Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Souhrnné recepty na krémy: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/kremy

Souhrnné recepty na korpusy: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/piskotove-korpusy

Souhrnné recepty na modelovací hmoty: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/potahove-hmoty

 

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

 

 

Moje dorty - strana:  1312, 11, 10 987, 6, 5, 4321   

 

 

 

 

Svatební dort s dýněmi

 

-80.-svatebni-dort-s-dynemi.jpgSpodní korpus (forma průměr 32 cm): 11 vajec, 440 g cukru krupice, 440 g polohrubé mouky, 2 ČL prášku do pečiva, 11 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a cca 55 minut na 150 stupňů.

Korpus prostřední tmavý (forma průměr 25 cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 280 g polohrubou moukou, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Péct 10 minut na 170 a dalších cca 40-50 minut na 150 stupňů.

Korpus vrchní (forma průměr 18 cm): 4 vejce, 160 g cukru krupice, 160 g polohrubé mouky, 1 rovná ČL prášku do pečiva, 4 PL teplé vody.

Krém jahodový: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g jahodového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 350 g másla.

-80-3.-svatebni-dort-s-dynemi.jpgKrém podle simony751: 750 ml mléka, 3 PL Gustinu, 3 PL hladké mouky, 3 vanilkové cukry, 240 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 750 g másla.

Krém pařížský: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 2 vanilkové cukry, 60 g kakaa, 500 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudinký, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

Skládání: Všechny korpusy rozřezat - každý na 4 pláty. Všechny pláty při skládání prokapat rumem.

-80-7.-svatebni-dort-s-dynemi.jpgSpodní patro - světlý korpus promazaný jahodovým, světlým krémem podle Simony a opět jahodovým krémem, světlý krém je proložený kompotovanými jahodami.

Prostřední patro - tmavý korpus promazaný pařížským, světlým krémem podle Simony a opět pařížským krémem.

Vrchní korpus - světlý korpus promazaný pudinkovým krémem, pod některé vrstvy krému jsem natřela višňovou marmeládu.

-80-2.-svatebni-dort-s-dynemi.jpgDokončení: Všechny vrstvy nechat vychladit a poté potáhnout hmotou white icing. Opět nechat vychladit tak, aby icing ztuhnul. Poté jsme si vyrobila ze dvou kartonových podložek pod dorty tácek cca o cm menší než bylo prostřední patro dortu, obalila do fólie a vyrobila do něj 4 dírky (velikostně podle plastových hřebů - viz. níže). Přiložila jsem na střed spodního patra a podle dírek udělala do dortu otvory pro hřeby. Do těch jsem poté napíchala plastové výztuže. Na ty jsem položila kartonovou podložku tak, aby dírkami padla na vrchní část hřebů. Pod i na podložku jsem natřela doprostřed lehkou vrstvu krému. Poté jsem na ni opatrně přiložila druhé (již potažené) patro dortu a na něj poté již bez výztuže třetí. Perličky podél pater jsou tvořené tvořítkem na šňůru perel.

Figurky, šípky a dýně jsou modelované z mléčného marcipánu: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa), 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Nevěstiny šaty jsou z icingu, stejně jako lístky. Šípky jsou vázané na floristických drátcích. Do obou figurek jsem si ihned po vymodelování udělala díru bambusovou špejlí, kterou jsem do nich po ztuhnutí vrátila, abych je mohla zapíchnout do dortu.

 

Dort gurmán v práci :-)

 

-81.-gurman-v-praci.jpgKorpus (forma 23x32 cm): 9 vajec, 360 g cukru krupice, 360 g polohrubé mouky, 2 menší ČL prášku do pečiva, 9 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a cca 50 minut na 150 stupňů.

Krém pařížský: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 2 vanilkové cukry, 60 g kakaa, 500 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

-81-1.-gurman-v-praci.jpgKrém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem a střídavě promazat tmavým, světlým a zase tmavým krémem. Dort je potažený hmotou White icing.

Na stůl jsem si vyřízla základní tvar ze dvou dortových oplatech, které jsem slepila bílou čokoládou a potřela je čokoládou i na povrchu. Desku jsem poté potáhla icingem. Nohy stolu jsem vytvořila z bambusových špejlí, které jsem obalila do marcipánu.

Figurka i ostatní modelované věci jsou z marcipánu podle aero-orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého -81-4.-gurman-v-praci.jpgkukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa), 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Na tento dort stačí cca poloviční dávka hmoty.

Židle má nohu také vyztuženou špejlí, která vede přes sedadlo až do těla figurky tak, aby byla na židli stabilní. Monitor od počítače je na párátku.
 

Dort ke zlaté svatbě

 

-82.-dort-ke-zlate-svatbe.jpgKorpus velký (forma průměr 26 cm): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 320 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a cca 50 minut na 150 stupňů.

Korpus malý (forma průměr 19 cm): 4 vejce, 160 g cukru krupice, 160 g polohrubé mouky, 1 rovná ČL prášku do pečiva, 4 PL teplé vody.

Krém pařížský: 7 vajec, 280 g krupicového cukru, 2 vanilkové cukry, 70 g kakaa, 500 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

Krém pudinkový: 500 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 200 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 500 g másla. Ochutit rumem.

-82-2.-dort-ke-zlate-svatbe.jpgSkládání: Korpusy rozřezat každý na 4 pláty, každý pokapat rumem a střídavě promazávat oběma krémy. Dát ztuhnout do lednice. Po vychlazení potáhnout a opět nechat zachladit v lednici každý díl zvlášť. Sesadit teprve po ztuhnutí potahové hmoty, pod vrchní korpus namazat trochu krému nebo nugety. Dort je potažený hmotou White icing smíchanou s hmotou Pasta Dama Decor v poměru (2:1).

Perličky jsou tvořené tvořítkem na šňůru perel, číslice patchworkovým vykrajovátkem. Návod na růže najdete např. TADY, já jich tvořila 23 žlutooranžových a stínovala je červenou pudrovou barvou. Růže umístěné na bocích dortu jsou upevněné na párátkách. Malé kytičky jsem vykrajovala rozválením širší strany kužílku a vykrojením, vázané jsou na bílých floristických drátcích, svázané floristickou bílou páskou. Pestíky jsou koupené v cukrářských potřebách, stejně tak perličky.

 

Dort panenka

 

-83-1.-dort-panenka.jpgKorpus světlý (pekla jsem ve dvou nerezových miskách vymazaných Herou a vysypaných moukou, které po postavení na sebe tvořily tvar sukně): 9 vajec, 360 g cukru krupice, 360 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 9 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 50-60 minut na 150 stupňů (menší misku jsem vyndala asi po 40 minutách).

Krém jahodový: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g jahodového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 400 g másla.

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

-83-2.-dort-panenka.jpgSkládání: Oba korpusy rozřezat na pláty, ty prokapat rumem se štávou z kompotu. Promazávat střídavě oběma krémy, světlý krém poklást kompotovanými jahodami. Nechat ztuhnout. Po ztuhnutí udělat v dortu nožem otvor, do něj zapíchnout panenku (je potřeba ji omýt a do pasu obalit do potravinové fólie), poté sukni seříznout do konečného tvaru, okrojky rozmělnit s krémem a rumem na punčovinu a sukni pomocí ní dotvarovat. Dort je potažený hmotou White icing, nejprve jsem potáhla přední bílou část (vzorek je na hmotě otlačený pomocí strukturální fólie na čokoládu), poté sukni (vykrojila jsem kolo, nařízla ho, okraje okrojila patchworkovým vykrajovátkem, přiložila na dort a nařasila). Nakonec jsem přilepila na tělo korzet, vykrojila šál a dort dozdobila cukrovými perličkami. Nápis je tvořený patchworkovým vykrajovátkem.

 

Krajkový čokodort

 

-84.-krajkovy-cokodort.jpgKorpus tmavý (forma cca 25x25cm): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 240 g polohrubou moukou, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a cca 30 minut na 150 stupňů.

Pařížská šlehačka: 500 ml živočišné šlehačky 33% + 200 g čokolády na vaření - za stálého míchání přivést k varu a krátce provařit. Nechat vychladnout a poté důkladně vychladit v lednici, nejlépe přes noc. Poté přidat 500 ml vychlazené 40% šlehačky a vyšlehat ručním šlehačem. Aby šlehačka spolehlivě držela, spojila jsem ji s 60 g želatinového ztužovače dr. Oetker připraveného podle návodu se 120 g vlažné vody. Krém je nutné spojit se ztužovačem až těsně před promazáváním!

-84-1.-krajkovy-cokodort.jpgSkládání: Korpus rozkrojit na tři pláty. Spodní díl vložit do umyté dortové formy, pokapat rumem, navrstvit polovinu pařížské šlehačky, přiklopit druhým plátem, opět ho zlehka pokapat rumem a potřít zbylou šlehačkou, zakončit posledním plátem korpusu. Nechat vychladit v lednici. Po ztuhnutí vyndat z formy, ušlehat 2 Ramy cremefine na šlehání, potřít povrch i boky dortu, důkladně uhladit hladkou cukrářskou kartou a těrkou. Povrch dortu jsem zdobila zoubkovanou cukrářskou kartou.

Malé mašle a krajka na bocích dortu jsou z čokolády zdobené tranferfolií, tmavé slzičky jsou stříkané čokoládou z celofánového kornoutku na pečicí papír, stejně tak cifra a kornoutky, z kterých je tvořený květ. Postup na čokoládovou mašli najdete TADY, já ji skládala pouze z 5 ks do vějířku, postup na vějíře ZDE, na kornoutky TADY - kornoutky jsem poté skládala do květu. Dort je dozdobený lískovými oříšky v jogurtu a margot snack.

 

Dort krtek v kalhotkách

 

-85.-dort-krtek-v-kalhotkach.jpgKorpus světlý (forma 22x32 cm): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 320 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém jahodový: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g jahodového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 320 g másla.

Krém podle simony751: 250 ml mléka, 1 PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 80 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

-85-2.-dort-krtek-v-kalhotkach.jpgSkládání: Z korpusu vyříznout základní tvar krtka, pak ho rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem se šťávou z kompotu, promazat jahodovým, světlým a zase jahodovým krémem, na světlý krém dát kompotované jahody. Po ztuhutí seříznout nejlépe jemně zoubkovaným nožem hrany dortu a krtka dotvarovat punčovinou (viz. FOTOPOSTUP). Dort je potažený dvěma potahovacími hmotami, černá a šedá část je kvůli snadnějšímu barvení sytých odstínů z mléčného marcipánu, modré a tělové části jsou White Icing (mléčný marcipán totiž lze jen velmi těžko zbarvit na světle modrou)- potřeba asi 300-400 g hmoty.

-85-4.-dort-krtek-v-kalhotkach.jpgMarcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa), 3 PL lžíce vody, 2 ČL aroma sladká mandle. Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat - na tento dort stačí poloviční dávka hmoty.

Písmenka a číslice jsou vykrojeny patchworkovým vykrajovátkem.

 

Dort francouzský buldoček

 

-86.-dort-francouzsky-buldocek.jpg

Korpus tmavý (forma 27x33 cm): 10 vajec, 400 g cukru krupice, 40 g prosátého kakaa, 360 g polohrubé mouky, 2 vrchovaté ČL prášku do pečiva, 10 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a cca 45 minut na 150 stupňů.

Krém pařížský: 8 vajec, 320 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 80 g kakaa, 625 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20-25 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

-86-1.-dort-francouzsky-buldocek.jpgKrém podle simony751: 250 ml mléka, 1 vrchovatá PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 80 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty a poté rozříznout na dva díly 27x16,5 cm, vznikne tak 8 plátů. 5-6 plátů promazat střídavě oběma krémy, každý plát před promazáním ještě pokapat rumem = základ na tělo, ze zbylých plátů promazat základ na hlavu (cca 10x12 cm), z okrojků pak základ na nohy. Nechat důkladně vychladit. Poté postupně seřezávat nejlépe jemně zoubkovaný nožem do požadovaného tvaru, z okrojků udělat punčovinu (přidat rum) a dort dotvarovat, včetně ocásku, důlků na oči... Poté potřít krémem a opět nechat chvíli vychladit. Dort je potáhnutý mléčnou hmotou, kterou jsem předbarvila kakaem.

-86-3.-dort-francouzsky-buldocek.jpgMarcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa), 3 PL lžíce vody, 2 ČL aroma sladká mandle. Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat.

Dokončení: Potáhnutý dort narýhovat minikosticí, přilepit drápky, čenich, do očních důlků vložit oči a olemovat tenkou šňůrkou marcipánu. Přidat obojek (efekt prošívání je tvořený kolečkem na švy). Uši jsou slepené z dílu černého a tělově zbarveného marcipánu. Poté jsem si naředila marcipán a pomocí minikostice ho přihlazovala směrem k růžové hmotě tak, aby vznikl efekt chloupků v uších. Do každého ucha jsem vložila 2 párátka, která jistila uši po vytvrdnutí v jejich poloze na dortu. Tělovou hmotu jsem ještě zlehka dobarvila nasucho černou prachovou barvou. Oko a čenich jsem potřela olejem, jiskru v oku jsem vytvořila bílou pudrovou barvou zředěnou alkoholem. Písmenka jsou tvořená patchworkovým vykrajovátkem.

 

Dort karamelový

 

-87.-karamelovy-dort.jpg

Piškot tmavý (forma průměr 25 cm): 6 vajec, 120 g cukru krupice, 120 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 40 g kakaa, 4 PL oleje. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat olej a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a prosátým kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 a asi 20-25 minut na 150 stupňů. Po vychladnutí rozkrojit na tři pláty.

Karamelová šlehačka: 80 g cukru krupice, 500 ml šlehačky (já použila jednu 31 a jednu 40%). Cukr rozpustit za stálého míchání na mírném ohni na karamel, poté zalít 250 ml smetany na šlehání a vařit tak dlouho, dokud se karamel ve smetaně nerozpustí. Uložit do druhého dne v lednici. Druhý den přidat zbylých 250 ml vychlazené smetany a společně ušlehat. Poté spojit se 30 g želatinového ztužovače Dr. Oetker rozmíchaného podle návodu v 60 ml vlažné vody.

-87-2.-karamelovy-dort.jpgPudinková šlehačka: 1 šlehačka, 1/2 vanilkového cukru, 200 ml mléka, 2/3 pudinku bez vaření Olé dr. Oetker. Ušlehat Ramu s cukrem, v druhé mísce ušlehat vychlazené mléko s pudinkovým práškem - obě hmoty zlehka sešlehat a spojit s 20 g želatinového ztužovače Dr. Oetker připraveného podle návodu se 40 g vlažné vody. Oba krémy je nutné připravovat až na poslední chvíli, aby nezačaly tuhnout!

Skládání: Do umyté dortové formy vložit 1. plát korpusu, karmelovyz-rez.jpgna něj navrstvit pudinkovou šlehačku. Přikrýt 2. plátem, navrstvit karamelovou šlehačku. Nakonec přiklopit 3. plátem a dát důkladně vychladit do lednice, nejlépe přes noc. Po ztuhnutí ušlehat 1,5 Ramy cremefine na šlehání s 1/2 vanilkového cukru - vychladlý korpus potřít rostlinnou šlehačkou a důkladně uhladit, povrch ozdobit zoubkovanou cukrářskou kartou. Poté dozdobit čokoládovými ozdobami z bílé a tmavé čokolády.

Mašle a tvary na bocích dortu jsou tvořené transferfólií, z které jsem si vystřihla požadované tvary, kapky jsou stříkané čokoládou z celofánového kornoutku na pečicí papír, stejně tak kornoutky. Postup na čokoládovou mašli najdete TADY, na vějíře ZDE, na kornoutky TADY. Dort je dozdobený lískovými oříšky v čokoládě a jogurtu.

 

Dort školní aktovka  

 

-88.-dort-skolni-aktovka.jpg

Korpus světlý (forma 25x29 cm): 9 vajec, 360 g cukru krupice, 360 g polohrubé mouky, 1,75 ČL prášku do pečiva, 9 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 50 minut na 150 stupňů.

 Krém jahodový: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g jahodového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 400 g másla.

Krém podle simony751: 250 ml mléka, 1 PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 80 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

-88-2.-dort-skolni-aktovka.jpgSkládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem se šťávou z kompotu, promazat jahodovým, světlým a zase jahodovým krémem, na světlý krém dát kompotované jahody a pod něj marmeládu. Po ztuhutí seříznout do požadovaného tvaru, z okrojků vytvořit punčovinu a tou dort dotvarovat, zejména pak klopu tašky. 

Dort je potažený hmotou White Icing - potřeba asi 800 g hmoty, potahovala jsem ho po částech - nejprve boční vínové díly, poté v kuse klopu a spodní část tašky. Boční růžové kapsy jsem lepila zvlášť na již potažený dort, stejně jako reflexní pruhy, přazku, lemy... 

-88-3.-dort-skolni-aktovka.jpgKočička: vytiskla jsem si obrázek, který jsem chtěla napodobit, ten jsem na měkké podložce propíchala po konturách vyvařenou jehlou. Takto připravený obrázek jsem obtiskla rubovou stranou na vyválený plátek white icingu - došlo tak k otlačení kontur na potahovou hmotu. Všechny kontury jsem obtáhla tenkým jedlým fixem, obrázek poté vyřízla a dobarvila pudrovými barvami zředěnými alkoholem. Motýlci jsou vykrajovaní patchworkovým vykrajovátkem, bílé zdobení je tvořené přes šablonu stencil. Návod na zdobení je TADY. Hmota na zdobení přes šablonu: 10 g bílku, asi 50 g prosátého cukru moučka, 1/4 ČL kukuřičného sirupu - třít asi 10-15 minut, pak přidat pár kapek citronu. Hmota by měla být hustější, aby nestékala. Kočku jsem vložila na tašku až po ozdobení stencilou. Reflexní pruhy jsou dobarvené stříbrnou pudrovou barvou zředěnou alkoholem.

 

Dort mobilní telefon Black Berry

 

-89.-dort-mobilni-telefon-black-berry.jpg

Korpus světlý (forma 22x32 cm): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 320 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém jahodový: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g jahodového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 320 g másla. 

Krém podle simony751: 250 ml mléka, 1 PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 80 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem se šťávou z kompotu, promazat jahodovým, světlým a zase jahodovým krémem, na světlý krém dát kompotované jahody a pod něj marmeládu. Po ztuhutí seříznout nejlépe jemně zoubkovaným nožem do požadovaného tvaru. 

-89-3.-dort-mobilni-telefon-black-berry.jpgDort je potažený hmotou White Icing - potřeba asi 800 g hmoty. Základní barva na potažení je šedá, poté dobarvená stříbrnou pudrovou barvou rozředěnou alkoholem. 

Na displej jsem si vytvořila několik odstínů modré, všechny kousky jsem vyválela na delší, relativně tenké válečky (nemusí být stejně velké) a poté přitiskla jeden vedle druhého. Opatrně jsem válečky rozválela tak, aby vznikla duhovaná plocha. Tlačítka jsem vykrájela podle pravítka ze silnějšího plátu, popis je částečně jedlým fixem, částečně malovaný štětcem gelovou barvou rozředěnou alkoholem (gelovkou jde malování lépe!), bílá písmena jsou tvořená z bílé pudrové barvy rozředěné alkoholem. Dvojka na displeji je vykrojená patchworkovým vykrajovátkem, písmeno O klasicky dvěma kolečky.

 

Dort růžovo-černá kabelka

 

-90.-dort-ruzovo-cerna-kabelka.jpg

Korpus světlý (forma 24x29 cm): 7 vajec, 320 g cukru krupice, 320 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a cca 40 minut na 150 stupňů. 

Krém pařížský: 5 vajec, 200 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 50 g kakaa, 400 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla. 

Krém podle simony751: 250 ml mléka, 1 vrchovatá PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 80 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

-90-4.-dort-ruzovo-cerna-kabelka.jpgSkládání: Korpus rozříznout podélně na dva kusy tak, aby vznikly dva korpusy 24x14 cm. Poté každý korpus rozřezat na 4 pláty, čímž nám vznikne dohromady 8 plátů. Každý plát pokapat rumem a střídavě promazávat oběma krémy. Dát ztuhnout do lednice. Po důkladném vychlazení seříznout korpus nejlépe pomocí jemně zoubkovaného nože do přibližného tvaru, z okrojků udělat punčovinu a dotvarovat vršek kabelky. Nechat opět chvíli vychladit. 

Dort je potažený hmotou white icing, jednotlivé aplikace jsou lepené na již potažený dort. Prošívání na kabelce je tvořené rádlem na prošívání. Přazky jsou dobarvené zlatou pudrovou barvou rozředěnou alkoholem. 

 

Dort s leknínem zdobený stencilou

 

Obrazek

Korpus tmavý (forma 25x25 cm): 9 vajec, 360 g cukru krupice, 3 PL prosátého kakaa dovážit do 320 g polohrubou moukou, 1,5 ČL prášku do pečiva, 9 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém meruňkový: 500 ml šťávy z meruňkového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g vanilkového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 320 g másla.

ObrazekKrém podle simony751: 250 ml mléka, 1 PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 60 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. Dort je potažený hmotou White Icing - potřeba asi 800 g hmoty, květy jsou WI smíchaný s mléčným marcipánem.

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem se šťávou z kompotu, promazat meruňkovým, světlým a zase meruňkovým krémem, na světlý krém dát kompotované meruňky a pod něj marmeládu.

ObrazekZdobení po bocích a v rozích dortu je tzv. stencilou. Návod na zdobení je TADY.

Hmota na zdobení přes šablonu: 20 g bílku, asi 100 g prosátého cukru moučka, 1/2 ČL kukuřičného sirupu - třít asi 20 minut, pak přidat pár kapek citronu. Hmota by měla být hustější, aby nestékala.

 

Dort parkur

 

Obrazek

Korpus světlý (forma 22x32 cm): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 320 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém jahodový: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g jahodového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 320 g másla.

ObrazekKrém podle simony751: 250 ml mléka, 1 PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 60 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

Dort je potažený hmotou White Icing - potřeba asi 800 g hmoty, figurky jsou z mléčného marcipánu od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa), 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat.

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem se šťávou z kompotu, promazat jahodovým, světlým a zase jahodovým krémem, na světlý krém dát kompotované jahody a pod něj marmeládu. Po ztuhutí uříznout po kratší straně plát na překážku (tu potáhnout zvlášť).

Písmenka jsou vykrajovaná patchworkem, figurky modelované z ruky, tráva je icing protlačený přes lis na česnek.

 

Dort s pivoňkou

 

Obrazek

Korpus tmavý (forma průměr 26 cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 280 g polohrubou moukou, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Korpus světlý (forma průměr 19): 4 vejce, 160 g cukru krupice, 160 g polohrubé mouky, 1 menší ČL prášku do pečiva, 4 PL teplé vody. Pekla jsem 10 minut na 180 stupňů a cca 30 minut na 150.

Krém podle simony751: 250 ml mléka, 1 PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 80 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 másla. Ochutit rumem.

ObrazekKrém pařížský: 9 vejec, 360 g krupicového cukru, 2 vanilkové cukry, 100 g kakaa, 750 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

Skládání spodního korpusu: Tmavý korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem, promazat střídavě pařížským, světlým a zase pařížským krémem. Důkladně vychladit!

Skládání vrchního korpusu: Světlý korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem, promazat střídavě pařížským, světlým a zase pařížským krémem. Opět Obrazekdůkladně vychladit. Oba vychlazené díly potáhnout hmotou (použila jsem Vhite icing a Pastu Damu v poměru cca 1:1). Dát ztuhnout zvlášť do lednice. Teprve po zatuhnutí položit oba díly na sebe, pod vrchní díl namazat trochu krému.

Květiny jsou modelované z hmoty White icing, vázané na drátkách, listy na pivoňku jsem vykrajovala střední a malou vykrajovačkou na kaly, zaoblenou část jsem pak okrojila zoubkovanou kovovou vykrajovačkou tak, aby byly jednotlivé listy střapaté. Všechny lístky jsem usušila ve tvarovačích a skládala až po částečném zatuhnutí. Při skládání jsem jednolivé lístky ještě vypodkládala kousky poskládaného alobalu tak, aby držely požadovaný tvar.

 

Tvarohový dort jahodovo-citronový

 

Obrazek

Korpus: 3 vejce, 3 PL cukru krupice, 3 PL polohrubé mouky. Ušlehat bílky s polovinou cukru. Žloutky ušlehat s druhou polovinou (cca 3 minuty), pak zlehka vmíchat mouku a bílky. Péct v dortové formě cca 17-20 minut.

Tvarohovo-šlehačkový krém: 250 ml šlehačky, 1 tvaroh (250 g), 1 zakysaná smetana (200 g), 2 vanilkové cukry, 1-2 PL cukru moučky, 1 želatinový ztužovač dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Poté spojit s želatinovým ztužovačem připraveným podle návodu.

ObrazekSkládání: Korpus po vychladnutí vrátit do umyté dortové formy, je většinou po vychladnutí o malinko menší. Do vzniklých mezírek po obvodu dortové formy vložil plátky citronu (půlkolečka), korpus poklást čerstvými jahodami a zalít tvarohovo-šlehačkovým krémem. Důkladně uhladit cukrářskou kartou. Nechat vychladit minimálně 2 hodiny, ale nejlépe přes noc. Po ztuhnutí sundat formu, dozdobit ovocem (jahody, třešně, citrony, jablka vyskládaná do špiček), případně čokoládovými ozdobami (tyto jsou zakoupené hotové). Ovoce pro delší čerstvý vzhled potřít želatinou nebo piping gelem. Boky dortu dozdobit polovinu menších jahod.

 

Dort Pat a Mat

 

Obrazek

Korpus tmavý (forma 20x25 cm): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 240 g polohrubou moukou, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a cca 40 minut na 150 stupňů.

Krém pařížský: 5 vajec, 200 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 50 g kakaa, 350 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

ObrazekKrém podle simony751: 250 ml mléka, 1 vrchovatá PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 60 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý plát pokapat rumem. Promazávat střídavě tmavým, světlým a zase tmavým krémem. Vykrojit díru na pískoviště a potřít zbylým tmavým krémem. Část dortu je potažená hmotou White icing, hlína je strouhaná čokoláda na vaření, písek drcené piškoty, figurky a modelované předměty (kromě lístů) jsou z mléčného marcipánu.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa), 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Na tento dort je potřeba maximálně poloviční dávka. Písmenka jsou vykrajovaná patchworkovým vykrajovátkem.

 

Dort sestřička s kartotékou

 

Obrazek

Korpus světlý (kulatá nastavitelná forma průměr 25 cm stlačená na ovál): 5 vajec, 200 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, 1 ČL prášku do pečiva, 5 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 35-40 minut na 150 stupňů.

Krém jahodový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 2/3 jahodového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 180 g másla.

Krém podle simony751: 250 ml mléka, 1 PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 60 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

ObrazekMarcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa), 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Na tento dort je potřeba maximálně poloviční dávka - pouze na figurky.

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem nebo šťávou z kompotu, promazat jahodovým, světlým a zase jahodovým krémem, pod světlý krém namazat marmeládu. Dort je potažený hmotou White icing, figurky jsou z mléčného marcipánu.

Kartotéku jsem vyrobila z lázeňských oplatek Kolonáda, které jsem promazávala a slepovala světlým krémem. Spodní okraj jsem dělala tvořítkem na šňůru perel.

 

Dort bílé rafaelo

 

Obrazek

Korpus tmavý (forma cca 27x33cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 280 g polohrubou moukou, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a cca 30 minut na 150 stupňů.

Pařížská šlehačka podle Zdenky: 2 živočišné šlehačky 33% + 1 šlehačka 40%, 3x100 g čokolády na vaření Orion - svařit, nechat vystydnout a poté důkladně vychladit v lednici, nejlépe Obrazekpřes noc. Vyšlehat ručním šlehačem krátce na nejvyšší výkon. Šlehačka je jako tuhý krém. (Pozn. šlehačku jsem pro jistotu ztužila 1/2 želatinového ztužovače Dr. Oetker, který jsem připravila podle návodu).

Šlehačkový krém: 3 šlehačky, 2-3 vanilkové cukry - ušlehat a spojit s 1 želatinovým ztužovačem Dr. Oetker připraveným podle návodu. Oba krémy je nutné spojit se ztužovačem až těsně před promazáváním!

Skládání: Korpus rozkrojit na dva pláty. Spodní díl vložit Obrazekdo dortové formy, pokapat rumem, navrstvit pařížskou šlehačku, poté 2/3 světlé šlehačky, přiklopit druhým plátem, opět ho zlehka pokapat rumem a potřít zbylým světlým krémem. Nechat vychladit v lednici. Po ztuhnutí ušlehat cca 1,5 Ramy cremefine na šlehání, potřít povrch i boky dortu, důkladně uhladit hladkou cukrářskou kartou. Povrch dortu jsem zdobila zoubkovanou cukrářskou kartou.

Mašle i špice na bocích jsou z čokolády zdobené tranferfolií (i na špice si fólii nejprve nastříhám, pak nanesu čokoládu a sloupnu...je to jednodušší než natírat celou fólii a čokoládu pak krájet), špice na dortu, lístek i číslice jsou stříkané čokoládou z celofánového kornoutku na pečicí papír. Postup na čokoládovou mašli najdete TADY, na vějíře ZDE, na spirálu TADY, na kanýrky TADY. Dort je dozdobený rafaelo koulemi.


Dort pro zdravotní sestru

 

Obrazek

Korpus světlý (forma cca 25x30 cm): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 320 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40-50 minut na 150 stupňů.

Krém jahodovo-malinový: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g malinového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 320 g másla.

ObrazekKrém podle simony751: 250 ml mléka, 1 PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 60 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa), 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat.

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem nebo šťávou z kompotu, promazat jahodovým, světlým a zase jahodovým krémem, pod světlý krém namazat marmeládu a krém poklást kompotovanými jahodami. Dort je potažený hmotou White icing, zdravotnické pomůcky jsou tvarovány z mléčného marcipánu, stříbrné potřeby jsou natřeny potravinářskou stříbrnou pudrovou barvou rozředěnou v alkoholu. Popisy na teploměru a injekci - malovala jsem tenkým štětečkem gelovkou rozředěnou vodou.

Dort krtek s ježkem

 

Obrazek

Korpus světlý (kulatá nastavitelná forma průměr 25 cm stlačená na ovál): 5 vajec, 200 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, 1 ČL prášku do pečiva, 5 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 35-40 minut na 150 stupňů.

Krém jahodovo-malinový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 2/3 malinového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 180 g másla.

Krém podle simony751: 250 ml mléka, 1 PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 60 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

ObrazekMarcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa), 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat.

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem nebo šťávou z kompotu, promazat jahodovým, světlým a zase jahodovým krémem, pod světlý krém namazat marmeládu a krém poklást kompotovanými jahodami. Vykrojit "jezírko" a v tomto místě 1 vrstvu korpusu vynechat. Dort je potažený hmotou White icing, u trávy jsem smíchala WI s trochou marcipánu, figurky jsou celé z mléčného marcipánu.

Z korpusu, který jsem ušetřila při vykrojení jezírka, jsem poskládala nahrubo hromadu, zbylé okrojky jsem zpracovala s krémem na punčovinu  a krtinu dotvarovala. Ve finále jsem ji potřela krémem obarveným kakaem a posypala strouhanou čokoládou.

 

 

 

Moje dorty - strana:  1312, 11, 10 987, 6, 5, 4321   

 

 

Náhledy fotografií ze složky Moje dorty I