Jdi na obsah Jdi na menu
 


Souhrnné recepty na krémy: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/kremy

Souhrnné recepty na korpusy: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/piskotove-korpusy

Souhrnné recepty na modelovací hmoty: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/potahove-hmoty

 

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

 

 

Moje dorty - strana:  1312, 11, 10 987, 6, 5, 4321  

 

 

 

Dort s červenou želatinou a ovocem

 

Obrazek

Korpus světlý (forma průměr 26 cm): 5 vajec, 200 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, 1 ČL prášku do pečiva, 5 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 30-40 minut na 150 stupňů.

Tvarohovo-šlehačkový krém: 300 g šlehačky, 1 tvaroh (250 g), 1 zakysaná smetana (200 g), 1 vanilkový cukr, 2 PL cukru moučky, 1 želatinový ztužovač dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Poté spojit s želatinovým ztužovačem připraveným podle návodu. Do 1/3 krému vmíchat asi 4 rozmixované jahody a 1-2 PL jahdové marmelády.

ObrazekSkládání: Korpus rozřezat na 3 plátky, první plát vrátit do formy, potřít jahodovou marmeládou, nalít 1/2 bílého krému, přiklopit druhý plát, poklást kompotovanými jahodami (vodu slít - bude použita na želatinu) a jahodovým krémem, poté přiklopit posledním plátem a natřít zbylý bílý krém. Urovnat a nechat důkladně vychladit. Po ztuhnutí zalít ještě ve formě želatinou (250 ml šťávy z jahodového kompotu, 2 PL cukru, 1 dortové želé). Po ztuhnutí želatiny opatrně odkrojit od dorové formy, vyndat, boky potřt ušlehanou Ramou cremefine na šlehání (dobře drží tvar) a dozdobit.

Půlkruhy na bocích i mašle jsou z bílé čokolády zdobené transfer folií. Spirála je rovněž čokoládová. Krájené ovoce je potřené piping gelem.

 

Dort koňská hlava

 

Obrazek

Korpus tmavý na plech (forma 24x29 cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 280 g polohrubou moukou, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a cca 40 minut na 150 stupňů.

Krém pařížský: 5 vajec, 200 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 50 g kakaa, 420 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

ObrazekKrém podle simony751: 250 ml mléka, 1 vrchovatá PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 60 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

Skládání: Korpus okrojit podle obrázku (vytiskla jsem si obrázek z internetu), rozřezat na 4 pláty, každý plát pokapat rumem. Promazávat střídavě tmavým, světlým a zase tmavým krémem. Seříznout do přibližného tvaru, ze všech okrojků udělat punčovinu (korpus, krém, rum, marmeláda) a tou celý dort dotvarovat. Vše nechat důkladně zachladit, podle potřeby ještě dotvarovat, potřít zbylým krémem a potáhnout.

Dort je potažený hmotou White icing, kromě gelových barev jsemvýrzně dobarvila kakaem. Stínováno pudrovou černou barvou. Písmenka jsou vykrajovaná patchworkovým vykrajovátkem.

 

Dort s žirafou

 

Obrazek

Korpus světlý: 5 vajec, 200 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, 1 ČL prášku do pečiva, 5 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém jahodovo-malinový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 2/3 malinového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 60 g Hery.

Krém podle simony751: 250 ml mléka, 1 PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 60 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

ObrazekMarcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa), 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat.

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem nebo šťávou z kompotu, promazat jahodovým, světlým a zase jahodovým krémem, pod světlý krém namazat marmeládu a krém poklást kompotovanými jahodami. Dort je potažený hmotou White icing, vzoreček na "trávě" pod žirafou je vytlačený strukturální fólií. Květiny jsou rovněž WI, žirafa, jednička, číslice a spodní okraj mléčný marcipán. Žirafa je ve dvou nohách jištěná špejlemi, špejli z přední nohy jsem vedla až do hlavy :-). Jednička rovněž na špejli.

 

Svatební dort s kopretinami

 

Obrazek

Korpus světlý (forma průměr 26 cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Korpus tmavý: 4 vejce, 160 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 160 g polohrubou moukou, 1 menší ČL prášku do pečiva, 4 PL teplé vody. Pekla jsem 10 minut na 180 stupňů a cca 30 minut na 150.

ObrazekKrém jahodovo-malinový: 375 ml šťávy z jahodového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 jahodový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 180 g másla a 80 g Hery.

Krém podle simony751: 500 ml mléka, 2 PL Gustinu, 2 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 160 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 500 másla. Ochutit rumem.

Krém pařížský: 4 vejce, 160 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 40 g kakaa, 250 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

ObrazekSkládání spodního korpusu: Světlý korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem nebo šťávou z kompotu, promazat střídavě jahodovým, světlým a zase jahodovým krémem, pod světlý krém namazat marmeládu a krém poklást kompotovanými jahodami. Důkladně vychladit!

Skládání vrchního korpusu: Tmavý korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem, promazat střídavě pařížským, světlým a zase pařížským krémem. Opět důkladně vychladit. Oba vychlazené díly potáhnout hmotou Vhite icing a dát ztuhnout zvlášť do lednice. Teprve po zatuhnutí položit oba díly na sebe, pod vrchní díl namazat trochu krému.

Květiny jsou vázané na drátkách, špice a mašle jsou z bílé čokolády obarvené pudrovou a gelovou barvou na zeleno, vzorek je tvořený tranferfólií na čokoládu.

 

Dort půllitr Pilsner

 

Obrazek

Korpus tmavý (forma cca24x24cm): 4 vejce, 160 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 160 g polohrubou moukou, 1 menší ČL prášku do pečiva, 4 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 20 minut na 150 stupňů.

Krém jahodový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g jahodového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla.

Krém světlý: 125 ml mléka, 3/4 PL Gustinu, 1/2 PL polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 30 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 125 g másla. Ochutit rumem.

ObrazekSkládání: Z korpusu vyřezat podle širokého hrnku nebo talířku kolečka cca 11-12 cm velké, každé kolečko ještě proříznout (vznikne tedy 8 plátků korpusu). Každý plát prokapat rumem se šťávou z kompotu, promazat střídavě oběma krémy, případně proložit kompotovanými jahodami. Nechat zchladit. Z okrojků, krému a trochy rumu vypracovat punčovinu a tou celý dort po vychlazení dotvarovat (kopule nahoře, srovnání nerovností po bocích dortu). Poté potáhnout pruhem zlatooranžového marcipánu, vytvořit spodní lem půllitru a vrchní pruh pěny ve sklenici. jsem si vytvořila několik hodin dopředu, je upevněné na kulatých párátkách.

ObrazekEtiketu jsem vykrojila podle obrázku vytisknutého z internetu, stejně tak pečeť. Nápis jsem si nejprve na papíru po obvodu písmen propíchala na měkké podložce jehlou a poté otiskla rubovou stranu papíru, kde vznikly propícháním výstupky, na marcipán. Poté jsem nápis vybarvila gelovou barvou lehce naředěnou vodou.

Chléb je kousek korpusu, kůrka je marcipánová (přilepeno troškou krému) omočená v cukru. Párek marcipán, rovněž účtenka.

ObrazekPěna je z bílků šlehaných v páře (2 bílky, 120 g cukru krupice - ušlehat bílky do tuha, poté zašlehat cukr. Mísu vložit do hrnce s vroucí vodou a šlehat cca 10-15 minut do tuha. Poté ještě chvíli šlehat, dokud sníh nezchladne). Špičky na pěně jsem vytahovala lžičkou.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa), 3 PL lžíce vody, 2 ČL aroma sladká mandle. Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat.


Dort Superman zachraňující kačenku

 

Obrazek

Korpus tmavý: 4 vejce, 160 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 160 g polohrubou moukou, 1 menší ČL prášku do pečiva, 4 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 30 minut na 150 stupňů.

Krém pařížský: 4 vajec, 160 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 40 g kakaa, 250 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

ObrazekKrém podle simony751: 250 ml mléka, 1 vrchovatá PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 60 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

Skládání: Korpus rozřezat na 3-4 pláty, každý plát prokapat rumem, promazat střídavě oběma krémy. Dort je potažený hmotou White icing, figurky a dekorace jsou z mléčného marcipánu. Tráva je tvořená přes lis na česnek.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa), 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat.

 

Dort slza s velkou růží

 

Obrazek

Korpus tmavý: 5 vajec, 200 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 200 g polohrubou moukou, 1 ČL prášku do pečiva, 5 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém višňový: 250 ml šťávy z višňového kompotu, 100 g cukru krupice, 2/3 jahodového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 180 g másla.

ObrazekKrém pudinkový 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa), 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat.

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem, promazat višňovým, světlým a zase višňovým krémem, světlý krém poklást kompotovanými višněmi. Spodní okraj dortu je vykrojený ozdobnou patchworkovým vykrajovátkem (krajka). Malá kvítka jsou z hmoty White icing, vázaná na drátky. Velkou růži jsem modelovala podle návodu TADY.

 

Dort Pagani zonda

 

Obrazek

Korpus tmavý na plech (roztáhla jsem formu přibližně 29x31 cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 280 g polohrubou moukou, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a cca 30 minut na 150 stupňů.

Krém pařížský: 5 vajec, 200 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 50 g kakaa, 420 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

ObrazekKrém podle simony751: 250 ml mléka, 1 vrchovatá PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 60 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

Skládání: Korpus rozřezat na 2 pruhy (cca 14x31 cm), každý pruh ještě podle výšky 1-2x proříznout. Vyskládat do přibližného tvaru auta (auto jsem vzadu ještě z okrojků o cca 3-4 cm nastavila). Promazávat střídavě oběma krémy, korpusy prokapávat rumem. Vše nechat důkladně zachladit a teprve poté ořezávat do konečné podoby. Z okrojků, krému a rumu vyrobit punčovinu, pomocí ní dotvarovat do finální podoby blatníky apod. Vykrojit díry na kola (trochu větší, protože potahovou hmotou se zmenší).

Kola jsem tvořila ze sušenek Disco, které jsem potáhla. Celý dort je potažený mléčnou hmotou - Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa), 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dávám 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Na tento dort jsem pro jistotu vyrobila marcipán z celé krabice, 1 dávka by byla tzv. "na doraz".

Písmena jsou vykrajovaná patchworkovým vykrajovátkem, zrcátka jsem přidělala na kulatých párátkách. Okna, kola a některé doplňky jsou natřené stříbrnou pudrovou barvou zředěnou alkoholem.

 

Dort kamion

 

Obrazek

Korpus tmavý na plech (přibližně 32x32 cm): 5 vajec, 200 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 200 g polohrubou moukou, 1 ČL prášku do pečiva, 5 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 20 minut na 150 stupňů.

Korpus světlý na plech (přibližně 32x32 cm): 5 vajec, 200 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, 1 ČL prášku do pečiva, 5 PL teplé vody. Postup stejný jako u tmavého korpusu.

ObrazekKrém pařížský: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g kakaa, 500 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

Krém podle simony751: 375 ml mléka, 1,5 PL Gustinu, 1,5 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 110 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 300 g másla a 75 g Hery. Ochutit rumem.

Skládání: Každý korpus rozřezat na 3 pruhy (cca 10 cm široké), vyskládat do přibližného tvaru kamionu (zvlášť podvozek, o něco kratší návěs a ze zbytku kabinu). Promazávat střídavě oběma krémy, korpusy prokapávat rumem. Vše nechat důkladně zachladit! Poté podvozek trochu seříznout, aby byl Obrazekužší než vršek návěsu, vykrojit díry na kola (já vyřízla celý pruh na zadní kola, na přední kolo jsem vydlabala korpus lžičkou). Podvozek potáhnout a dát opět zachladit. Poté potáhnout vršek návěsu a opět zachladit. Teprve po důkladném vychlazení jsem přidělala kola (kola jsou ze sušenek - věnečky - potažené hmotou White icing) a položila návěs na podvozek. Nakonec jsem potahovala a tvarovala kabinu, do které jsem opět před potažením vydlabala místo na kola.

Celý dort je potažený hmotou White icing, písmena jsou vykrajovaná patchworkovým vykrajovátkem, zrcátka jsem přidělala na kulatá párátka. Ve finále jsem kola, nádrž apod. natřela stříbrnou pudrovou barvou zředěnou alkoholem.

 

Dort Batman

 

Obrazek

Korpus tmavý z hladké mouky (nastavitelná kulatá forma průměr 28 cm stlačená na ovál): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 280 g polohrubou moukou, 1 ČL prášku do pečiva, 8 PL oleje. Bílky ušlehat s cukrem dotuha, poté všlehat po jednom žloutky, přidat olej a poté lehce vmíchat metličkou mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Korpus na auto: 3 vejce, 3 PL cukru krupice, 3 PL polohrubé mouky. Ušlehat bílky s cukrem dotuha, po jednom všlehat žloutky, nakonec zlehka vmíchat mouku. Péct na 180 stupňů asi 10-12 minut.

Obrazek

Vařený čokokrém podle Zdenky: Základ si připravíme den předem. 1 šlehačka 30 a více %, 2 žloutky, 35 dkg cukru, 1 kakao 100 g, nej je holanské tmavé, 10 dkg omegy 100% tuk. Toto vše dáme do hrnce dobře promícháme ještě za studena a za stálého míchání uvaříme. Není nutno vařit dlouho, jen nechat přejít pár vteřin varem. Necháme vychladnout a dáme přes noc do lednice. Vyšleháme 2 másla a vychladlou směs zašleháme po lžících. Pozor, směs je hustá a tuhá. Nemusíte se bát, to je správné. Tento krém vystačí na velký dort o průměru 35 cm a 2 x prořízlý.

Krém podle simony751: 250 ml mléka, 1 PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 60 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla a 50 g Hery. Ochutit rumem.

Dort je potažený hmotou White Icing smíchanou napůl s hmotou Pasta Dama Dekor - potřeba celkem asi 700 g hmoty, figurka je z mléčného marcipánu od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa), 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat.

ObrazekSkládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem, promazat tmavým, světlým a zase tmavým krémem.

Auto vyskládat do přibližného tvaru, okrájet, dotvarovat punčovinou a po ztuhnutí potáhnout a dozdobit. Figurka je modelovaná z ruky, hlavičku jsem ale tvarovala ve formičce ze silikonu, kterou mi darovala Evča (děkuju!), podle potřeby jsem tvar hlavičky upravila. Okraj dortu je vykrojený ozdobnou lištou.

Znak jsem vykrojila podle ostřihnutého obrázku.

 

Dort pro brankáře

 

Obrazek

Korpus světlý (forma 25x30 cm): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 320 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém jahodový: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g jahodového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 240 g másla a 80 g Hery.

Krém podle simony751: 250 ml mléka, 1 PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 60 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla a 50 g Hery. Ochutit rumem.

ObrazekDort je potažený hmotou White Icing - potřeba asi 800 g hmoty, figurka je z mléčného marcipánu od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa), 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat.

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem se šťávou z kompotu, promazat jahodovým, světlým a zase jahodovým krémem, na světlý krém dát kompotované jahody.

Branka je z rozředěné mléčné hmoty, kterou jsem stříkala injekční stříkačkou na 250 g balíček kávy, který jsem obalila do potravinové fólie. Po zaschnutí jsem opatrně sundala. Čáry jsem stříkala z White icingu stejným způsobem přes stříkačku. Písmenka jsou vykrajovaná patchworkem, figurka modelovaná z ruky, tráva protlačená přes lis na česnek.

 

Dort myslivec s jezevčíkem

 

Obrazek

Korpus světlý: 5 vajec, 200 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, 1 ČL prášku do pečiva, 5 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém jahodový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 2/3 jahodového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 60 g Hery.

Krém podle simony751: 250 ml mléka, 1 PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 60 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla a 50 g Hery. Ochutit rumem.

ObrazekMarcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa), 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat.

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem nebo šťávou z kompotu, promazat jahodovým, světlým a zase jahodovým krémem, světlý krém poklást kompotovanými jahodami. Vzorek na potahu jsem tvořila strukturální fólií na čokoládu, stejně tak vzorek na "mechu". Stromeček je z hmoty Formix, kterou je obalený zmezlinový kornoutek. Hmota je poté nastříhána nůžkami. Spodní okraj dortu je vykrojený ozdobnou lištou.


Dort slunečnice s cesmínou

 

Obrazek

Korpus tmavý (kulatá forma průměr 28 cm): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 320 g polohrubou moukou, 1,5 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém pařížský: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g kakaa, 350 g másla, 150 g Hery. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla s Herou.

ObrazekKrém podle simony751: 250 ml mléka, 1 PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 60 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla a 50 g Hery. Ochutit rumem.

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem, promazat střídavě oběma krémy. Dort je potažený hmotou White Icing, ze stejné hmoty jsou modelované květiny. Cesmína a bílá kvítka jsou na drátkách. Bílá kvítka jsou vykrajovaná vykrajovačkou na ostrý květ , slunečnice je vykrajovaná velkou vykrajovačkou.

 

Čokodort kávová zrna

 

Obrazek

Korpus kakaový (forma průměr 24 cm): 5 vajec, 200 g cukru krupice, 2 PL kakaa - dovážit do 200 g polohrubou moukou, 1 ČL prášku do pečiva, 5 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 35-40 minut na 150 stupňů.

Krém pařížský: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g kakaa, 350 g másla, 150 g Hery. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla s Herou.

ObrazekKrém pudinkový: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 150 g másla a 100 g Hery. Ochutit rumem.

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem, promazat střídavě oběma krémy. Povrch dortu jsem potřela pařížským krémem. Horní plocha dortu a špice jsou čokoláda odlitá do tzv. strukturální fólie, boky jsou pouze potřené krémem. Ozdoby s kávovými zrny jsou tvořeny z transferfolie, postup na čokoládovou mašli najdete TADY, na vějíře ZDE, na spirálu TADY. Číslo je vykrojené z hmoty White Icing.

 

Dort Mr. Bean

 

Obrazek

Korpus světlý (kulatá nastavitelná forma průměr 30 cm stlačená na ovál): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém jahodový: 375 ml šťávy z jahodového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 jahodový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 180 g másla a 80 g Hery.

Pudinkový krém: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 150 g másla a 100 g Hery. Ochutit rumem.

ObrazekSkládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem smíchaným se šťávou z kompotu, promazat střídavě oběma krémy, některé vrtstvy proložit kompotovanými jahodami, pod světlý krém namazat marmeládu. Dort je potažený hmotou White Icing - potřeba asi 800 g hmoty, Mr. Bean je tvořený podle obrázku z hmoty White Icing a z hmoty Formix - vytiskla jsem si dva obrázky, na jeden dala fólii, druhý jsem rozstříhala a podle částí vykrajovala díly, které jsem skládala na obrázek potažený fólii. Poté jsem vše přenesla po částech na dort a přilepila troškou vody.

 

Dort ořechovo - čokoládový

 

Obrazek

Korpus ořechový (forma 25x25 cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 100 g strouhaných ořechů a 2 PL kakaa - dovážit do 280 g polohrubou moukou, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva, kakaem a ořechy. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém pařížský: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g kakaa, 350 g másla, 150 g Hery. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla s Herou.

ObrazekKrém pudinkový: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 150 g másla a 100 g Hery. Ochutit rumem.

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem, promazat střídavě pudinkovým, pařížským a zase pudinkovým krémem. Povrch dortu jsem potřela opět pařížským krémem. Horní plocha dortu je čokoláda odlitá do tzv. strukturální fólie, boky jsou pouze potřené krémem. Špičky na bocích, špice nahoře a mašle jsou tvořeny z transferfolie, postup na čokoládovou mašli najdete TADY, na vějíře ZDE, na spirálu TADY, kroužky, číslice a ozdoby vzadu jsem stříkala podle fantazie na pečicí papír.

 

Dort s border kolií

 

Obrazek

Korpus tmavý (kulatá nastavitelná forma průměr 28 cm stlačená na ovál): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 240 g polohrubou moukou, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Korpus na psa: 4 vejce, 160 g cukru krupice, 160 g polohrubé mouky, 1 necelá ČL prášku do pečiva, 4 PL teplé vody. Postup jako u tmavého korpusu, péct na plechu asi 18-20 minut na 180 stupňů.

ObrazekKrém jahodový: 375 ml šťávy z jahodového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 jahodový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 180 g másla a 90 g Hery.

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 150 g másla a 100 g Hery. Ochutit rumem. Dort je potažený hmotou White Icing - potřeba asi 800 g hmoty.

ObrazekSkládání: Korpus rozřezat na 3 pláty, každý pokapat rumem se šťávou z kompotu, promazat střídavě oběma krémy, na světlý krém dát kompotované jahody. Okraj dortu je obštípaný kleštičkami na marcipán. Psa jsem modelovala nejprve z promazaného korpusu, který jsem nahrubo ořezala a dotvarovala punčovinou, poté potáhla silnějším icingem - nejprve packy bílou a pak celého psa černou. Postavu jsem přikryla igelitem, aby icing neosychal, a postupně jsem narýhovala srst hlubšími zářezy. Nakonec jsem dodělala bílý čumák a pásek za krkem, ocas, oči...

 

Hudební dort s broskvemi

 

Obrazek

Piškot (forma 25x25 cm): 6 vajec, 120 g cukru krupice, 120 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 40 g kakaa, 4 PL oleje. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat olej a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a prosátým kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct asi 20 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí rozkrojit na dva pláty, jeden plát vložit zpátky do umyté formy, pokapat rumem, potřít červenou marmeládou, poklást kompotovanými broskvemi a zalít krémem.

Krém: 1 šlehačka, 1 tvaroh, 1 zakysaná smetana, 2 vanilkové cukry, 2 PL cukru moučky, 1 želatinový ztužovač dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou Obrazekšlehačku. Poté spojit s želatinovým ztužovačem připraveným podle návodu. 1/3 krému okamžitě nalít na broskve, 1/3 odložit na povrch dortu, do poslední 1/3 přidat asi 2 rozmixované broskve a nalít na světlý krém. Poté přiklopit druhým plátem piškotu a polít odloženým světlým krémem. Vše dát vychladit do lednice alespoň na 3 hodiny.

Dokončení. Po ztuhnutí vyndat z formy, potřít celý povrch dortu 1 ušlehanou Ramou cremefine na šlehání (dobře drží tvar), povrch dortu ozdobit cukrářskou kartou, ovocem a čokoládovými ozdobami.

Ozdoby na bocích dortu jsou odlité z bílé čokolády do strukturální folie, mašle a vějíř jsou vyráběné na transferfolii s motivem houslového klíče. Návod na čokoládovou mašli najdete TADY, na vějíř-kanýr ZDE a na dvoubarevné vějíře ZDE.


Slaný dort s cherry rajčátky

 

Obrazek

Suroviny: Jeden světlý a jeden tmavý toustový chléb, 1 šunkové pomazánkové máslo, 2 přírodní pomazánková másla, asi 3-4 stroužky česneku, 1 balení taveného sýra, 1/2 kg vlašského salátu, uzenina, sýry, zelenina podle fantazie.

Postup: Na podložku, kde již dort zůstane, dát 4 pruhy pečicího papíru (pro ochránění papírové dortové podložky) a začít skládat - ve dvou řadách po třech světlých toustových chlebech, pomazat šunkovým pomazánkovým máslem, poklást šunkou. Druhou vrstvu tvoří 6 plátků tmavého chleba, vlašský salát, třetí vrstvu Obrazeksvětlý chléb, vlašský salát, čtvrtou vrstvu tmavý chléb, zhruba polovina pomazánky z pomazánkového másla, taveného sýra a česneku - poklást plátkovým sýrem. Poslední vrstvu tvoří světlý chléb. Po bocích dortu (vpředu a vzadu) nalepit zbylý chléb, který zároveň srovná nerovnosti, boční kratší strany seříznout. Celý dort obmazat zbylou pomazánkou, ozdobit cukrářskou kartou. Boky dortu tvoří plátky sýra, salám, vršek dortu zdobit podle vlastní fantazie (uzenina, sýr, cherry rajčátky, okurka, sterilované kukuřičky, pórek...)

 

Dort narcisy v květináči

 

Obrazek

Korpus světlý (pečeno ve dvou do sebe zapadajících miskách): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 320 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů (menší misku), větší misku jsem nechala péct asi o 10-15 minut déle.

Krém jahodový: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g jahodového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla a 120 g Hery.

Krém podle simony751: 250 ml mléka, 1 PL Gustinu, 1 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 60 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla a 50 g Hery. Ochutit rumem.

ObrazekMarcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa), 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dávám 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Na tento dort jsem použila marcipán bez aroma kvůli alergii oslavence.

Narcisy jsou tvořené z hmoty white icing, vykrajované sadou Floral. Stonky jsou ze špejlí omotaných floristickou páskou, na špejli je navázaný floristický drátek kvůli tvarování sklonu květu. Květy jsou dobarvené pudrovými barvami. Žilkování jsem dělala silikonovou formičkou na žilkování.

Skládání: Korpus rozřezat na pláty, každý pokapat rumem smíchaným se šťávou z kompotu, promazat střídavě oběma krémy, pod světlý krém namazat červenou marmeládu, poklást ho kompotovanými jahodami.

Květináč je vzorovaný patchworkovým vykrajovátkem - košíkový výplet, horní okraj je dvojitý a seštípaný kleštičkami na marcipán. Hlína je strouhaná poleva Carla.

 

 

 

Moje dorty - strana:  1312, 11, 10 987, 6, 5, 4321   

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Moje dorty I