Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moje dorty 141-160

 

Souhrnné recepty na krémy: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/kremy

Souhrnné recepty na korpusy: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/piskotove-korpusy

Souhrnné recepty na modelovací hmoty: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/potahove-hmoty

 

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

 

 

Moje dorty - strana:  1312, 11, 10 9, 8, 7, 65, 4321  

 

 

  

Ovocný čtverec


-40.-ovocny-ctverec.jpgPiškot (forma 24x24 cm): 4 vejce, 160 g cukru krupice, 160 g polohrubé mouky, 4 PL horké vody, 1 necelá ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s částí cukru, žloutky se zbytkem cukru šlehat asi 4 minuty do pěny, poté do nich ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct 10 minut na 180 a 20-30 minut na 150 stupňů. Po vychladnutí rozříznout na dva pláty a jeden plát vrátit do umytého dortového ráfku rovnou na tác, kde budeme zdobit, pokapat šťávou z kompotu a potřít višňovým džemem. 

Tvarohovo - smetanový krém: 250 g tvarohu, 200 g šlehačky, 300 g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, 2-3 PL cukru moučka, 1 želatinový ztužovač dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Spojit se želatinovým ztužovačem připraveným podle návodu. Rozdělit na dvě části, do poloviny krému zamíchat jahody z 1 kompotu a navrstvit na korpus. Přiklopit druhou částí korpusu, -40-2.-ovocny-ctverec.jpgpokapat šťávou z kompotu a potřít zbylým krémem. Důkladně uhladit. Vše dát vychladit.

Po důkladném zachlazení sundat dortový ráfek (boky vždy předtím objedu ostrým nožem), boky dortu potřít ušlehanou Ramou cremefine na šlehání a povrch dortu ozdobit Ramou přes gumovou dečku. Boky dortu jsou zdobené kuličkami rybízu, vršek dortu čerstvým ovocem (já použila mochyni peruánskou, hrozno, maliny, rybíz, borůvky, blumu, angrešt). Čokoládové ozdoby jsou odlévané do formy na čokoládu a některé zdobené transferfólií.

 

Tvarohový dort s ovocem


-42.-tvarohovy-dort-s-ovocem.jpgPiškot (forma průměr 30 cm): 5 vajec, 200 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, 5 PL horké vody, 1 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s částí cukru, žloutky se zbytkem cukru šlehat asi 4 minuty do pěny, poté do nich ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct 10 minut na 180 a 20-30 minut na 150 stupňů. Po vychladnutí rozříznout na dva pláty a jeden plát vrátit do umytého dortového ráfku rovnou na tác, kde budeme zdobit, pokapat rumem a potřít višňovým džemem. 

Tvarohovo - smetanový krém: 500 g tvarohu, 400 g šlehačky, 400 g zakysané smetany, 2 vanilkové cukry, 2-3 PL cukru moučka, 2 želatinové ztužovače dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. 700 g krému oddělit, zbylý krém spojit s rozmixovanými jahodami z 1 kompotu (bez šťávy) a spojit se želatinovým ztužovačem připraveným podle návodu (místo vody jsem použila šťávu z kompotu). -42-2.-tvarohovy-dort-s-ovocem.jpgJahodový krém navrstvit na korpus, přiklopit druhou částí korpusu, opět pokapat rumem a zalít bílým krémem spojeným opět s 1 želatinovým ztužovačem připraveným podle návodu. Důkladně uhladit. Vše dát vychladit.

Po důkladném zachlazení sundat dortový ráfek (boky vždy předtím objedu ostrým nožem), boky dortu potřít ušlehanou Ramou cremefine na šlehání a povrch dortu ozdobit Ramou přes gumovou dečku. Boky dortu jsou zdobené plátky meruněk a borůvkami, vršek dortu čerstvým ovocem (já použila meruňky, hrozno, maliny, rybíz, borůvky, blumu, angrešt). Čokoládové ozdoby jsou odlévané do formy na čokoládu. Ovoce na řezu potřít dortovým želé, aby neosychalo.

 

Margot dort s mochyní


-41.-margot-dort-s-mochyni.jpgKorpus (forma 26x26 cm): 6 vajec, 120 g cukru krupice, 120 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 40 g kakaa, 4 PL oleje. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat olej a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a prosátým kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 stupňů a cca 20 minut na 150 stupňů. 

Krém stracciatela: 380 ml bílého jogurtu, 2 vanilkové cukry, 500 ml šlehačky, 60 g hořké čokolády, 100 g Margot čokolády, 1 želatinový ztužovač za studena Dr. Oetker. Ušlehat šlehačky s vanilkovým cukrem, poté opatrně vmíchat rozmíchaný jogurt. Vše spojit s želatinovým ztužovačem připraveným podle návodu. Nakonec vmíchat nahrubo nastrouhanou čokoládu. 

-41-2.-margot-dort-s-mochyni.jpgPostup: Korpus rozříznout na dva díly, spodní díl vložit do dortového ráfku, pokapat rumem a potřít připraveným krémem. Poté přiklopit druhý díl korpusu. Přikrýt fólií a nechat ztuhnout v ledničce, nejlépe přes noc. Po ztuhnutí vyndat z formy, potřít boky i vršek dortu 1 ušlehanou Ramou cremefine na šlehání s 1/2 vanilkového cukru a prostředek dortu ozdobit zoubkovanou cukrářskou kartou. Střed dortu jsem si ohraničila 4 špejlemi tak, aby se čokoláda nedostala do středu dortu a celý dort jsem opatrně obsypala strouhanou čokoládou na vaření. Dort je dozdobený mochyní peruánskou a ozdobami z čokolády zdobené transferfólií, "šneci" jsou odlévané do formy na čokoládu. Čokoládová vajíčka jsou Margot snack.

 

Čokoovál s pruhy

 

-43.-cokooval-s-pruhy.jpgKorpus světlý (kulatá nastavitelná forma půrměr 32 cm stlačená na ovál): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a cca 30 minut na 150 stupňů. 

Pařížská šlehačka: 375 ml živočišné šlehačky 33% + 150 g čokolády na vaření - za stálého míchání přivést k varu a krátce provařit. Nechat vychladnout a poté důkladně vychladit v lednici, nejlépe přes noc. Poté přidat 300 ml vychlazené bílé šlehačky a vyšlehat ručním šlehačem. Aby šlehačka spolehlivě držela, spojila jsem ji se 45 g želatinového ztužovače dr. Oetker připraveného podle návodu s 90 g vlažné vody. 

-43-1.-cokooval-s-pruhy.jpgŠlehačkový krém: 300 ml šlehačky, 1/2 vanilkového cukru - ušlehat a spojit s 20 g želatinového ztužovače Dr. Oetker připraveného podle návodu se 40 g vlažné vody. Oba krémy je nutné spojit se ztužovačem až těsně před promazáváním! 

Skládání: Korpus rozkrojit na dva pláty. Spodní díl vložit do dortové formy, pokapat rumem, navrstvit pařížskou šlehačku, poté přiklopit druhým plátem pokapaným rumem a navrstvit světlý krém. Důkladně uhladit a nechat vychladit v lednici. Po ztuhnutí ušlehat 1 Ramu cremefine na šlehání, potřít povrch i boky dortu, důkladně uhladit hladkou cukrářskou kartou. Povrch dortu jsem zdobila zoubkovanou cukrářskou kartou. Mašle i ozdoby na bocích jsou z čokolády zdobené tranferfolií (i na boční tvary si fólii nejprve nastříhám, pak nanesu čokoládu a sloupnu...je to jednodušší než natírat celou fólii a čokoládu pak krájet), číslice a bílé ozdoby jsou stříkané čokoládou na pečicí papír (použila jsem samozavírací sáček). Postup na čokoládovou mašli najdete TADY, na vějíře ZDE, na spirálu TADY, na kanýrky TADY.

 

Svatební dort s růžemi a hortenzií

 

-44.-svatebni-s-ruzemi-a-hortenzii.jpgKorpus světlý (forma průměr 27 cm): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 320 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 45 minut na 150 stupňů. 

Korpus tmavý (forma průměr 20 cm): 5 vajec, 200 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 200 g polohrubou moukou, 1 menší ČL prášku do pečiva, 5 PL teplé vody. Pekla jsem 10 minut na 180 stupňů a cca 30 minut na 150. 

Krém jahodovo-malinový: 375 ml šťávy z jahodového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 jahodový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

-44-2.-svatebni-s-ruzemi-a-hortenzii.jpgKrém podle simony751: 500 ml mléka, 2 PL Gustinu, 2 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 160 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 500 másla. Ochutit rumem. 

Krém pařížský: 4 vejce, 160 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 40 g kakaa, 250 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla. 

Skládání spodního korpusu: Světlý korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem se šťávou z kompotu, -44-4.-svatebni-s-ruzemi-a-hortenzii.jpgpromazat střídavě jahodovým, světlým a zase jahodovým krémem, pod světlý krém namazat marmeládu a krém poklást kompotovanými jahodami. Důkladně vychladit! 

Skládání vrchního korpusu:Tmavý korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem, promazat střídavě pařížským, světlým a zase pařížským krémem. Opět důkladně vychladit. Oba vychlazené díly potáhnout hmotou White icing a dát ztuhnout zvlášť do lednice. Teprve po zatuhnutí položit oba díly na sebe, pod vrchní díl namazat trochu krému. 

Růže a hortenzie jsou modelované z hmoty Smartflex Flower, hortenzie jsou vázané na drátkách a dobarvené pudrovou barvou. Okraje dortu jsou zdobené kleštičkami na marcipán. Prstýnky nejedlá dekorace.

 

Dort včelí medvídci

 

-45.-dort-vceli-medvidci.jpgKorpus světlý: 7 vajec, 280 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, 1,5 menší ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 45 minut na 150 stupňů.

Krém jahodový: 375 ml šťávy z jahodového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 jahodový pudink, 1,5 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

Krém pudinkový: 375 ml mléka, 1,5 vanilkového pudinku, 150 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 375 g másla. Ochutit rumem. 

-45-1.-dort-vceli-medvidci.jpgSkládání: Korpus rozříznout na 4 pláty. Každý při skládání pokapat rumem nastaveným šťávou z kompotu, promazat krémem, některé vrstvy proložit kompotovanými jahodami, pod světlý krém namazat marmeládu. Nechat ztuhnout v lednici a poté potáhnout. Dort je potažený pravým marcipánem 1:3, okraje jsou zdobené kleštičkami na marcipán. Postavičky, květy i prostřední dečka (zdobená strukturální fólií) jsou z hmoty Smartflex Flower. Květy jsou dobarvené pudrovou barvou.

 

Ovocná slza

 

-46.-ovocna-slza.jpgPiškot: 2 vejce, 80 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky, 2 PL horké vody, menší 1/2 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s částí cukru, žloutky se zbytkem cukru šlehat asi 3 minuty do pěny, poté do nich ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct asi 20 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí rozříznout na dva pláty a jeden plát vrátit do umytého dortového ráfku rovnou na tác, kde budeme zdobit, pokapat rumem a potřít jahodovým džemem. 

Tvarohovo - smetanový krém: 1 šlehačka, 200 g zakysané smetany, 200 g tvarohu ve vaničce, 1 vanilkový cukr, 2 PL cukru moučka, 40 g želatinového ztužovače dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Spojit s želatinovým ztužovačem připraveným podle návodu. Polovinu krému navrstvit do formy na korpus, urovnat a poklást kousky čerstvých proslazených jahod. Přikrýt druhou polovinou korpusu a zalít zbytkem bílé hmoty. Důkladně uhladit. Vše dát vychladit.

-46-1.-ovocna-slza.jpgPo důkladném zachlazení sundat dortový ráfek (boky vždy předtím objedu ostrým nožem), boky i vrch dortu potřít ušlehanou Ramou cremefine na šlehání a povrch dortu ozdobit cukrářskou kartou. Boky dortu jsou zdobené pomeranči. Dozdobit čerstvým ovocem (já použila pomeranč, limetu, jahody, třešně, meruňky a lístky máty). Ovoce na řezu potřít dortovým želé, aby neosychalo. Čokoládová minimašle je poskládaná z čokoládových kliček zdobených transferfólií - postup obdobný jako na čokoládovou mašli. Čokoládové trojúhelníky a tyčky jsou tvořené ve formě na filigránky.

 

Ovocný dort s červenou mašlí

 

-47.-ovocny-dort-s-cervenou-masli.jpgPiškot (forma 25x25): 4 vejce, 160 g cukru krupice, 160 g polohrubé mouky, 4 PL horké vody, 1/2 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s částí cukru, žloutky se zbytkem cukru šlehat asi 4 minuty do pěny, poté do nich ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct asi 20-25 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí rozříznout na dva pláty a jeden plát vrátit do umytého dortového ráfku rovnou na tác, kde budeme zdobit, pokapat rumem a potřít jahodovým džemem. 

Tvarohovo - smetanový krém: 2 šlehačky, 200 g zakysané smetany, 500 g tvarohu ve vaničce, 2 vanilkové cukry, 2-3 PL cukru moučka, 80 g želatinového ztužovače dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Spojit se želatinovým ztužovačem připraveným podle návodu. Hmotu rozdělit na dvě poloviny, do jedné vmíchat asi 8 rozmixovaných kompotovaných jahod a celé kompotované jahody, hmota se tím obarví do růžova. Růžový krém navrstvit do formy -47-2.-ovocny-dort-s-cervenou-masli.jpgna korpus a urovnat. Přikrýt druhou polovinou korpusu a zalít zbytkem bílé hmoty. Důkladně uhladit. Vše dát vychladit.

Po důkladném zachlazení sundat dortový ráfek (boky vždy předtím objedu ostrým nožem), boky i vrch dortu potřít ušlehanou Ramou cremefine na šlehání a povrch dortu ozdobit cukrářskou kartou. Boky dortu jsou zdobené čokoládou zdobenou transferfólií, stejně tak mašle. Postup na čokoládovou mašli najdete TADY. Dozdobit čerstvým ovocem (já použila pomeranč, limetu, jahody, třešně, meruňky, nektarinku a lístky meduňky). Číslo je stříkané ze sáčku na pečicí papír. Ovoce na řezu potřít dortovým želé, aby neosychalo.

 

Dort dům s majiteli


-48.-dort-dum-s-majiteli.jpgKorpus tmavý (forma cca 22x32 cm): 10 vajec, 400 g cukru krupice, 370 g polohrubé mouky, 30 g kakaa, 2 ČL prášku do pečiva, 10 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 45-50 minut na 150 stupňů.

Krém pařížský: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 60 g kakaa, 400 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

Krém pudinkový: 500 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 200 g cukru - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 450 g másla. Ochutit rumem. 

-48-2.-dort-dum-s-majiteli.jpgSkládání: Korpus rozřezat na 4 pláty a poté rozříznout na polovinu (takže vznikne 8 plátů 16x22 cm). Každý plát při skládání pokapat rumem se šťávou z kompotu, promazat střídavě oběma krémy. Vyskládat do kvádru, střechu lehce zešikma seříznout. Dům jsem potahovala po částech (vždy dvě stěny), spoje jsou zakryty okapy. Vlastní střecha je dortová oplatka potřená čokoládou a potažená, vzorek je tvořený strukturální fólií. Balkón jsem vytvořila zvlášť a nechala vytuhnout, poté jsem ho položila a přilepila na 3 špejle obalené částečně v marcipánu a zapíchlé do dortu. Vzor dřeva na lavičkách a stolu je tvořený strukturální fólií, kameny pod stromem silikonovou podložkou. Figurky modelované z ruky. Celý dort je potažený hmotou White icing, figurky, posezení a balkón Smartflex Flower. Květy jsou na podložku lepené jedlým lepidlem. Podložka zdobená balicím papírem s motivem trávy, obalená celofánem.

 

Dort auto (neznámé značky :-))


-49.-dort-auto.jpgKorpus tmavý (forma cca 24x28 cm): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 220 g polohrubé mouky, 20 g kakaa, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů. 

Krém jahodový: 375 ml šťávy z jahodového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 jahodový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

-49-3.-dort-auto.jpgSkládání: Korpus rozřezat na 3 pláty a poté rozříznout na polovinu (takže vznikne 6 plátů 14x24 cm). Každý plát při skládání pokapat rumem smíchaným se šťávou z kompotu, promazat střídavě oběma krémy, některé vrstvy proložit kompotovanými jahodami. Vyskládat do přibližného tvaru auta, poté nechat důkladně vychladit, seříznout, z okrojků vytvarovat punčovinu a tou auto dotvarovat. Nezapomenout na dostatečně velké díry na kola. Ta jsem vytvořila potáhnutím kulatých sušenek. Celý dort je potažený pravým marcipánem 1:3, střecha a bílé pruhy jsou hmota Smartflex Flower. Kola a světla jsou dobarvena stříbrnou pudrovou barvou zředěnou alkoholem. Zrcátka jsou umístěná na párátkách, číslice vykrojená patchworkovým vykrajovátkem.

 

Dort Barbie s motýly


-50.-dort-barbie-s-motyly.jpgKorpus světlý (pekla jsem ve dvou nerezových miskách vymazaných Herou a vysypaných moukou, které po postavení na sebe tvořily tvar sukně): 9 vajec, 360 g cukru krupice, 360 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 9 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 50-60 minut na 150 stupňů (menší misku jsem vyndala asi po 40 minutách). 

Krém jahodový: 375 ml šťávy z jahodového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 jahodový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 300 g másla. 

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

-50-2.-dort-barbie-s-motyly.jpgSkládání: Oba korpusy rozřezat na pláty, ty prokapat rumem se štávou z kompotu. Promazávat střídavě oběma krémy, světlý krém poklást kompotovanými jahodami. Nechat ztuhnout. Po ztuhnutí udělat v dortu nožem otvor, do něj zapíchnout panenku (je potřeba ji omýt a do pasu obalit do potravinové fólie), poté sukni seříznout do konečného tvaru, okrojky rozmělnit s krémem a rumem na punčovinu a sukni pomocí ní dotvarovat. Dort je potažený hmotou White icing, nejprve jsem potáhla přední bílou část (vzorek je na hmotě otlačený pomocí strukturální fólie na čokoládu, dozdobený patchworkovým vykrajovátkem), poté sukni (vykrojila jsem kolo, nařízla ho, okraje okrojila ozdobnou lištou a dozdobila patchworkem, přiložila na dort a nařasila). Nakonec jsem přilepila na tělo korzet (bílou část), vykrojila kabátek a dort dozdobila květinami a motýlky (jsou vykrojení patchworkem). Květiny a motýlci - hmota Smartflex Flower čokoláda.

 

Dort  s magnólií


-51.-dort-s-magnolii2.jpgKorpus tmavý 6 vajec, 240 g cukru krupice, 20 g prosátého kakaa, 220 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 45 minut na 150 stupňů. 

Krém ananasový: šťávu z 1 ananasového kompotu doplnit do 600 ml 100% ananasovým džusem, 200 g cukru krupice, 52 g vanilkového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 450 g másla. 

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty. Každý při skládání pokapat rumem nastaveným šťávou z kompotu, promazat krémem, některé vrstvy proložit kompotovaným -51-2.-dort-s-magnolii.jpgananasem. Nechat ztuhnout v lednici. Po ztuhnutí seříznout okraje dortu tak, aby se vytvořily zaoblené hrany, případně okrojky rozmělnit, popř. přidat trochu krému a vzniklou hmotou dort dotvarovat, popř. zarovnat nerovnosti. Poté potáhnout. Dort je potažený pravým marcipánem 1:3. Spodní okraj je potřeba uhladit ještě na podložku a poté vykrajovat těsně vedle sebe kytičky. Ty se musejí dotýkat, jinak by nešla oddělit zbylá hmota!

-51-3.-dort-s-magnolii.jpgKvěty a černé zdobení je z hmoty Smartflex Flower. Každý lupen květu magnólie je umístěný na drátku. Drátek jsem píchla do válečku, hmotu rozválela, poté vykrojila do požadovaného tvaru, otiskla silikonovou podložku tak, aby se vytvořilo žilkování. Po zaschnutí jsem lístek dobarvila nasucho pudrovou barvou. Lístky jsem po úplném vytvrdnutí svázala i se s středem do květu, drátky jsem některé zkrátila a zbylé svázala floristickou páskou. Poupata jsou tvarovaná z kuličky hmoty, narýhovaná kosticí. Malé kytičky jsem tvořila tak, že jsem si drátek píchla do malé bílé kuličky hmoty a poté na ni přilepila vykrojenou malou kytičku. Jednotlivé kytičky jsou poté svázány opět floristickou páskou.

 

Dort Budějovický Budvar

 

-52.-dort-budejovicky-budvar.jpgKorpus světlý (forma cca 20cmx32 cm):5 vajec, 200 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, 1 ČL prášku do pečiva, 5 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a cca 25-30 minut na 150 stupňů. 

Korpus tmavý (forma kulatá průměr 16 cm): 2 vejce, 80 g cukru krupice, 1 PL prosátého kakaa dovážit do 80 g polohrubou moukou, menší 1/2 ČL prášku do pečiva, 2 PL teplé vody. Postup stejný jaké u světlého korpusu, péct 10 minut na 180 a 15-20 na 150 stupňů. 

Krém jahodový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g jahodového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

-52-1.-dort-budejovicky-budvar.jpgKrém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Ze světlého korpusu vyřezat dvě kola průměr 16 cm, každé kolečko ještě 2x proříznout (vznikne tedy 6 plátků korpusu). Tmavý kulatý korpus rozříznou 2-3x podle výšky. Každý plát před promazáním prokapat rumem se šťávou z kompotu, promazat střídavě oběma krémy, některé vrstvy proložit kompotovanými jahodami. Nechat vychladit. Z okrojků, krému a trochy rumu vypracovat punčovinu a tou celý dort po vychlazení dotvarovat (kopule nahoře, srovnání nerovností po bocích dortu). Poté potáhnout pruhem zlatooranžové potahové hmoty, vytvořit spodní lem půllitru a vrchní pruh pěny ve sklenici. Ucho jsem si vytvořila několik hodin dopředu, je upevněné na kulatých párátkách. Etiketu jsem vykrojila podle obrázku -52-3.-dort-budejovicky-budvar.jpgvytisknutého z internetu. Nápis jsem si nejprve na papíru po obvodu písmen propíchala na měkké podložce jehlou a poté otiskla rubovou stranu papíru, kde vznikly propícháním výstupky, na potahovou hmotu. Poté jsem nápis vybarvila pudrovou barvou naředěnou alkoholem. Stejně jsem tvořila nápis Milan. Dort je potažený hmotou White Icing, nápis, účtenka a jmenovka je hmota Smarftlef Velvet. 

Pěna je z bílků šlehaných v páře (2 bílky, 120 g cukru krupice - ušlehat bílky s cukrem ve vodní lázni a šlehat cca 10-15 minut do tuha. Ke konci zašlehat trochu citronové šťávy. Poté ještě chvíli šlehat, dokud sníh nezchladne). Špičky na pěně jsem vytahovala lžičkou.

 

Dort vlajka fotbalového klubu

 

-55.dort-vlajka-fotbaloveho-klubu.jpgKorpus světlý (forma 24x36 cm): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 25-30 minut na 150 stupňů.

Krém jahodový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g jahodového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla.

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

-55-2.-dort-vlajka-fotbaloveho-klubu.jpgSkládání: Korpus rozříznout na 2 pláty. Poté naznačit střed kratší strany a k tomuto bodu vykrojit rovnoramenný trojúhelník. Po stranách korpusu vzniknou dva menší trojúhelníky, které po přiložení k sobě tvoří naprosto stejný rovnoramenný trojúhelník (tyto díly budeme skládat jako 2. a 3. patro korpusu dovnitř dortu). Každý plát při skládání pokapat rumem nastaveným šťávou z kompotu, promazat jahodovým, pudinkovým a zase jahodovým krémem, na světlý krém klást kompotované jahody. Nechat ztuhnout v lednici, aby se špička dortu nebortila. Po ztuhnutí potáhnout. Dort je potažený pravým marcipánem 1:3, míček a písmenka jsou z hmoty White icing.

Míček jsem tvarovala v naběračce, do které jsem si vložila potravinovou fólii. Poté jsem na polokouli lepila dílky míče. Šablonu na ně jsem si vytiskla z internetu (např. TADY).

 

Dort cigarety Petra

 

-54.-dort-cigarety-petra.jpgKorpus tmavý (forma 20x31cm) : 7 vajec, 280 g cukru krupice, 20 g prosátého kakaa, 260 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a cca 40 minut na 150 stupňů.

Krém pařížský z čokolády: 250 ml šlehačky, 60 g cukru, 2 vanilkové cukry, 2 PL prosátého kakaa, 100 g rozlámané čokolády na vaření - smíchat, přivést k varu, krátce provařit a odstavit. Pokud by se kakao ve šlehačce nerozpustilo, je vhodné směs ještě před varem prolít přes cedník. Nechat vychladnout a poté vychladit alespoň krátce v lednici. Poté zašlehat do 250 g másla. Krém má tendenci se po zašlehání studené směsi srazit, proto doporučuji nechat část másla rozpustit a do krému ho zašlehat teplé, případně nahřát krátce mísu ve vodní lázni a krém přešlehat.

Krém pudinkový: 375 ml mléka, 1,5 vanilkového pudinku, 150 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 375 g másla. Ochutit rumem.

-54-1.-dort-cigarety-petra.jpgSkládání: Korpus rozříznout na 4 pláty, každý pokapat rumem a promazat střídavě pařížským, světlým a zase pařížským krémem. Dort je potažený hmotou white icing. Dort je ke skutečné krabičce v poměru 3,5:1. Písmenka jsou vykrajovaná patchworkovými vykrajovátky, ornament je malovaný stříbrnou pudrovou barvou. Čárový kód a další ručně psané texty jsou tvořené gelovou barvou rozředěnou v troše vody

 

Dort Kuky a kapitán Hergot

 

-57.-dort-kuky-a-hergot.jpgTmavý korpus (forma 21x33 cm): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 20 g prosátého kakaa, 300 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s kakaem a práškem do pečiva. Péct minut na 170 a cca 45 minut na 150 stupňů.

Krém pařížský z čokolády: 250 ml šlehačky, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 PL prosátého kakaa, 100 g rozlámané čokolády na vaření - smíchat, přivést k varu, krátce provařit a odstavit. Pokud by se kakao ve šlehačce nerozpustilo, je vhodné směs ještě před varem prolít přes cedník. Nechat vychladnout a poté vychladit v lednici. Poté zašlehat do 250 g másla. Krém má tendenci se po zašlehání studené směsi srazit, proto doporučuji nechat část másla rozpustit a do krému ho zašlehat teplé, případně nahřát krátce mísu ve vodní lázni a krém přešlehat.

-57-2.-dort-kuky-a-hergot.jpgKrém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty. Poté odkrojit část 21x10 cm (základ na autíčko). Každý plát větší části korpusu při skládání pokapat rumem a promazat střídavě pařížským, pudinkovým a zase pařížským krémem. Menší díl rovněž promazat, nechat ztuhnout v lednici a poté seříznout do požadovaného tvaru. Z okrojků, krému, rumu, popř. marmelády udělat punčovinu - hmotu, kterou autíčko dotvarujeme. Nechat opět vychladit, potřít tenkou vrstvou krému a potáhnout. Spodní korpus je potažený pravým marcipánem 1:3, okraje jsou zdobené kleštičkami na marcipán. Autíčko je potažené hmotou Smartflex Velvet, ze stejné hmoty jsou modelované figurky. Kola jsou umístěné na párátkách obalených hmotou, stejně tak trubky od výfuku (autíčka). Figurky jsou modelované z ruky podle obrázků postaviček.

 

Ovocný dort plněný mangem

 

-56.-ovocny-dort-plneny-mangem.jpgPiškot (forma 24x24 cm): 4 vejce, 4 PL cukru krupice, 4 PL polohrubé mouky. Ušlehat bílky se lžící cukru, žloutky se zbytkem cukru šlehat asi 3 minuty do pěny, poté do nich ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct asi 20 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí vrátit do umytého dortového ráfku rovnou na tác, kde budeme zdobit, potřít jahodovým džemem.

Smetanový krém: 1 šlehačka, 300 g zakysané smetany, 1 jogurt s příchutí vaječný likér, 2 vanilkové cukry, 2-3 PL cukru moučka, 1 želatinový ztužovač dr. Oetker. Ušlehat cukr s jogurtem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Poté spojit s želatinovým ztužovačem připraveným podle návodu. Hmotu rozdělit na dvě poloviny, do jedné vmíchat rozmixované mango (asi polovinu z malého kompotu) a zbytek kompotu nakrájeného na kousky, hmota se tím obarví do světle žluté barvy. Tu navrstvit do formy na korpus a urovnat. Poté zalít zbytkem bílé hmoty a důkladně uhladit. Vše dát vychladit.

-56-2.-ovocny-dort-plneny-mangem.jpgNa alespoň částečně ztuhlý dort nalít do ráfku dortové želé (použila jsem Dortového želé dr. Oetker, které jsem zavařila do šťávy z kompotu. Tu jsem lehce zabarvila žlutou potravinářskou barvou.) - želé je potřeba lít opatrně, aby neudělalo díry v tvarohové hmotě. Nejdřív tedy nalít tenkou vrstvu zlehka naběračkou a teprve poté nalít zbytek želé.

Po důkladném zachlazení sundat dortový ráfek (boky vždy předtím objedu ostrým nožem), boky potřít ušlehanou Ramou cremefine na šlehání a povrch dortu ozdobit Ramou přes gumovou dečku. Dozdobit čerstvým ovocem (já použila pomeranče, kumkváty a borůvky) a čokoozdobami (tyčky jsou koupené).

 

Dort Hello Kitty

 

-58.-dort-hello-kitty.jpgKorpus světlý (forma 21x28 cm): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém jahodovo-malinový: 375 ml šťávy z jahodového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 malinový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, poté vykrojit podle papírové šablony přibližný tvar Kitty. Okrojky odložit stranou. Každý plát při skládání pokapat rumem nastaveným šťávou z kompotu, promazat střídavě jahodovým, pudinkovým a znova jahodovým krémem, pod světlý krém namazat marmeládu a poklást ho kompotovanými jahodami. Po ztuhnutí seříznout hrany dortu tak, aby byly okraje zakulacené. Okrojky rozmělnit, -58-2.-dort-hello-kitty.jpgpřidat k nim rum a krém, vzniklou hmotou dotvarovat obličej, ruce, nohy.

Celý dort je potažený hmotou White icing. Nejprve jsem potáhla hlavu a ruce, poté nohy, jen vršek trička a nakonec sukni. Vousky jsem vytvořila den předem a vyschlé je zapíchla do dortu. Vzorek na sukni jsem tvořila patchworkovým vykrajovátkem.

Fotopostup najdete na  www.zorka.estranky.cz/fotoalbum/-fotopostupy/hello-kitty/ .

 

Dort s želatinou a lesním ovocem

 

-59.-dort-s-zelatinou-a-lesnim-ovocem.jpgPiškot (forma průměr 25 cm): 3 vejce, 3 PL cukru krupice, 3 PL polohrubé mouky. Ušlehat bílky se lžící cukru, žloutky se zbytkem cukru šlehat asi 3 minuty do pěny, poté do nich ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct asi 15 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí vrátit do umytého dortového ráfku rovnou na tác, kde budeme zdobit. 

Tvarohový krém: 1 šlehačka, 1 tvaroh ve vaničce, asi 350 g zakysané smetany, 2 vanilkové cukry, 2-3 PL cukru moučka, 1,5 želatinového ztužovač dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Poté spojit s želatinovým ztužovačem připraveným podle návodu. Hmotu rozdělit na dvě poloviny, do jedné vmíchat asi 100-150 g proslazeného lehce rozmrzlého mraženého lesního ovoce, hmota se tím obarví do růžova. Tu navrstvit do formy na korpus a urovnat. Poté zalít zbytkem bílé hmoty a důkladně uhladit. Vše dát vychladit. Na alespoň částečně ztuhlý dort nalít do ráfku dortové želé (použila jsem 1,5 -59-2.-dort-s-zelatinou-a-lesnim-ovocem.jpgbalíčku Dortového želé dr. Oetker, které jsem lehce zabarvila červenou potravinářskou barvou) - želé je potřeba lít opatrně, aby neudělalo díry v tvarohové hmotě. Nejdřív tedy nalít tenkou vrstvu zlehka naběračkou, nechat chvíli ztuhnout v lednici a teprve poté nalít zbytek želé.

Po důkladném zachlazení sundat dortový ráfek (boky vždy předtím objedu ostrým nožem) a dozdobit čerstvým ovocem (já použila asi 2 jahody, 1 kumkvát a 1 physalis) a čokoozdobami (tyčky i mašličky uprostřed květu jsou koupené).

 

 

 

 

Moje dorty - strana:  1312, 11, 10 9, 8, 7, 65, 4321   

 

  

 

 

Náhledy fotografií ze složky Moje dorty I