 11 vajec, 440 g cukru krupice, 440 g polohrubé mouky, 2 ČL prášku do pečiva, 11 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a cca 55 minut na 150 stupňů.

Korpus prostřední tmavý: forma průměr 24 cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 280 g polohrubou moukou, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Péct 10 minut na 170 a dalších cca 40-50 minut na 150 stupňů. 

Korpus prostřední světlý: (forma průměr 24 cm): 2 vejce, 80 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky, 1/3 ČL prášku do pečiva, 2 PL teplé vody. Péct asi 15 minut na 180 stupňů. 

Korpus vrchní žíhaný (forma průměr 17 cm): 4 vejce, 160 g cukru krupice, 140 g polohrubé mouky, 1 rovná ČL prášku do pečiva, 4 PL teplé vody. Z ušlehaného piškotu odebrat 1/3 a přidat do ní trochu kakaa - plnit do formy podle návodu TADY.

75-1.-svatebni-dort-s-gerberami.jpg

Krém jahodový: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g jahodového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 400 g másla. 

Krém podle Simony: 750 ml mléka, 3 PL Gustinu, 3 PL hladké mouky, 3 vanilkové cukry, 240 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 750 g másla, ochutit rumem.

Krém pařížský: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 2 vanilkové cukry, 60 g kakaa, 500 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

75-2.-svatebni-dort-s-gerberami.jpg

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Všechny korpusy rozřezat - každý na 4 pláty. Všechny pláty při skládání prokapat rumem se šťávou z kompotu. Spodní patro: světlý korpus promazaný jahodovým, světlým krémem podle Simony a opět jahodovým krémem, pod světlý krém je namazaná višňová marmeláda a je proložený kompotovanými jahodami.Prostřední patro: tmavý a světlý korpus promazaný pařížským, pudinkovým a opět pařížským krémem. Vrchní patro: žíhaný korpus promazaný pudinkovým krémem a stracciatellou (do světlého krému podle Simony přidat asi 50 g strouhané čokolády). 

Dokončení: Všechny vrstvy nechat vychladit a poté potáhnout hmotou Smarflex Velvet. Opět nechat vychladit tak, aby potahová hmota ztuhla. Poté jsme si vyrobila z kartonové podložky pod dorty tácek cca o cm menší než bylo prostřední patro dortu, obalila do fólie a vyrobila do něj 4 dírky (velikostně podle plastových hřebů - viz. níže). Přiložila jsem na střed spodního patra a podle dírek udělala do dortu otvory pro hřeby. Do těch jsem poté napíchala plastové výztuže. Na ty jsem položila kartonovou podložku tak, aby dírkami padla na vrchní část hřebů. Pod i na podložku jsem natřela doprostřed lehkou vrstvu krému. Poté jsem na ni opatrně přiložila druhé (již potažené) patro dortu a na něj poté již bez výztuže třetí. Perličky podél pater jsou tvořené tvořítkem na šňůru perel.Gerbery jsou tvořené vykrajovačkami, stínované pudrovými barvami. Tři přední gerbery jsem umístila na floristické drátky, stejně jako drobná kvítka (tvořená touto vykrajovačkou) a lupínky břečťanu. Perličky mezi květy jsou nejedlá dekorace. (cca 10 kg)

 

Školní dort s Ferdou

 

76.-skolni-dort-s-ferdou.jpg

Korpus světlý šestiúhelník: 5 vajec, 200 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, 1 ČL prášku do pečiva, 5 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů. 

Korpus světlý kulatý (forma průměr 16 cm): 3 vejce, 120 g polohrubé mouky, 120 g cukru krupice, 1/2 ČL prášku do pečiva, 3 PL teplé vody. Postup viz výše.

Krém jahodový: 375 ml šťávy z jahodového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 malinový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 350 g másla.

 Krém pudinkový: 375 ml mléka, 1,5 vanilkového pudinku, 150 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 300 g másla. 

76-1.-skolni-dort-s-ferdou.jpg

Skládání: Korpusy rozřezat na 3-4 pláty, každý pokapat šťávou z kompotu, promazat střídavě oběma krémy, světlý krém poklást kompotovanými jahodami. Dort zachladit, poté pomazat a potáhnout hmotou Smarflex Velvet.

Figurka a dekorace jsou z hmoty Smartflex Flower, modelované z ruky. Velká číslice je vykrojená kovovým vykrajovátkem - vykrojila jsem dvě a slepila, mezi oba díly jsem umístila špejli. Logo školy je vystřihnuté podle předlohy z internetu. Malá písmena a číslice patchwork.Popis na logu a na pastelkách je tvořený štětcem gelovou barvou s troškou vody. (3,6 kg)

 

Dort hasičský vůz

 

77.-dort-hasicsky-vuz.jpg

Korpus světlý (forma 22x29 cm): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů. 

Krém jahodovo-malinový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g malinového pudinku, 1 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla.

 

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

77-3.-dort-hasicsky-vuz.jpg

Skládání: Korpus rozřezat na 3 pláty a poté rozříznout na polovinu (takže vznikne 6 plátů 11x29 cm). Každý plát při skládání pokapat rumem smíchaným se šťávou z kompotu, promazat střídavě oběma krémy, některé vrstvy proložit kompotovanými jahodami a pod světlý krém nemazat višňovou marmeládu. Vyskládat do přibližného tvaru auta, poté nechat důkladně vychladit, seříznout lehce kabinu, vykrojit díry na kola. Z okrojků vytvarovat punčovinu a tou auto dotvarovat a zpevnit.

Kola jsem vytvořila potáhnutím kulatých sušenek. Celý dort je potažený hmotou Smartflex Velvet mandle. Kola a světla jsou dobarvena stříbrnou pudrovou barvou zředěnou alkoholem. Číslice vykrojená patchworkovým vykrajovátkem, na žebřík a lemování oken jsem využila extrudér. (2,6 kg)

 

Ovocný dia dort

 

78.-ovocny-dia-dort.jpg

Piškot světlý (forma kulatá průměr 25): 4 vejce, 115 g fruktózy, 160 g polohrubé mouky, 4 PL horké vody, menší ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s částí cukru, žloutky se zbytkem cukru šlehat asi 4 minuty do pěny, poté do nich ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct 10 minut na 180 a 20 minut na 150 stupňů, ke konci přikrýt pečicím papírem, protože korpus z fruktózy rychleji tmavne. Po vychladnutí rozříznout na dva pláty a jeden plát vrátit do umytého dortového ráfku rovnou na tác, kde budeme zdobit, pokapat šťávou z DIA kompotu a potřít DIA marmeládou. 

 Tvarohovo-smetanový krém: 250 g tvarohu, 300 ml šlehačky, 200 g zakysané smetany, 2-3 PL fruktózy (dle chuti je možné dosladit), 1 želatinový ztužovač dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Rozdělit na dvě poloviny a do jedné přidat lžíci DIA marmelády. Tuto polovinu spojit s 25 g želatinového ztužovače připraveného podle návodu s 50 g vlažné šťávy z DIA kompotu. Hmotu navrstvit do formy, poklást okapanými kompotovanými jahodami, přiklopit druhým plátem. Ten opět pokapat šťávou z kompotu a potřít marmeládou. Druhou část hmoty spojit opět s 25 g želatinového ztužovače spojeného tentokrát s 50 g vlažné vody. Navrstvit na piškot a zarovnat. Krém je nutné připravovat až těsně před použitím, jinak začne želírovat. Vše dát vychladit.

78-2.-ovocny-dia-dort.jpg

Po důkladném zachlazení sundat dortový ráfek (boky vždy předtím objedu ostrým nožem), boky a pobrch dortu potřít ušlehanou Ramou cremefine na šlehání s troškou fruktózy a povrch dortu ozdobit zoubkovanou cukrářskou kartou. Boky dortu , mašle a 65 jsou zdobené bílou čokoládou s tranferfólií, 65 jsem tvořila tak, že jsem si nejdříve z transferfólie vystřihla požadovaný tvar a poté na ni natřela ve dvou vrstvách bílou čokoládu. Dort je dozdobený jahodami, bílým hroznem, nektarinkou, jablky, kumkváty, mochyní peruánskou a pomerančem. Ve finále je potřený dortovým želé s troškou fruktózy (natírala jsem štětcem). Návod na jablka vykrajovaná do špice najdete TADY, lepší je však postupovat z celého jablka od nejmenšího dílu. (2,4 kg)

 

Dort srdce s magnólií

 

79.-dort-srdce-s-magnolii-a-jasminem.jpg

Korpus světlý (forma srdce na cca 4-5 vajec): 4 vejce, 160 g cukru krupice, 160 g polohrubé mouky, 1 rovná ČL prášku do pečiva, 4 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 35-40 minut na 150 stupňů. 

Krém jahodový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g jahodového pudinku, 1 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla. 

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla. Ochutit rumem. 

79-1.-dort-srdce-s-magnolii-a-jasminem.jpg

Skládání: Korpus rozřezat na 3 pláty, každý prokapat šťávou z kompotu s trochou rumu, promazat oběma krémy, pod světlý krém namazat višňovou marmeládu a krém poklást kompotovanými jahodami. Zachladit.

Po zachlazení seříznout okraje dortu tak, aby působily zaobleně. Potřít krémem. Celý dort je potažený hmotou Smartflex Velvet, květiny jsou z hmoty Smartflex Flower, vázané na floristických drátkách, dobarvené pudrovými barvami. Na magnólii jsem použila vykrajovátko na lilie, černé ornamenty jsou z lištového vykrajovátka. (1,8 kg)

 

Dort Monster High - Draculaura


80.-dort-monster-high---draculaura.jpgKorpus světlý: forma šestiúhelník na 5 vajec a kulatý průměr 16 cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů. 

Krém mangový: 250 ml šťávy z mangového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g vanilkového pudinku, 1 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla.

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 200-250 g másla. Ochutit rumem. 

80-1.-dort-monster-high---draculaura.jpg

Krém jahodový: 125 ml šťávy z jahodového kompotu, 50 g cukru, 13 g malinového pudinku, 1/2 PL polohrubé mouky - svařit na sladkou kaši. Poté zašlehat do 100 g másla. 

Skládání: Korpusy rozřezat na 3-4 pláty, každý pokapat rumem se šťávou z kompotu, promazat spodní díl mangovým a světlým krémem, pod světlý krém namazat višňový džem a krém poklást kompotovaným mangem. Menší korpus promazat jahodovýma světlým krémem, pod světlý krém opět namazat višňový džem.

Dort zachladit a poté potáhnout hmotou Smarflex Velvet, okraje jsou obštípané kleštičkami na marcipán, vzor na modrém patru a číslici je otlačený ze strukturovací fólie. Figurka a dekorace jsou z hmoty Smartflex Flower, modelované z ruky. Číslice je vykrojená kovovým vykrajovátkem - vykrojila jsem dvě a slepila, mezi ba díly jsem umístila špejli. (3,4 kg)

 

Dort cedule SNB

 

81.-dort-snb-cedule.jpg

Korpus světlý (forma 28x35 cm): 10 vajec, 400 g cukru krupice, 400 g polohrubé mouky, 2 ČL prášku do pečiva, 10 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 45-50 minut na 150 stupňů. 

Korpus tmavý (forma 28x35 cm): 11 vajec, 440 g cukru krupice, 400 g polohrubé mouky, 40 g prosátého kakaa, 2 ČL prášku do pečiva, 11 PL teplé vody. Postup jako u světlého korpusu. 

Krém jahodový: 375 ml šťávy z jahodového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 jahodový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 375 g másla. 

81-3.-dort-snb-cedule.jpg

Krém z Gustinu a hladké mouky: 1 litr mléka, 4 vrchovaté PL Gustinu, 4 PL hladké mouky, 100 g vanilkového cukru, 300 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 1 kg másla g másla. Ochutit rumem.

Krém pařížský: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 60 g kakaa, 500 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla. 

Skládání: Korpusy rozřezat na 4 pláty. Každý plát při skládání prokapat šťávou z kompotu s trochou rumu, promazat. Světlý korpus+jahodový a světlý krém, pod světlý krém namazat višňový džem a poklást ho kompotovanými jahodami. Tmavý korpus+pařížský a světlý krém. Oba díly sesadit vedle sebe na finální podložku a zatížit, aby byly stejně vysoké. Nechat ztuhnout.

Celý dort (celkový rozměr 55x35 cm) je potažený hmotou Smartflex Velvet. První dva řádky písmen jsem vykrajovala (resp. vystřihovala) z potahové hmoty podle předlohy vytisknuté z internetu, protože nemám takto velká vykrajovátka. Kromě spodní čísel je zbytek vykrojený patchworkem. (8,4 kg)

 

Dort kabelka s kosmetikou


82.-kabelka-s-kosmetikou.jpg

Korpus světlý (forma 24x29 cm): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 320 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů. 

Krém jahodový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g jahodového pudinku, 1 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

82-1.-kabelka-s-kosmetikou.jpg

Krém z Gustinu a hladké mouky: 375 ml mléka, 1,5 vrchovaté PL Gustinu, 1,5 PL hladké mouky, 1,5 vanilkového cukru, 120 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 375 g másla. Ochutit rumem.

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty a poté ještě na polovinu - vznikne 8 pruhů 12x29 cm. Každý plát prokapat šťávou z kompotu s trochou rumu, promazat střídavě oběma krémy, pod světlý krém namazat višňovou marmeládu a poklást ho okapanými jahodami. Nechat ztuhnout. Poté oříznout do přibližného tvaru, okrojky rozmělnit a dort jimi dotvarovat. Celý dort je potažený hmotou Smartflex Velvet, dekorace Smarflex Flower. Kovové "cvoky" jsou lentilky (k sehnání v cukrářských potřebách). Ucho jsem umístila na párátka. (3,4 kg)

 

Gerbery s fotografií


83.-dort-gerbery-s-fotografii.jpg

Korpus světlý (forma nastavitelná kulatá průměr 26 cm stlačená na ovál): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů. 

Krém meruňkový: 375 ml šťávy z meruňkového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

83-1.-dort-gerbery-s-fotografii.jpg

Krém z Gustinu a hladké mouky: 250 ml mléka, 1 vrchovatá PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 60 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý prokapat šťávou z kompotu s trochou rumu, promazat střídavě meruňkovým, světlým a zase meruňkovým krémem. Pod světlý krém namazat višňovou marmeládu a krém poklást kompotovanými meruňkami. Celý dort je potažený hmotou Smartflex Velvet, květiny jsou z hmoty Smartflex Flower. Foto je nejedlé - zalaminované. Okraje dortu tvořené kleštičkami na marcipán. (2,8 kg)

 

Tenisová raketa se šéfem

 

84.-tenisova-raketa-se-sefem.jpg

Korpus kakaový (nastavitelná obdélníková forma 25x30): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 290 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody, 30 g prosátého kakaa. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů. 

Krém jahodový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g jahodového pudinku, 1 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla.

84-2.-tenisova-raketa-se-sefem.jpg

Krém z Gustinu a hladké mouky: 375 ml mléka, 1,5 vrchovaté PL Gustinu, 1,5 PL hladké mouky, 1,5 vanilkového cukru, 120 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 375 g másla. Ochutit rumem.

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, podle šablony vyříznout tenisovou raketu a po kraji pak rukojeť. Každý plát prokapat šťávou z kompotu s trochou rumu, promazat střídavě světlým, jahodovým a zase světlým krémem. Pod světlý krém namazat višňovou marmeládu, jahodový krém poklást okapanými kompotovanými jahodami. Spojit rukojeť s pálkou, okrojky rozmělnit a dort jimi dotvarovat. Celý dort je potažený hmotou Smartflex Velvet, figurka je modelovaná z ruky podle fotografie - z hmoty Smartflex Flower. 

Tenisák: sem tvarovala v naběračce, kterou jsem si vyložila fólií, stěny jsem potřela punčovinou a pak tenisák naplnila kousky korpusu, marmeládou a krémem. Po naplnění jsem zabalila do fólie a vytvarovala kouli. Tu jsem po důkladném vychlazení potáhla. Výplet je z tenkých šňůrek Smartflexu, doporučuji hned lepit na dort, po zaschnutí dělají šňůrky neplechu a nedrží. Číslice patchwork. (4,1 kg)

 

Velikonoční čokodort

 

85.-velikonocni-cokodort.jpg

Korpus tmavý: (forma 25x25 cm) 4 vejce, 160 g cukru krupice, 140 g polohrubé mouky, 20 g prosátého kakaa, 1 rovná ČL prášku do pečiva, 4 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 25 minut na 150 stupňů.

Pařížský krém: 200 ml šlehačky, 100 g řeckého jogurtu, 100 g čokoládového ztužovače Cremfix+100 ml vlažné vody. Ušlehat šlehačku, vmíchat do ní jogurt a nakonec ztužovač předem rozmíchaný ve vlažné vodě (míchám asi 30 sekund, než začne ztužovač trošku želírovat). 

85-2.-velikonocni-cokodort.jpg

Krém šlehačkovo-pudinkový:  200 ml šlehačky, 100 g řeckého jogurtu, 3 lžičky cukru moučka, 1 vanilkový pudink bez vaření Olé Dr. Oetker+300 ml vychlazeného mléka, 35 g želatinového ztužovače Dr. oetker+70 ml vlažné vody. Ušlehat šlehačku s cukrem, vmíchat do ní jogurt, pudink připravený z prášku a mléka a nakonec želatinový ztužovač rozmíchaný ve vlažné vodě. Oba krémy je nutné připravit až před použitím, jinak začnou tuhnout!!! 

Postup: Korpus rozkrojit na dva díly, jeden vrátit do umytého dortového ráfku, pokapat rumem a navrstvit pařížský krém. Ten poklást dvěma banány rozkrojenými na polovinu a podélně proříznutými. Přiklopit druhým plátem korpusu, opět pokapat rumem a zalít pudinkovou šlehačkou. Důkladně urovnat a nechat zachladit.

Dokončení: Po ztuhnutí vyndat z dortového ráfku (boky vždy objedu ostrým nožem, teprve poté ráfek sundám). Ušlehat 1 Ramu cremefine asi s polovinou vanilkového cukru, natřít střed dortu a ozdobit zoubkovanou cukrářskou kartou. Poté dát do středu dortu buď malý kulatý dortový ráfek nebo misku, zbylou část dortu potřít zbytkem Ramy, do které jsme přidali kakao, a posypat nastrouhanou čokoládou na vaření (postačí 1 tabulka 100 g). Sundat misku nebo ráfek ze středu dortu a lehce shrnout čokoládu do viditelného žlábku po formě. Střed dortu dozdobit dle fantazie, já použila jahody, kumkváty a vajíčka vystřižená z transferfólie, na která jsem natřela čokoládu. Největší vajíčko bylo odlité i se zápichem, menší vajíčka jsou na něm nalepená trochou čokolády. Čokoládové tyčky jsem koupila v Lidlu.

Doporučení: Dort mám vždy podložený 4 pruhy pečicího papíru až do dokončení, díky kterým ochráním podložku před ušpiněním.

 

Zelený dort s ornamentem

 

86.-dort-zeleny-ornament.jpg

Korpus tmavý: (forma 24x24 cm) 5 vajec, 200 g cukru krupice, 180 g polohrubé mouky, 20 g prosátého kakaa, 1 ČL prášku do pečiva, 5 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 30-35 minut na 150 stupňů. 

Krém z Gustinu a hladké mouky:250 ml mléka, 1 vrchovatá PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 80 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem, obarvit kakaem. Tento krém poslouží k nastříkání mantinelů po okrajích dortu. 

86-2.-dort-zeleny-ornament.jpg

Krém tvarohový a z lesního ovoce: 250 g tvarohu ve vaničce, 250 ml šlehačky, 250 g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, 2 PL cukru moučka. Ušlehat šlehačku s vanilkovým cukrem, zbylý cukr ušlehat s tvarohem a zakysanou smetanou. Obě smetanové složky opatrně smíchat a rozdělit na dvě poloviny. Do jedné z nich zamíchat asi 200 g lesního ovoce předem povařeného s trochou cukru a vanilkového cukru. Ovoce musí být vychladlé. Do krému nakonec vmíchat 30 g želatinového ztužovače připraveného podle návodu s 60 ml vlažné šťávy, kterou jsme slili z povařeného ovoce. Druhou polovinu krému spojit pouze s 30 g želatinového ztužovače s 60 ml vlažné vody. Oba krémy je potřeba připravit až těsně před promazáváním dortu, aby nezačaly tuhnout.

Skládání: Korpus rozříznout na tři pláty, každý plát pokapat rumem se šťávou z povařeného ovoce. Na první plát udělat mantinely z máslového krému, jako je na postupuZDE, vnitřek potřít višňovým džemem a navrstvit krém z lesního ovoce. Přiklopit druhým plátem, postup zopakovat se světlým krémem. Přiklopit posledním plátem, zarovnat lehkým stlačením a nechat důkladně vychladit. Dort je lepší skládat do ráfku, ale není to nezbytně nutné. Po zachlazení sundat dortový ráfek (boky vždy předtím objedu ostrým nožem), boky i povrch dortu potřít máslovým krémem. Dort je potažený hmotou Smarflex Velvet. Květiny jsou jsou tvořené vykrajovátky Orchard - Lace Flower Cutter Set  a dobarvené prachovými barvami. (2,8 kg)

 

Dort ježek

 

87.-dort-jezek.jpg

Korpus světlý: forma šestihran na 5 vajíček + miska): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů. 

Krém jahodový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g jahodového pudinku, 1 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla. 

Krém z Gustinu a hladké mouky: 375 ml mléka, 1,5 vrchovaté PL Gustinu, 1,5 PL hladké mouky, 1,5 vanilkového cukru, 120 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 375 g másla. Ochutit rumem. 

87-1.-dort-jezek.jpg

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý prokapat šťávou z kompotu s trochou rumu, promazat střídavě jahodovým, světlým a zase jahodovým krémem. Pod světlý krém namazat višňovou marmeládu a krém poklást kompotovanými jahodami. Obdobně promazat také korpus z misky, seříznout do přibližného tvaru, okrojky rozmělnit a dort jimi dotvarovat. Celý dort je potažený hmotou Smartflex Velvet, ze stejné hmoty jsou dekorace. Bodliny ježka jsou z krému z gustinu a hladké mouky obarveného kakaem - zdobila jsem zdobičkou 233. Figurky jsou modelované z ruky, tráva přes lis na česnek. (2,6 kg)

 


Moje dorty - strana:  1312, 11, 10 987, 65, 4321