Jdi na obsah Jdi na menu
 


Souhrnné recepty na krémy: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/kremy

Souhrnné recepty na korpusy: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/piskotove-korpusy

Souhrnné recepty na modelovací hmoty: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/potahove-hmoty

 

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

  

 

Moje dorty - strana:  13 , 12, 11, 10 987, 65, 4, 321  

 

  

 

Dort volejbal

 

Obrazek

Tmavý korpus (forma 21x36 cm): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 2 vrchovaté PL prosátého kakaa dovážit do 320 g polohrubou moukou, 1 1/2 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 45 minut na 150 stupňů.

Meruňkový krém: 500 ml šťávy z meruňkového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g vanilkového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 240 g másla a 120 g Hery.

ObrazekObrazekPudinkový krém nastavený moukou:250 ml mléka, 60 g cukru, 2 vanilkové cukry, 26 g vanilkového pudinku, necelá 1 Pl polohrubé mouky-svařit na sladkou kaši (mouku s pudinkem rozmíchat v trošce mléka a přes sítko nalít do zbylého mléka). Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 50 g Hery. Ochutit rumem.

ObrazekMarcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 3 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Vodu po lžících už nepřidávat, abychom marcipán nepřelili. Na tento dort je potřeba marcipán z cca 1 a 1/2 dávky.

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty, každý před kladením pokapat rumem. Promazat střídavě meruňkovým, světlým a zase meruňkovým krémem. Pod světlý krém ještě namazat marmeládu a krém poházet kompotovanými meruňkami.

Figurky mají v noze zapíchnutou šlejli kvůli stabilitě, stojící figurka dokonce dvě. Míč je rovněž na špejli, stejně tak jako síť.

Síť a lajny jsem stříkala někkým marcipánem (je potřeba ho trochu naředit, aby byl opravdu měkký) injekční stříkačkou.

 

Dort zabijačka

 

Obrazek

Korpus světlý (kulatá nastavitelná forma průměr 30 cm stlačená na ovál): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Korpus tmavý (rozetřít na plech ve velikosti zhruba oválu - viz výše): 2 vejce, 80 g cukru krupice, 1 PL kakaa dovážit do 80 g polohrubou moukou, 2 ObrazekPL teplé vody, menší 1/2 prášku do pečiva. Postup stejný jako u světlého korpusu, péct na 180 stupňů cca 12-15 minut.

Krém jahodový: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g vanilkového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 240 g másla a 120 g Hery.

Krém nastavený škrobem a moukou: 250 ml mléka, 60 g cukru krupice, 2 vanilkové cukry, 15 g kukuřičného škrobu, 15 g polohrubé mouky - uvařit na sladkou kaši. ObrazekPo vychladnutí zašlehat do 125 g másla a 125 g Hery. Ochutit rumem.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 3 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Na tento dort je zhruba dávka a půl.

Skládání: Světlý korpus rozřezat na 4 pláty, z tmavého Obrazekvykrojit stejně velký ovál, který přijde doprostřed dortu. Promazat střídavě oběma krémy, některé vrtstvy proložit kompotovanými jahodami, pod světlý krém namazat marmeládu. Všechny pláty prokapat před pomazáním rumem.

Dort je potažený jen zčásti, hlína je strouhaná poleva Carla. Necky jsem sušila na poskládaném kartonu obaleném folií, kalafuna je třtinový cukr.

 

Dort beruška

 

Obrazek

Korpus světlý (nerezová mísa průměr 26 cm a dvě menší keramické misky cca 12 cm): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 320 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 50 minut na 150 stupňů. Malé misky vyndat z trouby o zhruba 20-30 minut dříve (vyzkoušet špejlí).

ObrazekKrém jahodový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g vanilkového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 60 g Hery.

Pudinkový krém: 360 ml mléka, 150 g cukru, 1,5 vanilkového pudinku. Vše svařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla a 125 g Hery. Ochutit rumem.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 3 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). ObrazekObrazekZpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat.

Skládání: Korpus z velké mísy a jeden z malé rozřezat na pláty, promazat střídavě oběma krémy, některé vrtstvy proložit kompotovanými jahodami. Z druhého malého korpusu skrojit vršek a zarovnat jím korpus z velké mísy. Zbytek rozdrobit a vytvořit s krémem, marmeládou a rumem punčovinu. Tou dotvarovat jak korpus na tělo berušky, tak malý korpus na hlavu. Fotopostup ve složce fotopostupy.

 

Dort auto na zvedáku

 

Obrazek

Korpus tmavý na podklad (forma 22x28 cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 2 vrchovaté PL prosátého kakaa dovážit do 280 g polohrubou moukou, 1 1/3 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Korpus světlý na auto: Na plech placku ze 3 vajec, 120 g cukru krupice, 120 g polohrubé mouky, 3 PL horké vody a 1/2 ČL prášku do pečiva.Postup jako u tmavého korpusu, péct na 180 stupňů asi 15 minut.

ObrazekKrém pařížský: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g kakaa, 350 g másla, 150 g Hery. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla s Herou.

Pudinkový krém nastavený moukou: Pudinkový krém nastavený moukou: 400 ml mléka, 130 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink, 1 PL polohrubé mouky-svařit na sladkou kaši (mouku s pudinkem rozmíchat v trošce mléka a přes sítko nalít do zbylého mléka). Po vychladnutí zašlehat do 160 másla a 60 g Hery. Ochutit rumem.

ObrazekMarcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 3 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat.

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty, každý před kladením pokapat rumem. Promazat střídavě pařížským, světlým a zase pařížským krémem.

Auto jsem vyskládala z nařezané placky, okrojky zpracovala s troškou krému, rumu a kakaa na punčovinu a auto dotvarovala do požadovaného tvaru. Základní barvu mělo šedivou, poté jsem ho narýhovala modelovací kosticí, natírané je stříbrnou práškovou potravinářskou barvou rozředěnou v troše vody, skla stříbrnou s troškou modré, světla bělobou se stříbrnou.

 

Dort motorka

 

Obrazek

Motorka je podle předlohy.

Korpus (forma 22x33 cm): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 2 vrchovaté PL prosátého kakaa dovážit do 320 g polohrubou moukou, 1 1/2 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém jahodový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g vanilkového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 60 g Hery.

ObrazekSvětlý vaječný krém: 6 vajec, 300 g krupicového cukru, 2 vanilkové cukry, 350 g másla, 150 g Hery. Vejce, cukr a vanilkový cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20-30 minut-vejce nejprve nabudou a poté klesnou), po vychladnutí zašlehat postupně do másla a Hery. Ochutit rumem.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 3 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Na tento dort je potřeba dávka z cca 400 g mléka.

ObrazekSkládání: Korpus rozříznout na 4 pláty, každý před kladením pokapat rumem. Promazat střídavě světlým, jahodovým a zase světlým krémem. Pod světlý krém namazat marmeládu z červeného ovoce, jahodový krém poklást kompotovanými jahodami.

Motorku jsem modelovala podobnou metodou jako je modelování ZDE. Na dort jsem přenesla až po zaschnutí a po částech.

 

Dort Kapitán Parker

 

Obrazek

Z pohádky Finley, požární autíčko

Korpus (forma 33x33 cm): 12 vajec, 480 g cukru krupice, 3 vrchovaté PL prosátého kakaa dovážit do 480 g polohrubou moukou, 2,5 ČL prášku do pečiva, 12 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 45-50 minut na 150 stupňů.

Krém jahodový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g jahodového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 60 g Hery.

ObrazekSvětlý vaječný krém: 6 vajec, 300 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 350 g másla, 150 g Hery. Vejce, cukr a vanilkový cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20-30 minut-vejce nejprve nabudou a poté klesnou), po vychladnutí zašlehat postupně do másla a Hery. Ochutit rumem. Část obarvit kakaem na kakaový krém.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 3 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Na tento dort je potřeba cca dávka a půl.

ObrazekSkládání: Korpus rozříznout na 4 pláty, poté ještě rozříznout napůl na dva pruhy. Každý plát před kladením pokapat rumem. Promazat střídavě světlým, jahodovým a kakaovým krémem. Pod světlý krém namazat marmeládu z červeného ovoce, jahodový krém poklást kompotovanými jahodami. Dort vyskládat do přibližného tvaru, poté seříznout, z okrojků vytvořit punčovinu (okrojky rozmělnit a přidat rum, popř. marmeládu, krém nebo piškotové drobečky - záleží na hustotě hmoty). Vzniklou hmotou dotvarovat dort do finální podoby, potřít krémem a dát zachladit. Poté potáhnout. Bočnice, na kterých jsou žebříky, mají v sobě zapracovaná párátka a jsou zapíchnuté do dortu.

 

Dort s ibiškem

 

Obrazek

Korpus: 5 vajec, 200 g cukru krupice, 1 vrchovatou PL prosátého kakaa dovážit do 200 g polohrubou moukou, 1 ČL prášku do pečiva, 5 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Vanilkový krém: 100 g Vanilmixu, 250 ml vody - ušlehat a nechat asi 10 minut stát, aby pudink zhoustnul. 125 g másla ušlehat se 40 g cukru moučka, přidat po lžících pudink a dochutit rumem. Podle chuti přisladit.

ObrazekPařížský krém: 4 vejce, 160 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 40 g kakaa, 250 g másla, 90 g Hery. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla s Herou.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 3 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se Obrazekhmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Na tento dort je potřeba cca 2/3 dávky.

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty, každý před kladením pokapat rumem. Promazat střídavě pařížským, světlým a zase pařížským krémem.

Vzor na marcipánu je vytlačovaný reliéfní fólií na čokoládu. Ibišek jsem tvořila podle stejného návodu jako malé kytičky (návod ZDE), pouze jsem použila velkou pětilistou vykrajovačku. Lístky jsem nakrojila víc ke středu, ztenčila kosticí, udělala kosticí ve středu díru tak, aby vznikl kalich. Poté jsem ztenčené lístky lehce přeložila přes sebe, konce ohnula a dala zaschnout na skleničku, do níž jsem vložila volně potravinovou folii. Po zaschnutí jsem přilepila pestík.

 

Dort matematický

 

Obrazek

Korpus (forma 22x32 cm): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 2 vrchovaté PL prosátého kakaa dovážit do 320 g polohrubou moukou, 1 1/2 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém meruňkový: 250 ml šťávy z meruňkového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g vanilkového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 60 g Hery.

ObrazekKrém s pudinkem a moukou: 500 ml mléka, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, 52 g vanilkového pudinku, 15 g polohrubé mouky-svařit na sladkou kaši (mouku s pudinkem rozmíchat v trošce mléka a přes sítko nalít do zbylého mléka). Po vychladnutí zašlehat do 1 másla a 100 g Hery. Ochutit rumem.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 3 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě Obrazeka dopracovat.

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty, každý před kladením pokapat rumem. Promazat střídavě světlým, meruňkovým a zase světlým krémem. Pod světlý krém namazat marmeládu z červeného ovoce, meruňkový krém poklást kompotovanými meruňkami. Listy sešitu jsou z jedlého papíru, tabule má ze zadní strany sloupky se špejlemi a je zapíchnutá do korpusu.

 

Dort louka s koníky

 

Obrazek

Korpus (forma průměr 28 cm): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 320 g polohrubé mouky, 1 1/2 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém pikantní jahodový od Di: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g jahodového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 240 g másla a 120 g Hery.

ObrazekVanilkový krém: 100 g Vanilmixu, 250 ml vody - ušlehat a nechat asi 10 minut stát, aby pudink zhoustnul. 125 g másla ušlehat se 40 g cukru moučka, přidat po lžících pudink a dochutit rumem. Podle chuti přisladit.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 3 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Vodu po lžících už nepřidávat, abychom marcipán nepřelili.

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty, každý před kladením pokapat rumem. Promazat střídavě jahodovým, světlým a zase jahodovým krémem. Světlý krém poklást kompotovanými jahodami.


Diplom a růže k promoci - dekorace z marcipánu

 

Obrazek

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 3 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Vodu po lžících už nepřidávat, abychom marcipán nepřelili. Na tuto dekoraci je potřeba marcipán ze zhruba poloviční dávky. Diplom jsem vyválela a srolovala, je potřeba ho sušit na výšku, aby se listy neslepily a diplom zůstal v ruličce. Růžičku jsem zkoušela podle návodu od Rybičky, bílá kvítka podle návodu ZDE. Vzorek na podkladu je vytlačovaný reliéfní fólií na čokoládu.

 

Dort nohejbal

 

Obrazek

Korpus (forma 21x35 cm): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 320 g polohrubé mouky, 1 1/2 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Pikantní jahodový krém od Di: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g jahodového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 240 g másla a 120 g Hery.

ObrazekObrazekVanilkový krém: 100 g Vanilmixu, 250 ml vody - ušlehat a nechat asi 10 minut stát, aby pudink zhoustnul. 125 g másla ušlehat se 40 g cukru moučka, přidat po lžících pudink a dochutit rumem. Podle chuti přisladit.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 3 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Vodu po lžících už nepřidávat, abychom marcipán nepřelili. Na tento dort je potřeba marcipán z cca 1 a 1/4 dávky.

ObrazekSkládání: Korpus rozříznout na 4 pláty, každý před kladením pokapat rumem. Promazat střídavě jahodovým, tmavým a zase jahodovým krémem. Pod světlý krém ještě namazat marmeládu a krém poházet rozpůlenými kompotovanými jahodmai. Všechny figurky kromě ležící mají v noze zapíchnutou šlejli kvůli stabilitě.

Síť a lajny jsem stříkala do mřížky měkkým marcipánem (je potřeba ho trochu naředit, aby byl opravdu měkký) přes injekční stříkačku. Tímto děkuji Boby z Livingu za skvělý nápad!!!

 

Dort Simpsonovi

 

Obrazek

Korpus (forma průměr 28 cm): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 3 PL prosátého kakaa dovážit do 320 g polohrubou moukou, 1 1/2 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém Pohádka od sajmonky: 3 dkg hl. mouky umíchat se 3 dkg másla na světlou jíšku, poté zalít 1/4 l mléka a uvařit hustou kaši. Ušlehat 1 máslo s 10 dkg moučkového cukru (já dala cukr už do kaše) a 40 g kakaa a po lžících přidat vychladlou kaši.

ObrazekVanilkový krém: 200 g Vanilmixu, 500 ml vody - ušlehat a nechat asi 10 minut stát, aby pudink zhoustnul. 1 máslo (já dala napůl máslo s Herou) ušlehat s 80 g cukru moučka, přidat po lžících pudink a dochutit rumem. Podle chuti přisladit.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 3 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Vodu po lžících už nepřidávat, abychom marcipán ObrazekObrazeknepřelili. Na tento dort je potřeba marcipán z cca 3/4 dávky.

Figurky jsem modelovala podle upraveného receptu na marcipán od DagmarM: 20 dkg sušeného polotučného mléka, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 PL medu, 2 ČL rozpuštěného ztuženého 100% tuku, 3 ČL mandlové tresti, 40-50 ml vody. Stačí určitě poloviční dávka.

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty, každý před kladením pokapat rumem. Promazat střídavě světlým, tmavým a zase světlým krémem. Lem dortu je zdobený reliéfní folií na čokoládu.

 

Dort zdravotnický

 

Obrazek

Světlý korpus (forma 30x27): 6 vajec, 240 g polohrubé mouky, 240 g cukru krupice, 6 PL teplé vody, 1 plná ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 a poté asi 25 minut na 150 stupňů.

Tmavý korpus (stejná forma): 5 vejec, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 200 g polohrubou moukou, 200 g cukru krupice, 5 PL teplé vody, 1 rovná ČL prášku do pečiva. Postup stejný jako u světlého korpusu.

Pikantní jahodový krém od Di: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g jahodového pudinku, 1 necelá PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 60 g Hery.

ObrazekSvětlý vaječný krém: 6 vajec, 300 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g másla, 250 g Hery. Vejce, cukr a vanilkový cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20-30 minut-vejce nejprve nabudou a poté klesnou), po vychladnutí zašlehat postupně do másla a Hery. Ochutit rumem.

Marcipán: 20 dkg sušeného polotučného mléka, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 PL medu, 2 ČL rozpuštěného ztuženého 100% tuku, 3 ČL mandlové Obrazektresti, 40-50 ml vody. (Na tento dort je potřeba marcipán z dvojité dávky).

Postup: Tmavý korpus rozříznout na 2 pláty, světlý na 2-3 podle toho, jak vyskočí. Oba korpusy podélně rozříznout na dva díly, tzn. na díly 27x15 cm. Každý plát pokapat rumem, některé potřít pikantní marmeládou, střídat světlé a tmavé pláty a jahodový a světlý krém. Dvě vrstvy proložit přepůlenými kompotovanými jahodami. Promazaný korpus nechat ztuhnout v lednici a poté seříznout do požadovaného tvaru Z okrojků vytvořit punčovinu (rozdrobit, přidat rum, popř. marmeládu nebo krém a vytvořit hmotu konzistence asi jako na vosí hnízda). Pomocí punčoviny dotvarovat korpus, potřít krémem a nechat opět ztuhnout. Po ztuhnutí potáhnout a dozdobit. Ucho je připevněné pomocí párátek. Švy jsou naznačeny speciálním rádýlkem.

 

Dort kolo u hospody

 

Obrazek

Tmavý korpus (forma 22x28 cm): 7 vajec, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 280 g polohrubou moukou, 280 g cukru krupice, 7 PL teplé vody, 1,5 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 a poté asi 40 minut na 150 stupňů.

Světlý korpus (na plech): 3 vejce, 120 g polohrubé mouky, 120 g cukru krupice, 3 PL teplé vody, 2/3 ČL prášku do pečiva. Postup stejný jako u tmavého korpusu, péct na 180 stupňů asi 15-18 minut.

ObrazekVanilkový krém: 200 g Vanilmixu (pudink za studena), 500 ml vody - ušlehat a nechat asi 10 minut odstát, aby pudink zhoustnul. 250 g másla ušlehat se 80 g cukru moučka, přidat po lžících pudink a dochutit rumem. Polovinu krému jsem obarvila asi 50 g rozpuštěné čokolády na čokoládový krém.

Meruňkový krém: 250 ml šťávy z meruňkového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g vanilkového pudinku, 1 necelá PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 60 g Hery.

Marcipán: 20 dkg sušeného polotučného mléka, 20 Obrazekdkg cukr moučka - oboje prosít, 1 PL medu, 2 ČL oleje, 3 ČL mandlové tresti, 40-50 ml vody. (Na tento dort je potřeba marcipán z dvojité dávky).

Postup: Tmavý korpus rozříznout na 4 pláty, ze světlého odříznout stejně velký díl a jím nahradit jeden kakaový plát. Ze zbylého světlého korpusu a jednoho kakaového plátu nakrájet díly na hospodu. Každý plát pokapat rumem, pod světlý krém natřít marmeládu z červeného ovoce, promazat střídavě vanilkovým, maruňkovým a čokoládovým krémem. Meruňkový krém krém poházet překrojenými kompotovanými Obrazekmeruňkami.

Hospodu jsem tvarovala seříznutím a střechu ještě dotvarovala punčovinou (okrojky smíchané s trochou marmelády a krému. Na střechu jsem položila před potažením dvě čokoládou slepené dortové oplatky potřené zespodu čokoládou (jinak vlhnou a ohýbají se). Vzorek na střeše jsem vytlačila perlinkou.

Stromeček je marcipán na zmrzlinovém kornoutku a nastříháno nůžkami, hlína je nahrubo strouhaná čokoláda na vaření.

 

Dort mobil Sony Ericsson X1 Xperia

 

Obrazek

Korpus bezlepkový (forma 20x 28 cm): 6 vajec, 200 g bezlepkové mouky Jizerka, 1 vanilkový pudink-prášek, 140 g fruktózy (ovocný cukr), 1 1/4 prášku do pečiva dr. Oetker, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky šlehat s druhou polovinou do pěny 4 minuty, pak přidat vodu a nakonec zlehka vmíchat na střídačku mouku s pudinkem a práškem do pečiva. Péct 10 minut na 180 stupňů a asi 30-35 minut na 150 (ke konci jsem zakryla alobalem, aby netmavnul).

Šlehačkový krém: 2 rostlinné šlehačky Rama cremefine na šlehání, 1 zakysaná smetana, 3 PL fruktózy, 1 želatinový ztužovač Dr. Oetker, podle chuti citronová štáva. Ušlehat Ramu, přidat zakysanou smetanu, cukr, citronovou šťávu a vmíchat do ztužovače připraveného podle návodu.

ObrazekPostup: Korpus rozříznout na 2-3 pláty (já rozřízla na 3, ale použila jen dva :-)), prokapat rumem, jeden díl vložit zpět do formy a nalít na něj polovinu smetanové hmoty. Z druhé poloviny krému odebrat zhruba 1/3 (poslouží na povrch), do zbytku vmíchat asi 7 rozmačkaných kompotovaných jahod a navrstvit do formy na světlý krém. Poklást zbytkem kompotovamých jahod a přiklopit druhým plátem korpusu. Vršek potřít odebraným bílým krémem a nechat důkladně vychladit, nejlépe do druhého dne.

Boky dortu jsou čokoládové - já použila bílou čokoládovou polevu Carla (čočky), ale nevím, zda je 100% bezlepková!!!! Lila jsem na folii s reliéfem a po ztuhnutí krájela podle potřeby. Povrch je sypaný zbytkem polevy, kterou jsem strouhala na hrubém struhadle. Celkem jsem potřebovala 2 balení po 200 g.

ObrazekMobil jsem vykrájela z piškotového plátu, lehce potřela krémem (pudinkovým) a potáhla marcipánem z mléčné hmoty.

Marcipán: 20 dkg sušeného polotučného mléka, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 PL medu, 2 ČL rozpuštěného 100% ztuženého tuku, 3 ČL mandlové tresti, 50 ml vody. (Na tento dort je potřeba jen část této dávky).


Upozornění: Vzhledem k tomu, že dort nebyl určen pro celiatika ani diabetika, v čokoládě a marcipánu je cukr a je nutné ohlídat i 100% bezlepkovost ostatních ingrediencí.

 

Dort králík

 

Obrazek

Korpus kakaový: (forma kulatá nastavitelná průměr 26, kterou jsem stlačila na ovál): 6 vajec, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 240 g polohrubou moukou, 240 g cukru krupice, 6 PL teplé vody, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 a poté asi 40 minut na 150 stupňů.

Malinový krém: 250 ml šťávy z malinového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g malinového pudinku, 1 necelá PL polohrubé mouky-svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 60 g Hery.

ObrazekVanilkový krém: 200 g Vanilmixu, 500 ml vody - ušlehat a nechat asi 10 minut stát, aby pudink zhoustnul. 200 g másla a 50 g Hery ušlehat s 80 g cukru moučka, přidat po lžících pudink a dochutit rumem. Podle potřeby přisladit.

Marcipán: 20 dkg sušeného polotučného mléka, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 PL medu, 2 ČL rozpuštěného 100% ztuženého tuku, 3 ČL mandlové tresti, 50 ml vody. (Na tento dort je potřeba marcipán z dávky a půl).

Postup: Korpus proříznout na 4 díly, každý díl prokapat rumem a promazat střídavě světlým, malinovým a zase světlým krémem. Pod světlý krém jsem mazala marmeládu.

Králík korpus: 4 vejce, 160 g cukru krupice, 160 g polohrubé mouky, 3/4 ČL prášku do pečiva, 4 PL teplé vody. Postup jako u kakaového korpus, péct na pečicím papíru na plechu asi 18-20 minut na 180 stupňů. Po vychladnutí rozřezat na díly podle potřeby a vyskládat do kvádru a ořezat. Postup jsem fotila a doplním.

Krém nugátový na promazání králíka: 120 g nugety, 100 g másla, 1 PL vaječného koňaku-ušlehat. Hlína je strouhaná čokoláda na vaření.

 

Dort cyklista

 

Obrazek

Tmavý korpus (forma 26,5 x 33 cm): 5 vajec, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 200 g polohrubou moukou, 200 g cukru krupice, 5 PL teplé vody, 1 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 a poté asi 20 minut na 150 stupňů. 

Světlý korpus (stejná forma): 5 vajec, 200 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 5 PL teplé vody, 1 ObrazekČL prášku do pečiva. Postup stejný jako u tmavého korpusu.

Pařížský krém: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g kakaa, 350 g másla, 150 g Hery. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla ušlehaného s Herou. 

Vanilkový krém: 100 g Vanilmixu (pudink za studena), ObrazekObrazek250 ml vody - ušlehat a nechat asi 10 minut odstát, aby pudink zhoustnul. 125 g másla ušlehat se 40 g cukru moučka, přidat po lžících pudink a dochutit rumem. Podle potřeby přisladit. Marcipán: 20 dkg sušeného polotučného mléka, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 PL medu, 2 ČL rozpuštěného 100% ztuženého tuku, 3 ČL mandlové tresti, 40-50 ml vody. (Na tento dort je potřeba marcipán z jedné a půl dávky). 

Postup: Každý korpus 1x proříznout, prokapat rumem, střídavě skládat světlý a tmavý korpus a promazávat tmavým, světlým a opět tmavým krémem. Povrch lehce pomazat krémem, potáhnout, nechat pruh na cestu a tu vysypat nahrubo nastrouhanou čokoládou na vaření. Dozdobit. Stromečky: marcipán namotaný na zmrzlinovém kornoutku, špičky nastříhané nůžkami.

 

Dort kutil

 

Obrazek

Korpus (forma 20x28 cm): 6 vajec, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 240 g polohrubou moukou, 240 g cukru krupice, 6 PL teplé vody, 1 plná ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a kakaem na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 a poté asi 30-40 minut na 150 stupňů.

Jahodový krém od Di: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g jahodového pudinku, 1 necelá PL polohrubé Obrazekmouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 120 g másla a 60 g Hery.

Vanilkový krém: 200 g Vanilmixu, 500 ml vody - ušlehat a nechat asi 10 minut stát, aby pudink zhoustnul. 200 g másla a 50 g Hery ušlehat s 80 g cukru moučka, přidat po lžících pudink a dochutit rumem. Podle potřeby přisladit.

 Marcipán: 20 dkg sušeného polotučného mléka, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 PL medu, 2 ČL rozpuštěného 100% ztuženého tuku, trochu mandlové tresti (3 ČL), vodu dle potřeby-přibližně 40-50 ml. (Na tento dort je potřeba marcipán z dávky a půl.)

Postup: Korpus rozříznout na 4 pláty, každý plát pokapat ObrazekObrazekrumem, potřít marmeládou z červeného ovoce a promazat střídavě vanilkovým, jahodovým a opět vanilkovým krémem. Jahodový krém poházet překrojenými kompotovanými jahodami.

 

Podzimní dort se slunečnicemi

 

Obrazek

Světlý korpus (forma průměr 28 cm): 4 vejce, 160 g cukru krupice, 1 PL Solamylu dovážit do 160 g polohrubou moukou, 1 rovná ČL prášku do pečiva, 4 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat do pěny (3-4 minuty), poté přidat vodu a nakonec zlehka vmíchat na střídačku ušlehané bílky a mouku se Solamylem. Péct 10 minut na 180 stupňů a 20 minut na 150.

Ořechový korpus: 4 vejce, 160 g cukru krupice, 80 g strouhaných vlašských ořechů + 1 PL prosátého kakaa + 1 PL Solamylu dovážit do 160 g polohrubou moukou, 1 rovná ČL prášku do pečiva, 4 PL teplé vody. Postup stejný jako u světlého korpusu.

Vanilkový krém: 200 g Vanilmixu (pudink za studena), 500 ml vody - ušlehat a nechat asi 10 minut stát, aby pudink zhoustnul. 125 g másla a 125 g Hery ušlehat s 80 g cukru moučka, přidat po lžících pudink a dochutit rumem. Podle potřeby přisladit.

ObrazekKaramelový krém: 1 Salko vařit 2 hodiny i s plechovkou, po vychladnutí všlehat do 1 másla (já dělala jen poloviční dávku). Podle chuti je možné nastavit vanilkovým krémem (já dala pár lžic, krém je pak lehčí a méně sladký).

Marcipán: 20 dkg sušeného polotučného mléka, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 PL medu (já dala kukuřičný sirup, ale k tomu opatrně s vodou, dát raději méně a přidat), 2 ČL rozpuštěného 100% ztuženého tuku, trochu mandlové tresti (asi 3 ČL), vodu dle potřeby-přibližně 40 ml. Na tento dort je potřeba zhruba dávka a půl.

Postup: Každý korpus jednou prokrojit, pláty pokapat vaječným likérem a potřít střídavě světlým, karamelovým a zase světlým krémem.

 Slunečnice jsem vykrajovala vykrajovátkem na gerbery, každý lístek jsem doširoka vyválela tenkou dřevěnou kosticí a poté ještě ztenčila kuličkou. Narýhovala a osadila střed, sušila jsem na malých skleničkách, přes které jsem přetáhla potravinovou folii, aby kytičky nespadly dovnitř. Šípky jsou na floristických drátcích omotaných floristickou páskou. Trčící ozdoby jsou z jedlého papíru nakrájeného na proužky.

 

Pařížský čokodort

 

Obrazek

Korpus (forma 24x24 cm): 4 vejce, 160 g cukru krupice, 25 g prosátého kakaa, 25 g Solamylu, 110 g polohrubé mouky, 1 ČL prášku do pečiva, 4 PL teplé vody.

Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat do pěny (3-4 minuty), poté přidat vodu a nakonec zlehka vmíchat na střídačku ušlehané bílky a mouku s kakaem a Solamylem. Péct 10 minut na 180 stupňů a 20 minut na 150. Po vychladnutí rozříznout na polovinu.

ObrazekPařížská a koňaková šlehačka: 500 ml rostlinné šlehačky ušlehat, 1/4 odebrat. Do zbylých 3/4 vmíchat čokoládový ztužovač od fi Zeelandia(dala jsem 90 g ztužovače, 110 g vody-zamíchala a nalila do šlehačky) a asi 3 PL prosátého kakaa. Kdo nemá čokoztužovač, chuť může suplovat kakaem dle chuti a přidat podle návodu želatinový ztužovač od Dr. Oetkera. Do zyblé 1/4 šlehačky vmíchat asi 2-3 PL vaječného koňaku.

Postup: Korpus rozříznout na polovinu, spodní díl vložit do formy, pokapat vaječným likérem, navrstvit 2/3 pařížské hmoty, na to koňakovou šlehačku, přiklopit dalším plátem piškotu, zase pokapat a potřít zbylou Obrazek1/3 pařížské šlehačky. Nechat ztuhnout v lednici.

Po zatuhnutí vyndat z formy a polít čokoládou (lépe než já :-)). Na boky jsem dávala folii na čokotransfer, takže jsem nejdříve polepila boky (nepříliš úspěšně :-( ) a poté teprve polila vršek (vztekala jsem se u toho příšerně).

Ozdoby jsou stříkané na pečicí papír polevou Carla (prodává např. Kaufland).... návod na mašli najdete na forum.living.cz/viewtopic.php.

 

 

 

Moje dorty - strana:  13 , 12, 11, 10 987, 65, 4, 321  

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Moje dorty I